Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2023 14:00
Čas čtení 6:20
Tereza Šnajdrová

Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium

Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium
Zdroj: Getty Images/Tara Ziemba
OSOBNOSTI JEFREE STAR
Uložit Uložené

Jeffree Star už od útlého věku kradl líčidla své matce. Dnes vlastní kosmetické impérium v hodnotě několika miliard a na slávě mu neubralo ani jeho sympatizování s nacisty.

Jeffree Star se proslavil už v dobách sociální sítě MySpace. Fanouškům sdílel střípky ze svého života a později se dostal také do světa hudby. Ačkoli mu hudební společnost, s níž podepsal smlouvu, předvídala zářnou budoucnost, muzikant se nakonec našel v kosmetickém průmyslu. Dnes vlastní miliardové impérium, určuje kosmetické trendy, ale vše není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Star v minulosti podporoval nacismus, dopouštěl se rasových urážek a bodyshamoval své fanoušky.

Doporučeno
Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka 25. ledna 2023 6:00

Líčidla kradl matce

Jeffree Star, rozený Jeffree Lynn Steininger Jr., se narodil 15. listopadu 1985 v kalifornském okrese Los Angeles. Už jako dítě tajně kradl líčidla své matce, a když pak nastoupil na střední školu, matku přesvědčil, aby ho nechala nosit make-up i do školy. V roce 2002, po absolvování střední školy Pacifica High School, si Jeffree legálně nechal změnit své příjmení na Star a začal se živit nejrůznějšími vizážistickými, modelingovými i hudebními pracemi napříč Los Angeles.
 
Jeffree Star již od malička budil hodně pozornosti, vždy nosil výrazný make-up, extravagantně se oblékal a už od útlého věku se otevřeně hlásil ke queer identitě. „Neříkám si nijak. Jsem kluk, nechci si nechat změnit pohlaví, takže zůstanu chlapem a budu vypadat jako žena. Všem se to bude ku***sky líbit,“ řekl Star v roce 2009 pro časopis Out Magazine s tím, že se identifikuje jako androgyn.

Beauty Killer i song s Nicki Minaj

Ještě předtím, než se Jeffree Star stal populárním influencerem, se proslavil na sociální síti MySpace, která byla v minulosti využívána kapelami, emaři i hudebními nadšenci. Na MySpace si vedl jakýsi blog, na kterém lidem ukazoval svůj život, postoval na něj svou hudbu i módní návrhy, jež načrtl. Uživatelé sociální sítě Stara milovali. Jeho fotografie mívaly přes 50 tisíc komentářů a v roce 2006 se influencer stal nejsledovanější osobou roku na MySpace.
 
Jen o tři roky později Star vydal své první a zároveň jediné studiové album Beauty Killer. Elektronika mísící se s popem a tvrdými kytarovými riffy bavila. V žebříčku Top Electronic Albums od Billboardu se deska, na níž najdeš třeba i song Lollipop Luxury s Nicki Minaj, umístila na sedmém místě a mnozí Starovi předpovídali zářnou budoucnost.
 
Zpěvák vyrazil na tour po celém světě, podepsal smlouvu se společností Konvict Muzik, podle jejíhož zakladatele byl „další Lady Gagou“, a plánoval vydat druhé album. Jenže to nikdy nevyšlo. Star v roce 2013 za nejasných okolností hudební průmysl z čista jasna opustil a smlouvu s labelem později označil za „největší chybu, kterou kdy udělal“.

jeffree star
Zdroj: Flickr/Victoria Morse/volně k užití

Jednička na trhu s kosmetikou

Následně se začal věnovat tomu, co vždy miloval. Natáčel make-up tutoriály, spolupracoval s několika kosmetickými značkami a v roce 2014 uvedl na trh svou vlastní kosmetiku Jeffree Star Cosmetics. Jak později prozradil, po ukončení hudební kariéry v podstatě zbankrotoval a své poslední úspory se rozhodl investovat právě do kosmetiky. A vyšlo to.
 
