Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
31. ledna 2023 11:49
Čas čtení 1:06

Sněžku zasáhl orkán. Sněhové přeháňky a vítr v Česku místy komplikují dopravu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněžku zasáhl orkán. Sněhové přeháňky a vítr v Česku místy komplikují dopravu
Zdroj: Policie ČR

Choď a jezdi opatrně. Aktuální počasí komplikuje provoz na silnicích i na horách.

Dopravu na některých místech republiky komplikují sněhové přeháňky, kvůli silnému větru se tvoří sněhové jazyky. Jak informovala ČTK s odkazem na své zpravodaje v regionech, podobně tomu bylo v pondělí.

Problémy se sjízdností hlásí řidiči z Vysočiny, kde se stalo několik nehod. Kamiony v kopcích nemohou vyjet, stojí například na Mohelnickém kopci v Olomouckém kraji. Některé silnice jsou pro kamiony dokonce uzavřeny. Týká se to Libereckého kraje, konkrétně dvou silnic na Liberecku a silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov. V Orlických horách je zavřená silnice z Šerlichu do Orlického Záhoří. 

Orkán na Sněžce a lavinové nebezpečí v Krkonoších

Během pondělí a úterý zasáhl Sněžku vítr o síle orkánu. Jak vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky, v nárazech dosáhl rychlosti přes 133 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je přitom 117,7 km/h. Vlekaři na svém webu uvedli, že lanovka na Sněžku z Růžové hory je přerušena. Dolní úsek lanovky by ale měl být v provozu. 

Po sněžení v minulých dnech však v Krkonoších také stoupá tendence lavinového nebezpečí. Horská služba Krkonoš na svém webu informovala o tom, že ve středu by mohlo stoupnout z druhého stupně na třetí z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Podle meteorologů má být v Krkonoších větrno celý den. Jak jsme tě v pondělí informovali, až do čtvrtečního večera platí výstraha vysokého stupně nebezpečí před sněhovými závějemi. Ty se mohou tvořit v polohách nad 800 metrů nad mořem. V polohách nad 600 metrů nad mořem se očekává tvorba sněhových jazyků. Výstraha podle meteorologů platí pro části Královéhradeckého a Libereckého kraje. 

Domů
Sdílet
Diskuse