Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2023 11:00
Čas čtení 7:08
Ondřej Jarůšek

Šéf Oktagonu: V Evropě jsme jednička, Anglie je obrovský krok. Vémola bude mít v případné odvetě s Véghem velkou výhodu (Rozhovor)

Šéf Oktagonu: V Evropě jsme jednička, Anglie je obrovský krok. Vémola bude mít v případné odvetě s Véghem velkou výhodu (Rozhovor)
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT ATTILA VÉGH BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA PAVOL NERUDA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Spoluzakladatel bojové organizace OKTAGON MMA Pavol Neruda si s námi popovídal o potenciální odvetě Zápasu století, expanzi do Anglie, válce Čepo vs. Peňáz a mnohém dalším. Na co se fanoušci mohou těšit v roce 2023?

Domácí fanoušci bojových sportů měli v roce 2022 žně a ani v tom letošním tomu nebude jinak. Organizace OKTAGON MMA totiž chystá řadu velkých turnajů, nové projekty a čeká ji zřejmě jeden z nejvýznamnějších kroků v její existenci, čímž je expanze do Anglie a Irska. O tom a mnohém dalším si s námi popovídal spolumajitel organizace Pavol Neruda.

Ten v našem novém rozhovoru mimo jiné popsal, proč se podle něj stal OKTAGON MMA evropskou jedničkou, co fanoušci mohou čekat od roku 2023, ale i to, jak blízko jsme tolik diskutované odvetě Zápasu století Attila Végh vs. Karlos Vémola. A samozřejmě jsme nemohli vynechat ani velkolepou pyramidu Tipsport Gamechanger o milion eur.

KSW trochu dochází plyn (...), i když stále dělají skvělou show.

Tím, že expandujeme do dalších zemí, nabíráme nové publikum, usazujeme se v Německu a letos budeme i v Anglii, tak se teď tou jedničkou stáváme my.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00
Pavol Neruda a Ondřej Novotný.
Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Zdroj: OKTAGON MMA
V tomto článku se dočteš:
  • Co podle Nerudy dělá z Oktagonu jedničku v Evropě
  • Jak blízko jsme odvetě Zápasu století a proč má Karlos Vémola výhodu
  • Co očekává od zápasu Čepo vs. Peňáz, na který fanoušci roky čekají
  • Co pro organizaci může znamenat úspěch v Anglii
  • Kdy se do klece postaví slavný český fotbalista Martin Fenin
  • Jak to letos bude s projektem Oktagon Výzva
  • Jak se v Německu změnilo vnímání MMA
  • Zda má v pyramidě Tipsport Gamechanger nějakého favorita

Oktagon má za sebou dost nabitý rok 2022, kdy se uskutečnilo deset turnajů, proběhla expanze do Německa, poznali jsme nové šampiony. Jak vy osobně rok 2022 z hlediska posunu organizace hodnotíte?

Byl to určitě jeden z nejlepších roků Oktagonu. Po roce 2019, kdy byl Zápas století, to byl asi nejlepší rok. Každý rok je dobrý, ale určitě právě tento patří mezi ty největší highlighty, protože jsme udělali tak obrovský krok dopředu. Zápas století byl signifikantní skok v našem růstu a stejně tak tomu bylo i minulý rok, protože jsme šli do zahraničí, v Německu jsme měli dva vyprodané turnaje, natočili jsme reality show, získali nové hvězdy a udělali významné kroky směrem k Anglii a Irsku.

Doporučeno
Vémola vs. Végh 2 aneb jaké megazápasy v organizaci OKTAGON MMA chceme vidět v roce 2023 Vémola vs. Végh 2 aneb jaké megazápasy v organizaci OKTAGON MMA chceme vidět v roce 2023 13. ledna 2023 6:00

Jak tedy po loňském roce vnímáte Oktagon v porovnání s evropskou, případně světovou konkurencí? Myslím si, že v Evropě jsou jen dvě značky, o kterých diváci mohou polemizovat, kdo je největší – jestli je to KSW, nebo jestli jsme to my. KSW samozřejmě historicky vyprodalo skoro 60tisícovou arénu, což je super. Nám se to historicky nepodařilo, takže podle tohoto měřítka by někdo mohl říct, že KSW je větší. Já si ale myslím, že KSW trochu dochází plyn. Takové je alespoň moje vnímání, i když stále dělají skvělou show.

Tím, že expandujeme do dalších zemí, nabíráme nové publikum, usazujeme se v Německu a letos budeme i v Anglii, tak se teď tou jedničkou stáváme my. O tom ale nakonec rozhodne divák. Když se k tomu ale připočítá ještě Tipsport Gamechanger, což je liga mistrů evropského MMA, tak právě tyto kroky z nás dělají určitě jedničku v Evropě. 

Úspěch v Anglii by znamenal výrazný skok na světové scéně.

Zmiňujete expanzi. Minulý rok to bylo Německo, letos to bude Anglie. Jak důležitý krok to pro organizaci a potažmo i fanoušky je?