Jeho první kolekcí byla řada velurových tekutých rtěnek, které pobláznily internet. Tak odvážné odstíny rtěnek u jiných kosmetických značek bylo těžké pohledat a ze dne na den jako by Star udával kosmetické trendy. Po kolekci rtěnek přišel s paletkami rozjasňovačů, s peelingy na rty či s paletkami očních stínů, jejichž koncept se ujal natolik, že jej stále využívají i ostatní kosmetické firmy. Star nakonec své impérium rozšířil také o oblečení, doplňky či kosmetická zrcátka a celý svět šílel.
 
V roce 2018 svou kosmetiku dostal z internetu i do kamenných obchodů. Prvním místem, kam se jeho řada kosmetiky dostala, byl obchod Morphe Cosmetics a dnes už Jeffree Star Cosmetics seženeš i v českém Marionnaud.

Miliardové impérium

Od roku 2014 také pravidelně natáčí videa na YouTube. Začal pořady o líčení a s rostoucí slávou se vrhl také do doposud nepoznaných vod. Proslavil se tím, jak bez okolků recenzuje nové produkty jiných kosmetických značek a jako majitel miliardového impéria se nestydí špatné produkty tvrdě kritizovat. A pokud ho někdo odstraní z PR listu? Nevadí, Jeffree Star si nové produkty stejně koupí.
 
K dnešnímu dni sleduje Stara na YouTube 15,9 milionu lidí, na Instagramu má 13,8 milionu sledujících a jeho čisté jmění činí 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

jeffree star
Zdroj: FilmMagic/Santiago Felipe

Lipstick Nazi a sebepoškozování

Ačkoli Stara sledují miliony lidí, ne vždy šel příkladem. Ještě předtím, než na trh uvedl značku Jeffree Star Cosmetics, plánoval založit kosmetický brand s názvem Lipstick Nazi. Na reklamních materiálech, které sloužily k propagaci této značky a byly vypuštěny do světa, pózoval s kapesníky nasáklými krví a podřezaným zápěstím.
 
Snímky šokovaly veřejnost a webové stránky nakonec nikdy spuštěny nebyly. V roce 2020 se k Lipstick Nazi vyjádřil i sám Star. „Když mi bylo 17 let, hloupě jsem o každém, kdo byl posedlý make-upem, mluvil jako o ‚rtěnkovém nacistovi‘. Bylo to urážlivé a hanlivé. Neodráží to to, kým jsem dnes, ani to, co zastávám nebo jsem kdy zastával,“ stálo v jeho prohlášení.
 
Influencer také vysvětlil, že se tento termín naučil z televizního seriálu Seinfeld, kde vystupovala postava zvaná jako „Polévkový nacista“. „To slovo je samo o sobě nechutné a omlouvám se všem, kteří to kdy viděli. I nadále se budu omlouvat za všechny hloupé věci, které jsem v minulosti řekl,“ dodal.


U Lipstick Nazi to ovšem nekončí. Na internetu se objevily také snímky, jak Jeffree Star pózuje vedle fanouška zahaleného do konfederační vlajky. Fotku omlouval slovy, že se proti oné vlajce vymezoval, stavěl se proti tomu, co symbolizuje, avšak takový postoj není možné zachytit na kameru. Zvláštní však je, že v roce 2014 zase na Instagramu zveřejnil fotografii, na níž má na sobě bundu s nacistickou orlicí. „Ukradli ji nacisté, stejně jako kdysi ukradli Buddhovi hákový kříž. Nešiřte hloupé komentáře, když neznáte fakta,“ ohradil se na komentující, které snímek šokoval.

Polil jsem černošskou dívku kyselinou, abych jí zesvětlil obličej

Internetem kolují desítky videí, na nichž se také choval rasisticky. Jednou natočil video, které mělo být údajně vtipem, a mluvil v něm o tom, že polil obličej černošské dívky kyselinou, aby jí zesvětlil obličej a seděla jí podkladová báze.
 
Mezi lety 2004 až 2006 zase vzniklo kompilační video, v němž Star používá rasové urážky. V jednom z klipů například na ženy jdoucí po ulici pokřikuje „nig**z“, což mu bylo fanoušky v pozdějších letech vyčítáno. Ostatně urážlivé označení „nig**az“ Star používá také v písni We Want Cunt, v níž mimo jiné oslavuje sériového vraha Teda Bundyho.
 
