Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
22. ledna 2023 22:31
Čas čtení 1:47

Babiš a Pavel se ostře přeli kvůli válce, ekonomice i vlastní minulosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Andrej Babiš navzdory očekávání dorazil do debaty na České televizi.

Vzájemná ostrá obviňování charakterizují dnešní debatu prezidentských kandidátů v České televizi mezi bývalým vysokým představitelem české armády a NATO Petrem Pavlem a někdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš o Pavlovi například znovu tvrdil, že celý život mluví o válce a nevěří v mír. Pavel odpověděl, že naopak o mír usiluje a že Babiš „lže, kudy chodí“. Babiš původně účast v debatě ČT odmítl, na poslední chvíli do ní ale dorazil a řekl, že změnil názor po dnešní návštěvě bohoslužby za vlast v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, které se stejně jako Pavel zúčastnil. Informuje o tom ČTK.

„My jsme dneska byli na bohoslužbě, kterou praktikoval kardinál (pražský arcibiskup Jan) Graubner. Vlastně nás vyzval a říkal ‚i Ježíš vyzýval lidi, začněte myslet jinak‘. A mluvil o pravdě, lásce a spravedlnosti. Takže jsem začal myslet jinak, změnil jsem názor,“ odpověděl Babiš na dotaz moderátora, proč si to rozmyslel.

Babiš mimo jiné znovu obvinil Pavla, že chtěl vyslat vojáky na Ukrajinu. Citoval přitom z Pavlova twitterového účtu, Pavel řekl, že psal o zajištění humanitárního koridoru.

Babiš, Pavel.
Babiš, Pavel. Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

„Nepochopil jste obsah tohoto tweetu,“ uvedl. Pavel míní, že Babiš vede nefér kampaň a že by se za ni měl omluvit, což jeho protikandidát odmítl a řekl, že nemá zač se omlouvat. Pavel s Babišem se přeli kvůli ekonomice. Podle Pavla Babiš zadlužil zemi, což bývalý premiér odmítl. Vzájemně také zpochybňovali svou minulost.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Na dotaz moderátora, o čem Babiš při své návštěvě v uplynulém týdnu v Děčíně jednal s komunistickým politikem Josefem Skálou a poslancem SPD Jaroslavem Foldynou, Babiš řekl, že s Foldynou mluvil, protože je poslanec. „Co se týká pana Skály, ten tam přišel v Děčíně, má nějaký podcast, vůbec jsme se nebavili,“ prohlásil Babiš. Dodal, že Skála, označovaný za stalinistu, stejně jako Pavel vítal invazní vojska v roce 1968. „Na tohleto se nedá moc reagovat, vy opravdu lžete, kudy chodíte. Tohleto opravdu není normální. Tak zkuste aspoň někdy mluvit pravdu,“ reagoval Pavel.

Ohledně pomoci Ukrajině Babiš řekl, že není důvod snižovat komfort českých občanů. Pavel mu řekl, že jde o věc, která je podle něj Babišovi cizí, a tou je solidarita. Dodal, že česká pomoc Ukrajině má sice za důsledek částečné snížení komfortu, ale je to vinou války, kterou rozpoutalo Rusko. Babiš uvedl, že Ukrajině pomáhá NATO a EU, ale českým občanům vláda nepomáhá. Pavel také Babišovi řekl, že je chaotický mikromanažer a že v diskusi řekl hromadu nesmyslů.

V jiný okamžik označil Babišova tvrzení za nehoráznost. Debata se odehrává v pražské budově Národního muzea, Pavel se po ní měl přesunout do nedalekého Lucerna Music Baru, kde je koncert na jeho podporu. Pavlova mluvčí Eva Hromádková ale ČTK večer informovala, že Pavel na koncert nepůjde, protože je nemocný. V debatě Pavel hovořil mírně ochraptělým hlasem.

Domů
Sdílet
Diskuse