Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2023 15:00
Čas čtení 4:50
Jakub Paulík

5 skutečných vražd podle filmů: Myslel si, že slouží upírské královně. Vypil kamarádovu krev a očekával nesmrtelnost

5 skutečných vražd podle filmů: Myslel si, že slouží upírské královně. Vypil kamarádovu krev a očekával nesmrtelnost
Zdroj: Paramount Pictures
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Mnozí z vrahů se při obhajobě odvolávali na nepříčetnost. Některé proto neposlali do vězení.

Americký milovník Jasona Voorheese s hokejovou maskou na tváři rozsekal teenagerku a ve městě před Halloweenem zavládl strach. Belgičan převlečený za vraha z Vřískotu pobodal svou sousedku, která odmítla jeho milostné návrhy. Toto je 5 hrozivých případů, kdy se vraždy z filmů přenesly do reality.

Podívala se na Exorcistu a zabila své „posedlé“ dítě

Chtěla zachránit svět před démony, a tak 22. února 1980 své čtyřleté dceři Khunji v texaském městě Wichita Falls vyřízla srdce, píše The New York Times. Tělíčko holčičky našla v autě její matky chůva. Vražedkyně Patricia Ann Frazier se domnívala, že její dítě je posedlé. Psycholog Leon Morris, který s pachatelkou po vraždě komunikoval, jí diagnostikoval paranoidní schizofrenii.

Stejný postoj měli další čtyři lékaři vypovídající u soudu. Morris tvrdil, že horor Exorcista o vyhánění démona z posedlé dívky v ní jen více posílil bludy, kterými trpěla. Psycholog tak stál na straně obhajoby, která se snažila poukázat na to, že matka nebyla kvůli nepříčetnosti za vraždu zodpovědná.

Podle dalšího lékaře Enriqua Machera si matka myslela, že se oči jejího dítěte začaly podobat rybím a z jeho hrudníku prý rostla tráva. Frazier svou dceru zavraždila deset dní poté, co viděla film v televizi, uvádí archivní článek z UPI.

Exorcista
Zdroj: Warner Bros.

Matka podle obhajoby nevěděla, co dělá, protože trpěla klamnými představami o manipulaci nadpřirozenými silami. Psychické potíže měla přitom už v minulosti a po nervovém zhroucení v roce 1976 ji museli hospitalizovat. Kromě toho užívala drogy jako kokain či LSD, potvrdil u soudu její bývalý partner Issac Frazier.

Prokuratura ale nesouhlasila. Tim Eyssen za obžalobu prohlásil, že se matka chtěla své dcery zbavit proto, aby si našla nového přítele. Poukázal také na skutečnost, že v minulosti své dceři fyzicky ubližovala. Porota dala nakonec za pravdu obhajobě a Patricia Ann Frazier šla místo do vězení do ústavu pro duševně nemocné lidi.

Ztotožňoval se se sériovým vrahem Jasonem Voorhesem

Milovník slasherů a zejména hororové série Pátek třináctého Mark Branch vraždil v americkém Greenfieldu v převlečení za filmového zabijáka Jasona Voorheese, informuje Daily Star. Jeho obětí se 24. října 1988 stala studentka psychologie Sharon, jejíž rozsekané tělo našla ve vaně Cheryl, její dvojče.

Jane Caputi, autorka knihy Goddesses and Monsters, píše, že ji Mark Branch bodl více než 50krát. „Chtěl vědět, jaký je to pocit být v roli Jasona,“ řekl šéf policie z Greenfieldu David McCarthy.

Motivem vraždy mohla být skutečnost, že oběť v rámci studia vytvářela psychologický profil jeho osobnosti. Posudek vraha se však nikdy nenašel. V době vraždy navštěvoval Branch podle Caputi psychologické poradenství kvůli své obsesi týkající se hororů, ve kterých se vraždí. Prý se částečně ztotožňoval s filmovým vrahem Jasonem. 

Piatok trinásteho
Zdroj: Paramount Pictures/Warner Bros. Pictures

Vyšetřovatelé našli v pachatelově domě 75 hororových filmů, 64 detektivních knih a hokejovou masku s mačetou – vybavení Jasona Voorheese. Zaměstnanec místní videopůjčovny o vrahovi řekl, že vždy vyhledával jen ty nejbrutálnější filmy.

Jelikož se vražda odehrála krátce před Halloweenem, v ulicích města bylo kvůli strachu z návratu pachatele místo dětí pobíhajících v kostýmech výjimečně prázdno, uvádí UPI. Nikdo si nemohl být jistý, jestli se neobjeví v masce a nezačne znovu vraždit. Z preventivních důvodů ve městě odložili i promítání čtvrté části Halloweenu, která byla tehdy žhavou novinkou.

Policie během vyšetřování objevila opuštěná jatka s kresbami Voorheese, kde se vrah zřejmě jistý čas skrýval. Čtyři dny po vraždě, 28. listopadu 1988, našli jeho opuštěný automobil, ze kterého odešel do lesa, kde se podle oficiální verze oběsil na stromě.

