Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2023 13:09
Čas čtení 0:48
Ilona Hobzová

VIDEO: Studenti v USA vyrobili pro nového spolužáka robotickou ruku. Změnili mi život, říká

VIDEO: Studenti v USA vyrobili pro nového spolužáka robotickou ruku. Změnili mi život, říká
Zdroj: Pxhere/kalhh/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Skupina studentů trávila měsíc navrhováním protézy, kterou následně vytiskli pomocí 3D tiskárny.

První den v nové škole může být stresující. Své by o tom mohl vyprávět patnáctiletý Sergio Peralta. Ten zahájil nový školní rok na střední škole v Hendersonville s tajemstvím –⁠ rukou, která se mu plně nevyvinula. Jeho nový učitel i spolužáci přišli s řešením, které Peralta vůbec nečekal a vyrazilo mu dech.

Chlapec ruku skrýval, teď zvládne dříve nemyslitelné věci

„V prvních dnech školy jsem měl upřímně chuť ruku schovat, aby o ní nikdo nikdy nevěděl,“ svěřil se Peralta v pořadu CBS Evening News. Na život s nedovyvinutou pravou rukou si prý zvykl. Naučil se psát levou a celkově zvládal všechny úkony bez problému.

Jeden z chlapcových vyučujících se ale o zdravotním problému svého studenta dozvěděl a přišel s řešením, jak mu pomoci. Zadal studentům inženýrství v předmětu design a vývoj projekt na sestavení robotické protézy, kterou by mohl Peralta používat. „Nabídli mi, že mi tu protézu vyrobí. To jsem vůbec nečekal,“ uvedl Peralta.

Skupina studentů následně strávila čtyři týdny navrhováním, určováním velikosti a 3D tiskem robotické protézy. Když práce skončila, vyzkoušeli, jak ruka funguje na chytání míčku. Činnost, kterou dříve Peralto kvůli nedovyvinutým prstům nezvládl, mu jde nyní díky protéze bez problému. „Změnilo mi to život,“ uvedl vděčně chlapec o dobrosrdečném činu svých spolužáků. 

Domů
Sdílet
Diskuse