Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2023 8:30
Čas čtení 2:34
Adéla Švehlíková

Schiaparelli čelí kritice po přehlídce v Paříži. Součást oděvů tvořily umělé hlavy zvěře

Schiaparelli čelí kritice po přehlídce v Paříži. Součást oděvů tvořily umělé hlavy zvěře
Zdroj: Getty Images/Schiaparelli runway
MÓDA
Uložit Uložené

Módní dům Schiaparelli v čele s Danielem Roseberrym představil novou kolekci, do níž byly zakomponovány umělé hlavy lva, leoparda a vlčice. Za to však schytává negativní reakce ze strany ochránců přírody či pobouřených uživatelů sociálních sítí.

V pondělí 23. ledna odstartovala přehlídka Paris Couture Week od luxusního italského módního domu Schiaparelli, která se konala v pařížském muzeu Petit Palais. Kreativní ředitel Daniel Roseberry navrhl oděvní kolekci, do níž byly mimo jiné zakomponovány umělé hlavy lva, leoparda a vlčice. Za hyperrealistické zpracování však módní dům schytává negativní reakce ze strany ochránců zvířat či pobouřených uživatelů a uživatelek sociálních sítí. 

Kylie Jenner, Schiaparelli
Zdroj: TASR

Odkaz surrealismu

Není žádnou novinkou, že módní dům Schiaparelli pracuje s motivy, jež mají vzbudit veřejný rozruch. Daniel Roseberry ve funkci kreativního ředitele navazuje svou tvorbou na odkaz zakladatelky této značky Elsy Schiaparelli, jejíž první módní počiny mají kořeny již ve 20. letech minulého století.

I přestože Elsa pocházela z aristokratické rodiny a vyrůstala v luxusu, její pozornost se ubírala směrem k dekadenci a bohémskému životu umělců v Paříži. Inspirovala ji tvorba tehdejších předních umělců a nejvíce se shlédla v surrealismu, který vychází ze snové vidiny, fantazie a mystiky.

Umělecké výstupy surrealistů v sobě snoubí prolínání snu a skutečnosti, stejně jako propojení viditelných a neviditelných představ světa a odlišných časoprostorů. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto směru byl Salvador Dalí, který byl Elsiným přítelem a taktéž spolupracovníkem.

elsa schiaparelli
Zdroj: Youtube/WOMEN and TIME. Biographies in images

Ikonický je například klobouk ve tvaru boty, šaty s potiskem kraba nebo náhrdelník s brouky. Inspirace zvířecí říší tedy není pro tuto značku ničím neobvyklým, výjimkou nebyla ani přehlídka Haute Couture Spring Summer 2023. 

elsa schiaparelli, salvador dali
Zdroj: The Lily Elsie/Berenson

Inspirace Božskou komedií

Konkrétně se tedy jednalo o inspiraci dílem Božská komedie od italského básníka Danta Alighieriho z počátku 14. století. Roseberry v kolekci znázornil část Inferno, která hovoří o cestě peklem a představuje metaforu k jeho vlastní zkušenosti s tlakem na vytvoření něčeho nového. Navzdory tomu, že hlavy lva, leoparda a vlčice nelze téměř odlišit od skutečných zvířat, byly vyrobeny z ručně vyřezávané pěny, pryskyřice, umělé kožešiny a vlny. Jejich aplikace na šaty se siluetami přesýpacích hodin spočívá v symbolice pýchy, chtíče a lakomství jakožto atributů přenesených právě z Božské komedie

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Schiaparelli (@schiaparelli)

Ostrá kritika ze strany veřejnosti 

No animals were harmed in making this look, stojí v příspěvku Schiaparelli na Instagramu. I přesto se však na značku svalila vlna negativních reakcí. Sociální sítě ovládly komentáře od uživatelů a uživatelek zastávajících práva zvířat, kteří vyjadřovali nesouhlas vůči adorování vzhledu této zvěře na oděvech. Někteří uváděli, že tento počin může zušlechťovat lovce zvěře. Někteří kritici dokonce vyzvali Roseberryho k umělému preparování lidské hlavy jako módního doplňku. To by však nebylo ve světě módy ničím nekonvenčním, pokud si vzpomeneme na Met Gala v roce 2019 a Jareda Leta, nesoucího svou vlastní bustu v rukou. 

Schiaparelli
Zdroj: Getty Images/Schiaparelli runway

Odlišný názor má překvapivě prezidentka organizace na ochranu zvířat PETA, Ingrid Newkirk, která kolekci označila jako fabulously innovative. V rozhovoru pro TMZ prezidentka sdělila: „Vzhled oslavuje krásu lvů a může být prohlášením proti lovu trofejí, při kterém jsou lví rodiny roztrhány, aby uspokojily lidský egoismus. Tyto báječně inovativní trojrozměrné zvířecí hlavy ukazují, že kde je vůle, tam je i cesta.“

K tématu se vyjádřila i členka HFT Chloe Kennedy: „Skutečně to dokazuje, jak lidé podceňují módu jako uměleckou formu a redukují ji pouze na konzumismus, protože o hyperrealismu v jiných výtvarných uměních se v tomto měřítku jen stěží diskutuje,“ poznamenává. „Mohly by galerie a muzea začít zakazovat Gentileschi, Goyu a Caravaggia za to, že povzbuzovali lidi, aby sťali hlavy svým nepřátelům a jedli svá mláďata jako bok syrového masa?“ dodává. 


V návaznosti na kritiku reagoval Roseberry slovy: „Pokud jsou sociální média a červený koberec ohněm slávy, couture se stala módním ‚benzinem‘. Nalijte ho navrch a požár bude stále žhavější. Je to ‚tvorba kultury‘,“ řekl.


Inspirace Božskou komedií nespočívala pouze v prezentaci šatů s hlavami zvěři, k vidění byly i oděvy surrealistického sochařského charakteru. Po ranveji se prošly supermodelky jako Naomi Cambell, Irina Shayk a Shalom Harlow. Mezi obecenstvo zasedly hvězdy Kylie Jenner, jež byla exkluzivně oděná do šatů se lví hlavou ještě před samotnou přehlídkou, nebo Doja Cat, kterou pokrývalo 30 tisíc krystalů. 

Doja Cat
Zdroj: Getty Images/Jacopo Raule/Contributor
Domů
Sdílet
Diskuse