Německo je obrovský trh a řekl bych, že to pro nás byl proof of concept (ověření, zda je daný projekt realizovatelný a zda má naději uplatnit se na trhu, pozn. red.). Stále tam máme hromadu práce, chceme se dostat na úplně jinou pozici, ale už nějakou pozici máme. Myslím si, že turnaj v Mnichově bude vyprodaný. Bude to tím pádem už třetí vyprodaný turnaj v pořadí, čímž jsme potvrdili, že jsme naprostou jedničkou v Německu.

Anglie je trh, který je už etablovaný. Německo bylo pozadu (v přístupu k MMA, pozn. red.), podobně jako Česko a Slovensko před šesti nebo sedmi lety. Anglie je oproti tomu etablovaný trh s mnohými organizacemi. I ty nejlepší na světě jako Bellator a UFC se tam pravidelně otáčí. Lidé to tam znají, takže to je úplně jiná hra. My na to jsme připravení. Věříme si na to a budeme k tomu i jinak přistupovat.

Doporučeno
Gábor Boráros už zná jméno dalšího soupeře v MMA! Pobije se se šampionem německé Oktagon Výzvy Gábor Boráros už zná jméno dalšího soupeře v MMA! Pobije se se šampionem německé Oktagon Výzvy 16. ledna 2023 15:01

Je to velký krok i proto, že je to anglicky mluvící publikum, a pokud se nám tam podaří uspět, tak budeme mluvit k celému světu, protože i fanoušci ve Švédsku, Itálii nebo kdekoliv na světě si najednou můžou naplno užít zážitek z Oktagonu. Takže i díky tomu, že to děláme pro Angličany, tak to děláme přístupné pro celý svět. A to je ta největší změna a může to být další gamechanger. Věříme si na to a čím více to rozvíjíme, tak tím více cítíme, že se této možnosti dotýkáme. Úspěch v Anglii by znamenal výrazný skok na světové scéně.

Pavol Neruda.
Pavol Neruda. Zdroj: OKTAGON MMA

Je to gamechanger na všech frontách – pro evropské MMA, pro nás jako pro organizaci a pro samotné bojovníky, kteří budou bojovat o životní peníze. Zažijeme opravdu něco neuvěřitelného.

Při expanzi do Německa jste v našem rozhovoru mluvil o tom, že MMA je u nich pořád vnímané dost špatně a měli jste spoustu problémů s pořádáním turnaje. Jak se to od té doby změnilo?

Je to určitě lepší. Scéna už nám jde trochu víc „na ruku“. Lépe se nám komunikuje s manažery a kluby, při jednání s halami je to jiné, protože už máme co ukázat. Jsme ti, kteří už dvakrát vyprodali Festhalle, teď jdeme do Mnichova, takže už i jednání s Oberhausenem a dalšími halami, které teprve oznámíme, je jednodušší.

Takže ano, situace už je lepší. Lépe pochopili, co děláme, a uvěřili nám, že dokážeme to, co jsme slibovali. Týká se to nejen klubů a manažerů, ale i médií a celé produkční stránky při vyjednávání hal, takže je to teď jednodušší, chválabohu. Ale stále je před námi ještě velký kus práce. 

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Jednou z hlavních událostí tohoto roku je už zmíněná pyramida Tipsport Gamechanger o milion eur. Máte mezi bojovníky nějakého osobního favorita?Upřímně nemám. Ještě sice nemáme finální sestavu bojovníků, ale už ta sestava, kterou máme, je tak silná, že kdokoliv z nich to může urvat. I Radovan Úšrkt, který je trochu outsider, má klidně šanci to vyhrát. K tomu tam máme Davida Kozmu a další. Je to skutečně to nejlepší, co se dalo v Evropě poskládat z bojovníků, kteří byli kontraktově volní a mají už za sebou nějakou kariéru.

Bude mimořádně zajímavé to sledovat a ohromně se na to těším. Myslím si, že je to v doslovném smyslu gamechanger. Nazvali jsme to tak, protože to podle nás skutečně změní hru. Hlavně i z pohledu bojovníků, kteří si vydělají velké prachy. Je to gamechanger na všech frontách – pro evropské MMA, pro nás jako pro organizaci a pro samotné bojovníky, kteří budou bojovat o životní peníze. Zažijeme opravdu něco neuvěřitelného. 

Pavol Neruda a Ondřej Novotný.
Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Zdroj: OKTAGON MMA

Je teprve začátek roku a Oktagon už oznámil 6 velkých turnajů – jmenovitě Mnichov, Ostravu, Bratislavu, Liberec, Prahu a Oberhausen. Je nějaký, na který se těšíte nebo pro vás znamená nejvíc?Bez debaty Ostrava, kde začíná Tipsport Gamechanger. Je to první turnaj, kde bude celá šestnáctka bojovníků, tak z toho se mi dělá husina, jen na to pomyslím.

