Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 17:00
Čas čtení 1:09
Ilona Hobzová

Medvěd influencer: V Coloradu si udělal čtyři sta chlupatých selfíček na fotopasti

Medvěd influencer: V Coloradu si udělal čtyři sta chlupatých selfíček na fotopasti
Zdroj: Wikimedia Commons/Francis C. Franklin
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Z 580 fotek jich téměř 400 zabral medvědí model.

Znáš to, než se ti podaří vyfotit pořádnou selfie, chvíli to trvá a paměť telefonu zahltí desítky fotografií. Sám sebe chtěl zachytit i medvěd v americkém státě Colorado. Pomohla mu k tomu fotopast, kterou tam naistalovali pracovníci z přírodního parku u města Boulder.

Medvědí model se vyfotil v několika pozicích 

„Fotopast, kterou používáme k monitorování divoké zvěře, nedávno objevil tento medvěd. Zachytila 580 fotografií, z toho asi čtyři sta tvořily tyto medvědí selfie,“ napsali lidé z Open Space and Mountain Parks (OSMP) u města Boulder na Twitteru k ukázkám selfíček, které si medvěd pořídil. 

Doporučeno
Zášoustí, výkalné i zkrndit. Každý rok vymyslí Češi tisíce nových slov, říká jazykovědkyně Lišková Zášoustí, výkalné i zkrndit. Každý rok vymyslí Češi tisíce nových slov, říká jazykovědkyně Lišková 26. ledna 2023 11:00

A je evidentní, že zvíře si fotografování užívalo. Na snímcích je totiž zachyceno ve všech možných úhlech – zepředu, zblízka, z profilu, podhledu i nadhledu. 

OSMP má na pozemku o rozloze 46 000 akrů 9 kamer, které monitorují život divokých zvířat. Pomáhají odboru dozvědět se více o tom, jak místní druhy volně žijících živočichů využívají okolní krajinu, a zároveň minimalizují přítomnost lidí v citlivých biotopech.

„Tyto kamery hrají důležitou roli, protože pomáhají pracovníkům OSMP identifikovat důležité oblasti pro volně žijící živočichy. Informace, které z nich získáváme, slouží k doporučování opatření na ochranu stanovišť, která pomáhají chránit citlivé přírodní oblasti,“ uvedl Will Keeley, vedoucí ekolog divoké přírody OSMP.

Doporučeno
Mopslík Peggy se uchází o titul nejošklivějšího psa Spojeného království Mopslík Peggy se uchází o titul nejošklivějšího psa Spojeného království 18. ledna 2023 18:43

Kamery v noci využívají k vytvoření fotografií infračervené světlo, aby se minimalizovalo rušení nočních volně žijících zvířat. OSMP umisťuje kamery do koridorů, kde se zvířata pravděpodobně pohybují, například do silničních podjezdů, případně do oblastí, kde jsou známky aktivit těchto zvířat (stopy ve sněhu).

Zpět
Sdílet
Diskuse