Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2023 18:38
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

Pokecej si s umělou kočkou. CatGPT zkoumá, jestli umělá inteligence nahradí programátory

NEWS MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚLÁ INTELIGENCE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Návrh kódu webové stránky vymyslela umělá inteligence. Její kód ale obsahoval mnoho chyb.

Znáš ten pocit, když ti kočka přeběhne po klávesnici v momentě, kdy zrovna řešíš důležitou konverzaci s kolegy a kolegyněmi v práci, případně vysvětluješ učiteli a učitelkám, proč jsi včas neodevzdal*a normální úkol? Tak nedávno vznikl portál, kde kočky po klávesnici pomyslně běhají pořád. A ty si můžeš vyzkoušet, jaké to je psát si se zvířetem, které ovládlo internet.

Doporučeno
VIDEO: Nad Havají se objevil záhadný vesmírný úkaz VIDEO: Nad Havají se objevil záhadný vesmírný úkaz 1. února 2023 17:42

Ale teď vážně. Na konci minulého roku lidi fascinoval chat s umělou inteligencí ChatGPT. Neživý uživatel či neživá uživatelka na druhé straně ti odpovídali na zprávy a z tvých odpovědí se AI učila jazyk, faktografii a postupně brousila a stále brousí své schopnosti k dokonalosti. 

Kočka
Zdroj: DALL.E/volně k užití

Řada lidí se s nástupem umělé inteligence začala bát, že v blízké budoucnosti přijde o práci. Mluvilo se i o tom, že jednou vystřídá programátory. To se rozhodl otestovat autor CatGPT Wouter, jenž pomocí ChatGPT napsal jednoduchou stránku, která si s tebou povídá jako kočka. Tedy do té doby, dokud na ni sám*sama nezamňoukáš. V tu chvíli ti napíše: „Napodobování je nejupřímnější formou lichocení, jakou může průměrnost vzdát poctu velikosti.“

CatGPT
Zdroj: CatGPT/REFRESHER/Radim Šlechta

„Ahoj, tady Wouter! Tuto stránku jsem udělal pro zábavu a proto, abych se zlepšil v programování pomocí ChatGPT. Abychom si to ujasnili, toto není žádná forma umělé inteligence, jenom ti na každou odpověď hodí náhodný počet mňouknutí. K tomu, abych ji vytvořil, jsem použil ChatGPT a ten taky napsal JavaScript k této stránce,“ popisuje v chatu zakladatel CatGPT.

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Podle něj ale ani ChatGPT nenapsal kód dokonale. V momentě, kdy se stránka stane o něco komplexnější, spadne. Zároveň prý vygeneroval některé elementy, o které Wouter nežádal. „Takže v podstatě se dá použít jako skvělý odrazový můstek a pomůže ti ušetřit čas, lidi ale evidentně zatím nahradit nedokáže,“ uzavřel Wouter.

Domů
Sdílet
Diskuse