Doporučeno
Nejšílenější MMA zápas roku? Podívej se na celý záznam titulové bitvy Kozma vs. Brito Nejšílenější MMA zápas roku? Podívej se na celý záznam titulové bitvy Kozma vs. Brito 11. prosince 2022 20:14

Ale stejně tak jsem zvědavý na Mnichov. Je to pro nás nové město, kde se chceme ukázat. Takže hned ten první turnaj je něco, na co se nesmírně těším, a odpočítávám dny, kdy konečně ten turnaj bude, abychom viděli, jak dál to v Německu půjde. A máme tam velmi dobrou kartu. Bude tam Keita, Zawada, Poppeck, Xavier a tak dále, prostě skvěle postavená karta. Takže právě na tento se taky velmi těším. 

Oktagon se také zhruba po roce a půl vrátí do Bratislavy, kde se doslova po letech čekání dočkáme zápasu Čepo vs. Peňáz. Co od jejich střetu po takové době očekáváte?Očekávám, že hala v tom momentě asi spadne, protože to bude neskutečná atmosféra. Konečně poznáme rozuzlení toho příběhu, který, jak říkáte, se už tak dlouho píše. Všichni už chceme znát odpověď, jak to dopadne.

Myslím si, že celý turnaj bude skvělý. Konečně se totiž vracíme na Slovensko. Je to další z turnajů, na který se nesmírně těším, protože to bude zase doma pro slovenské publikum a s takto skvělým zápasem.

Je ale těžké říct, kdo z nich může vyhrát. Vůbec nevím, jaké můžou být kurzy na tento zápas na Tipsportu, protože to je nesmírně vyrovnané a ve hře je strašně moc. Bude to zápas plný emocí. Nebude to jen o tom, kdo co předvede v kleci, ale taky o tom, jak to zvládne v hlavě. 

Vlasto Čepo.
Vlasto Čepo. Zdroj: Oktagon MMA

Proběhne letos další série show Oktagon Výzva nebo německá Oktagon Challenge?Německá ne, ale jednu sérii Oktagon Výzvy plánujeme. Bude to zase jiné a velmi zajímavé. 

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Aktuálně připravujeme natáčení a celou produkční fázi. Chceme s tím jít ven na podzim, od září by se to mohlo vysílat. Ještě jsme se naplno nedohodli, ale pokud se to podaří, měla by tam být velká trenérská jména. Pokud to vyjde, věříme, že to bude na scéně opravdu hodně rezonovat.

Pokud se ten zápas uskuteční, tak to bude mít (Attila Végh) velmi těžké.

Hodně se mluví o tom, jestli letos bude, nebo nebude odveta Zápasu století Végh. vs Vémola. Jaká je šance, že ji na konci roku uvidíme?

Velká... (smích)

Pokud by to tedy vyšlo, tak to už budou čtyři roky od jejich prvního zápasu. Attila od té doby ale kromě boxu nebojoval. Nemůže to být pro něj problém? A jak velká výhoda to je pro Karlose, který se snažil být celou dobu aktivní?Opět odpovím, že velká. Je to velká výhoda. Attila je obrovský šampion, talent, je to jeden z nejlepších bojovníků na naší scéně a stále to má v sobě, o tom žádná. Ale mít tak dlouhou pauzu, a stát navíc proti Karlosovi, který se od té doby zase zlepšil ve všech ohledech, neustále zápasil, byl v tom módu nejen psychicky, ale i fyzicky, tak to Attilu staví do o mnoho těžší situace než v prvním zápase. To je něco, s čím Attila musí počítat, a pokud se ten zápas uskuteční, tak to bude mít velmi těžké.

Karlos Vémola a Attila Végh.
Karlos Vémola a Attila Végh. Zdroj: Oktagon MMA
Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Oktagon loni představil také projekt se slavným českým fotbalistou Martinem Feninem, který se rozhodl jít do MMA zápasu. Už několik měsíců trénuje. Jak to zvládá a kdy bude připraven postavit se do klece?Buď to bude na konci jara, nebo na podzim. Martin je naprosto fantastický v tom, jak se toho chopil. Překvapil mě. Ukazuje sportovního ducha. Lidem, kteří mu nevěřili, teď dokazuje, že v něm je pořád ten obrovský sportovec. On někdy tvrdí, že má celý měsíc suchý, nevím, jestli tomu úplně věřím, ale pije určitě méně (smích). To je významná věc u člověka, kterému alkohol tolik chutná.

Trénuje nonstop, věnuje se tomu, propaguje to, vyrobil si vlastní merch, na všech frontách tím projektem začal úplně žít. Je to obrovský impuls do jeho života a jsem strašně rád, že toho můžeme být součástí. Překonává moje očekávání. Tím, jak se do toho obul, tak dokazuje, že je v něm obrovský sportovec a pořád má opravdu velkého sportovního ducha. 

Martin Fenin.
Martin Fenin. Zdroj: Oktagon MMA
Domů
Sdílet
Diskuse