Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
26. ledna 2023 17:55
Čas čtení 1:37

UMPRUM představila na klauzurách práce studentů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
UMPRUM představila na klauzurách práce studentů
Zdroj: UMPRUM/Alžběta Chrudimská a Adriana Ingeli

Všechny práce si bude možné prohlédnout v hlavní budově školy na náměstí Jana Palacha. Výjimku tvoří expozice Planety B, která se otevře v prostorách Technologického centra UMPRUM v Mikulandské ulici.

Na výstavní sály se od čtvrtka 26. ledna do 1. února promění ateliéry Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) v Praze. Místa, kde se běžně studenti učí, nabídnou návštěvníkům ukázky jejich tvorby na tradiční výstavě Artsemestr. Po čtvrteční vernisáži si budou moci zájemci a zájemkyně prohlížet výsledky semestrálních projektů a klauzurních zadání studentek a studentů UMPRUM do následující středy vždy od 10:00 do 18:00.

Artsemestr vždy nabízí širokou škálu prací na nejrůznější témata. „Jeho cílem není jen symbolicky uzavřít uplynulý semestr, ale i předvést, nakolik si studující dokážou poradit se zadanými tématy, spolupracovat mezi sebou, ale i s firmami, reagovat na aktuální trendy nebo dění ve svém okolí. Jedná se i o zkoušku jejich samostatnosti v přípravě a realizaci,“ uvedl prorektor školy Radek Sidun.

Všechny práce si bude možné prohlédnout v hlavní budově školy na náměstí Jana Palacha. Výjimku tvoří expozice Planety B, která se otevře v prostorách Technologického centra UMPRUM v Mikulandské ulici. Planeta B je projekt, na kterém pracovaly čtyři týmy složené z designérů, architektek, umělců a teoretiček a který pracoval s premisou, že planeta Země se již stala trvale toxickou.

V zadání stálo, že na politické či materiální hranice se již nelze spoléhat a situaci „nečistoty a umělosti“ je třeba brát jako výchozí bod pro jakoukoli činnost.

Ze zadání vyšly projekty, které jsou zčásti spekulativní. Tvůrci říkají, že jim v některých případech jde jen o to, aby „otřásli diskurzivními vzorci“, které lidi často chrání před neznámem, jemuž ve skutečnosti musí čelit.

Artsemestr zima 2023 nabídne výstupy ze 25 ateliérů a právě projektu Planeta B. Návštěvníci uvidí práce z oblasti architektury, volného a užitého umění, designu a grafických oborů. Ateliér architektury III se třeba zabývá strojovou imaginací a umělou inteligenci zkouší využít pro tvorbu staveb. Ateliér průmyslového designu pokračuje ve svém zájmu o design dopravních prostředků a tentokrát se ve spolupráci se společností Škoda Group zaměřil na autonomní metro pro Prahu.

Praktické zadání připravující své posluchače na budoucnost si vybral i Ateliér designu oděvu a obuvi, kde bylo úkolem vytvořit vlastní značku s přihlédnutím na udržitelnost a zpracovat ji včetně vizuální identity nebo ceníků. O své vlastní a rodinné recepty se podělí studenti Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace, kteří dostali za úkol připravit a graficky zpracovat vlastní kuchařku. Ateliéry katedry volného umění nechávají již tradičně prostor pro vlastní volnou tvorbu.

UMPRUM neboli Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze zastřešuje studijní obory malby, sochy, ilustrace a grafiky, architektury, oděvního, textilního, produktového i grafického designu, fotografie, keramiky a porcelánu

Domů
Sdílet
Diskuse