Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. února 2023 9:06
Čas čtení 1:13

Alec Baldwin byl oficiálně obviněn z neúmyslného zabití kameramanky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Alec Baldwin byl oficiálně obviněn z neúmyslného zabití kameramanky
Zdroj: TASR/AP

Americký herec Alec Baldwin a specialistka na zbraně byli formálně obviněni z neúmyslného zabití kameramanky na natáčení v Novém Mexiku.

Státní zástupkyně okresu Santa Fe podala obžalobu, v níž uvedla kromě Baldwina také Hannah Gutierrez-Reed, která dohlížela na zbraně při natáčení filmu Rust. Vyplývá to ze soudních dokumentů, předložených prokuraturou v úterý, na které odkazuje server NPR.

„Obvinění z nedbalostního použití smrticí zbraně bylo vzneseno také proti asistentovi ředitele ‚Rust‘ Davidu Hallsovi, který se přiznal a uzavřel dohodu o vině a trestu, která čeká na schválení,“ uvádí se v prohlášení.

Okresní prokurátorka Mary Carmack-Altwies se nechala slyšet, že obžaloba je „dalším důležitým krokem k zajištění spravedlnosti pro Halynu Hutchins“. Ta zemřela krátce poté, co byla 21. října 2021 zraněna při filmových zkouškách na ranči. Baldwin na ni mířil pistolí, a když zbraň vystřelila, zabila ji a rovněž zranila režiséra Joela Souzu. Baldwin sice tvrdí, že spoušť nestiskl, ale opakovaným testováním FBI zjistila, že zbraň by jinak nevystřelila.

Herec nedával při výcviku pozor, míní obžaloba

Baldwin i Gutierrez-Reed tvrdí, že jsou nevinní, a slíbili, že budou proti obvinění bojovat. Baldwinův advokát případ označil za „strašlivý justiční omyl“. „Pan Baldwin neměl žádný důvod se domnívat, že ve zbrani – nebo kdekoli na filmovém place – je ostrá kulka. Spoléhal se na profesionály, s nimiž spolupracoval,“ uvedl v prohlášení.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Jak upozorňuje CNN, Baldwin nebral podle žalobců výcvik ve střelbě na natáčení filmu Rust vážně. „Byl naplánován výcvik v délce nejméně jedné hodiny nebo více, ale skutečný výcvik trval pouze přibližně 30 minut, protože podle Gutierrez-Reed byl Baldwin během výcviku roztržitý a telefonoval se svou rodinou,“ uvádí se v soudním dokumentu. 

Baldwin a Gutierrez-Reed čelí každý dvěma obviněním z neúmyslného zabití, takže porota může rozhodnout, které je vhodnější. V jednom případě hrozí za odsouzení až 18 měsíců vězení a pokuta až 5 000 dolarů (v přepočtu zhruba 109 tisíc Kč). V druhém případě by se jednalo o zpřísnění trestu za střelnou zbraň neboli o další trest. V takovém případě hrozí až pětileté vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse