Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
27. ledna 2023 16:39
Čas čtení 1:13

Putin v den vzpomínky na oběti holocaustu zmínil „neonacisty“ na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin v den vzpomínky na oběti holocaustu zmínil „neonacisty“ na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP

Tvrzení, že je třeba Ukrajinu „denacifikovat“, však ruský prezident nepoužil poprvé.

Svět si v pátek 27. ledna připomíná utrpení milionů židovských obětí holocaustu během druhé světové války. Zvolené datum takzvaného Mezinárodního dne památky obětí holocaustu se symbolicky váže k osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau v roce 1945 Rudou armádou.

Zatímco většina zemí včetně Česka si tento den připomíná prostřednictvím vzpomínkových akcí, v Rusku jej pojali poněkud netradičně. Tamní prezident Vladimir Putin téhož dne uvedl, že na Ukrajině působí „neonacisté“. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy agentury AFP.


„Zapomínání na poučení z dějin vede k opakování strašlivých tragédií. Tomu nasvědčují i ​​zločiny proti civilistům, etnické čistky a činy zaměřené na potrestání, které na Ukrajině organizují neonacisté. Právě proti tomuto naši vojáci statečně bojují,“ napsal ruský prezident na Telegramu. 


Tvrzení, že je třeba Ukrajinu „denacifikovat“, Putin nepoužil poprvé. Loni v únoru tím odůvodnil své rozhodnutí poslat na Ukrajinu ruské vojáky. Ukrajina a Západ však ruský konflikt na Ukrajině označili za vyprovokovanou agresi.


Vítězství Sovětského svazu v druhé světové válce je pro Rusy symbolem velké vlastenecké hrdosti. „Pokusy o zrevidování přínosu, který naše země měla při velkém vítězství, v podstatě znamenají obhajování zločinů nacismu a otevírají cestu k oživení jeho smrtonosné ideologie,“ prohlásil ruský prezident.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Česko si tento den připomíná prostřednictvím vzpomínkového setkání od 10 hodin, které pořádá Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu. Účast potvrdili kromě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), dále bývalá vězenkyně nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Dita Krausová nebo občanská členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alica Sigmund Heráková. 

Vystrčil během setkání uvedl, že totalita, autoritářství a nenávist nejsou minulostí, což je mimo jiné důvod, proč si připomínat oběti holokaustu. Připomněl, že na Ukrajině jsou dnes vražděni nevinní civilisté. „Jen kousek od Česka Putinův režim nadále hýří antisemitskými výroky i vůči nejvyšším politickým představitelům, jako je například Volodymyr Zelenskyj,“ prohlásil Vystrčil.

Domů
Sdílet
Diskuse