Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
29. ledna 2023 10:41
Čas čtení 1:04

První dáma Eva Pavlová chce pomáhat samoživitelkám a bojovat s diskriminací žen ve společnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První dáma Eva Pavlová chce pomáhat samoživitelkám a bojovat s diskriminací žen ve společnosti
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Česko si v sobotu 28. ledna zvolilo nového prezidenta Petra Pavla. První dámou se tak stane jeho žena Eva Pavlová, která se chce zaměřovat na pomoc samoživitelkám a chce upozorňovat na diskriminaci žen ve společnosti.

Česko si v sobotu 28. ledna zvolilo nového prezidenta, kterým se stal Petr Pavel se ziskem 58,32 procenta hlasů. Na Pražském hradě bude po jeho boku působit první dáma Eva Pavlová, která má už nyní jasno v tom, jakým tématům se bude věnovat. Jako první dáma chce pomáhat matkám samoživitelkám a chce bojovat s diskriminací žen ve společnosti, píší ČT24 a iDNES.

28. ledna 2023 16:30 Čas čtení 0:32 Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel

Eva Pavlová pochází ze Šumperka a po maturitě v roce 1983 její kroky směřovaly k armádě. Vystudovala Vysokou vojenskou pedagogickou školu v Bratislavě a se svým budoucím manželem Petrem Pavlem se seznámila v roce 1985 na vojenské základně v Prostějově. Stejně jako Petr Pavel byla i Eva Pavlová před rokem 1989 členkou KSČ.

Petr Pavel
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Pavel a Pavlová vstoupili do manželství v roce 2004 a v době, kdy byl Pavel náčelníkem Generálního štábu Armády ČR, Pavlová ve štábu zajišťovala komunikaci se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci v Česku. 

29. ledna 2023 9:07 Čas čtení 1:53 „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení

Chce pomáhat samoživitelkám

Eva Pavlová pomáhala svému muži se sběrem podpisů a v kampaních se pravidelně objevovala po jeho boku. Jako první dáma chce být aktivní, viditelnější než Ivana Zemanová a chce se zaměřit na témata jako následná péče, rodina, komunikace či na diskriminaci žen ve společnosti a situaci týkající se samoživitelek. 

„Od té doby, když jsem v té situaci byla já, se toho moc nezměnilo. To mě překvapilo a trápí mě ve vztahu k těm ženám, že to vůbec není jednoduché ani dnes. Prošla jsem si rozvodem. Rozvodovost narůstá, samoživitelky jsou na tom dnes hůř, než jsme byly kdysi my. Strašně ráda bych v této oblasti působila, ukazovala těmto ženám místa, kde jim dokáží pomoci a kde ta pomoc funguje,“ uvedla Pavlová. 

Domů
Sdílet
Diskuse