„V těchto videích říkám opravdu nechutné, odporné, hnusné a trapné věci. Ta videa byla natočena před dvanácti lety. Když se na ně dnes dívám, zvedá se mi z toho žaludek, protože nevím, kdo byl ten člověk... Ten člověk, který říkal takové hrozné věci, měl deprese, byl prostě naštvaný na svět, měl pocit, že ho nikdo nepřijímá a hledal pozornost,“ omluvil se za své chování v roce 2017.

Fatfobia, výsměch a urážení? (Ne)vadí

Sympatizováním s nacisty a rasistickým chováním to nekončí. Jeffree Star má na svém kontě „škraloupů“ více. V roce 2009 nazval jednoho ze svých fanoušků „tlustým“ a jen o pár měsíců později, během Warped Tour, zase svým podporovatelům řekl, že „vypadají jako autisté“. Kromě toho jim také vyhrožoval smrtí.
 
Urážky si pak vyslechli i známé osobnosti. Když byl v minulosti Star přirovnán ke zpěvačce Pink, ohradil se, že „nevypadá jako za*raná špinavá lesba“. Svou dlouholetou kamarádku (v současné chvíli rivalku) Kat Von D zase nazval „blbou dě*kou“ a objevují se případy, kdy Star dokonce vybízel k páchání násilí na ženách.

Jeffree Star vs. světoví influenceři

Přátelství Jeffreeho Stara a make-up artistiky Kat Von D skočilo v momentě, kdy jej Kat obvinila z užívání drog, rasismu a šikany. Do křížku se influencer dostal také se svým kolegou Jamesem Charlesem, Tati Westbrook, Laurou Lee, Nikitou Dragun nebo s Kylie Jenner.
 
Když v roce 2016 Kylie Jenner uvedla na trh vlastní kolekci lesků na rty, někteří zákazníci obdrželi produkty s rozbitým aplikátorem. Jenner se za vadné výrobky omluvila a uvedla, že na opravě pracuje. Jenže Jeffree Star to nenechal být. Od incidentu značku Kylie Cosmetics neustále kritizuje a kupujícím říká, že pouze platí za její jméno.
 
Do křížku se pak dostal také s Jarrodem Blandinem, zakladatelem kosmetické značky Too Faced. Vytkl mu, že za spolupráci s youtuberkou NikkieTutorials platí nedostatečně.

Podpora sexuálního násilníka

Jeffree Star je kontroverzní osoba. V minulosti byl nařčen z toho, že podporuje sexuálního násilníka Dahvieho Vanityho z kapely Blood on the Dance Floor. Ten byl v roce 2009 zatčen za sexuální napadení. Star jen o rok později napsal na Twitteru, že Vanityho viděl, jak si „do hotelového pokoje vodí nezletilé dívky“, a že se „na 100 % dopouštěl nelegálního chování“.
 
V dalších tweetech však lidem vzkázal, ať se „přenesou přes negativitu vůči Vanitymu“, a i nadále propagoval album skupiny Blood on the Dance Floor. S Vanitym se navíc i nadále stýkal, a to i přesto, že věděl o obviněních ze sexuálního napadení.
 
Když se pak případ sexuálního násilí stal mediálním a proti Vanitymu vystoupilo na 21 dívek, Star vzal svá slova zpět. V rozhovoru s Chrisem Hansen z pořadu To Catch a Predator uvedl, že o žádném nevhodném chování Dahvieho Vanityho nevěděl a jeho tweety byly založeny na pomluvách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dark Arts (@darkartsofficial)

2023 jako velký comeback

V letošním roce Jeffree Star zažil velký comeback. V polovině roku 2022 se přestěhoval z Los Angeles na ranč ve Wyomingu a stáhl se ze sociálních sítí. Jenže pak make-up influencerka Mikayla Noqueira zveřejnila na TikToku recenzi nové řasenky a ve videu, v němž produkt vychvalovala až do nebes, měla nalepené umělé řasy. Internet vybouchl, lidé se cítili oklamáni a vyčítali influencerům, že je vodí za nos.
 
Na video zareagoval také Jeffree Star. „Řekli jste si o to, vzbudili jste monstrum,“ komentoval svůj velký návrat na sociální sítě a slíbil, že opět začne se svými upřímnými recenzemi.

Domů
Sdílet
Diskuse