Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2023 8:29
Čas čtení 1:14
Adéla Ježková

Czech Press Photo vyhrál snímek masakru v ukrajinské Buči

Czech Press Photo vyhrál snímek masakru v ukrajinské Buči
Zdroj: Czech Press Photo
ČESKO FOTOGRAFOVÁNÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V úterý večer byly v Národním muzeu vyhlášeny výsledky 28. ročníku prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo.

Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, kteří zaslali více než šest tisíc fotografií. Výstavu si můžeš prohlédnout ve třech sálech Národního muzea od 1. února do 31. července 2023. 

Mezinárodní odborná porota vybrala za Fotografii roku 2022 sérii snímků Vojtěcha Dárvíka Máci, který dokumentoval válku na Ukrajině, konkrétně ve městech Buča a Irpiň. K těm nejznámějším patří nejspíše snímek, na kterém sedí pes vedle svého pána, zavražděného obyvatele Buče. „Na místě ležel několik dní. Stejně tak dlouho u něj seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit. Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním. Připomíná nám, že ve válce trpí i zvířata. Přesto když se na fotografii díváme, ptáme se sami sebe: Kdo jsou skutečná zvířata v této válce?“ popsal předseda poroty Petr Mlch.

Prohlédni si vítězné série a snímky:

Vítězná série, Vojtěch Dárvík Máca.Vítězná série, Vojtěch Dárvík Máca.Vítězná série, Vojtěch Dárvík Máca.2. místo získala série Jana Zátorského.
Zobrazit galerii
(7)

Právě válka na Ukrajině se stala jedním z ústředních témat samotné soutěže Czech Press Photo. „Tato fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ popsal člen poroty, ukrajinský fotograf Jevhen Maloljetka. 

Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána.
– Vojtěch Dárvík Máca.

Na druhém místě se pak umístila série zobrazující události po úmrtí britské královny Alžběty II. fotografa Jana Zátorského. Třetí místo zaujal válečný snímek Gabriela Kuchty.

V letošním ročníku bylo vypsáno celkem osm fotografických kategorií. Vybrané snímky si můžeš prohlédnout ve fotogaleriích:

Reportáž:

1. místo: Milan Bureš.2. místo: Petr Topič.3. místo: Lenka Klicperová.
Zobrazit galerii
(3)

Každodenní život: 

1. místo: Jarmila Štuková.2. místo: Petr Topič.3. místo: Jiří Šneider.
Zobrazit galerii
(3)

Lidé, o kterých se mluví:

1. místo: Roman Vondrouš.2. místo: Milan Jaroš.3. místo: Ondřej Deml.
Zobrazit galerii
(3)

Člověk a životní prostředí:

1. místo: Michal Fanta.2. místo: Martin Veselý.3. místo: Igor Mikula.
Zobrazit galerii
(3)

Všechny vítězné kategorie si můžeš prohlédnout tady.

Domů
Sdílet
Diskuse