Vládkyně upírů mu prý za vraždu slíbila nesmrtelnost

„Věděl jsem, že stejně budu muset někoho zavraždit, protože pokud jsi někoho nezavraždil, nemohl ses stát upírem,“ řekl podle The Guardianu u soudu Allan Menzies o motivu vraždy svého kamaráda Thomase McKendricka.

Toho podle svého tvrzení zabil 11. prosince 2002 ve skotské vesnici Fauldhouse na příkaz královny upírů Akashy z filmu Queen of the Damned. Akasha ho prý osobně navštívila doma, píše BBC, a za oběť mu „v dalším životě“ slíbila nesmrtelnost.

Vrah Allan Menzies byl filmem Queen of the Damned fascinován a viděl ho více než stokrát. Mocnou upírku Akashu ztvárnila v roce 2001 zpěvačka Aaliyah (na fotce níže), která krátce po natáčení zemřela při nešťastné tragédii. Film vychází z knižní předlohy Anne Rice, podle které vznikl také slavný upírský film Interview s upírem.

Queen of the Damned
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Allan Menzies měl s násilím problémy už v mládí, když napadl člena rodiny a ve 14 letech zaútočil nožem na svého spolužáka, za což se na 3 roky dostal do nápravného zařízení. U soudu řekl, že McKendricka zabil poté, co jeho oblíbený film zkritizoval. Kamaráda nejprve začal tlouci kladivem a pak ho ubodal.

Po smrti se napil jeho krve a snědl kus jeho masa. Tělo pohřbené v mělkém hrobě o několik týdnů později objevila policie. Podle znalců trpěl vrah těžkou poruchou osobnosti, ale nebyl nepříčetný. U soudu dostal doživotí a v roce 2004 spáchal za mřížemi sebevraždu.

Elixír z lidské kůže a tuku inspirovaný hororem

Případ Sandyho Charlese je výjimečný v tom, že na rozdíl od zbývajících zločinců zmíněných v článku vraždil jako nezletilý již ve 14 letech. Motivem vraždy 7letého chlapce Jonathana bylo vytvoření lektvaru z lidské kůže a tuku. Inspiroval se filmem Warlock z roku 1989, píše Los Angeles Times.

Ve filmu Warlock si Julian Sands zahrál temného čaroděje, který byl v 17. století odsouzen k smrti. Satan přenesl duši čaroděje o 3 století do budoucnosti do Los Angeles. Okultistické rituály z filmu se podle obhajoby staly pro chlapce realitou.

Warlock
Zdroj: New World Pictures

Na vraždu z 8. července 1995 v kanadské obci La Ronge nalákal i osmiletého bratrance oběti. Ten mu při zločinu asistoval. Sandy Charles Jonathana podřízl a bodal s takovou brutalitou, až se nůž zasekl v oku oběti. Z těla chlapce následně uřízl plátky kůže a tuku, které rozvařil doma na pánvi.

Pachatel se při výslechu k vraždě přiznal a tvrdil, že před samotným činem byl „pod vlivem duchů“. Obhajoba ho bránila diagnózou schizofrenie, a tak Charles nakonec skončil na psychiatrii. Více detailů o případu Sandyho Charlese se dozvíš v tomto článku.

Po neopětované lásce přišel vrah z hororu Vřískot

Čtyřiadvacetiletý Belgičan Thierry Jaradin pozval 9. listopadu 2001 do svého domu v obci Gerpinnes 15letou sousedku Alisson. Byli dohodnuti, že mu má vrátit půjčené filmy. Jaradin byl do mladé Alisson zamilovaný a během návštěvy jí začal dělat romantické návrhy. Když ho odmítla, převlékl se do kostýmu vraha Ghostface z hororové série Vřískot a vzal si do rukou dva kuchyňské nože.

Když ho spatřila, nezalekla se, protože Vřískot znala a společně si o něm povídali, řekla soudkyně Martine Michel pro BFMTV. Jaradin ji však neměl v plánu vystrašit, ale zabít. Dvojicí nožů sousedku třicetkrát bodl do těla.

Podle The Guardianu vraždu naplánoval a motivoval ho k ní právě film Vřískot. Až do dne vraždy nic nenasvědčovalo tomu, že by byl podobného činu schopen. Neměl žádný záznam v rejstříku trestů ani duševní potíže.

S prvními přípravami začal o měsíc dříve, když si koupil kostým Ghostface, píše web sdružení CFEA, zaměřený na pomoc pozůstalým, kterým byly zavražděny děti. Do deníku, který zajistila policie, si Jaradin napsal, že sousedku zavraždí, pokud jej odmítne.

Když mladou školačku zabil, její tělo položil na svou postel a do ruky jí vložil růži. Na závěr jí zakrvácenými prsty zavřel oči. Krátce nato zatelefonoval otci a kolegovi, kterým se přiznal k tomu, co udělal. Pachatele ještě ten večer zatkla policie. Soud mu vyměřil doživotní trest. Od umístění do vězení již několikrát požádal o podmíněné propuštění, které mu bylo pokaždé zamítnuto.

Vreskot
Zdroj: Dimension Films
Domů
Sdílet
Diskuse