Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2023 6:00
Čas čtení 8:33
Vojtěch Vanda

Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci

Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Jsou čerstvě upečené, mají ideální tvar srpku půlměsíce a na sobě posypku ze soli a kmínu. Voní. Když se do nich zakousneš, poznáš, jak jsou křupavé. Uvnitř jsou ještě teplé a jejich konzistence je tak akorát na skus. Tak takové rohlíky jsme netestovali.

Co si dáváš k snídani ty? V romantických představách, jež někdy mohou být přímo přetransformovány do kruté reality, se na snídaňové ose můžeme pohybovat od silného černého kafe s cigaretou přes cereálie až po švédský stůl. Někdo má rád spoustu zeleniny, někdo je zase na sladké. Pro nás je však králem ranního prostírání jednoduché pečivo – rohlík.

Pokud ale nebydlíš na malém městě nebo nemáš výhodu čtvrti s „maloměstskou“ dostupností lokálních potravin kolem bloku, obvykle pro ně musíš do supermarketu, kde rovnou nakoupíš i všechno ostatní.

Nás samozřejmě napadlo otestovat, který supermarket má ty nejlepší rohlíky. Jsou v nich vůbec rozdíly? Nakoupí si večer rohlíky obstojné kvality i člověk, který nepracuje zrovna od osmi do čtyř? A které jsou nejlepší? Otestovali jsme za vás.

Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl*a některý z našich testů, víš, že nejsme odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které pojíme s fakty. Měj tak prosím na paměti, že nemáme doma chemickou laboratoř, nejsme odborníci na potraviny, a proto je náš názor tvořen hlavně chuťově a prakticky.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Tesco, kde jsme zakoupili několik obyčejných rohlíků, přesněji rohlíky světlé (tukové). Na nákup jsme se vypravili v Brně v náhodně vybraných pobočkách řetězců po celém území města v čase mezi 18:00 a 19:00.

Kromě toho jsme oslovili všechny řetězce s tím, aby nám vysvětlily, jak proces pečení rohlíků a jejich doplňování funguje. Zážitek z nakupování jsme poté zachytili reportážním způsobem a doplnili získanými vyjádřeními z řetězců, které byly na položené otázky ochotny do vydání článku odpovědět.

Nejvíce jsme se zaměřili na kvalitu a chuť rohlíků, kterou dokáže rozeznat obyčejný zákazník. Zajímala nás taktéž dostupnost a cena. Na závěr jsme je seřadili na škále od 1 do 10 podle toho, jak bychom ti je doporučili.
Anketa:
Které pečivo ti chutná nejvíc?
Rohlík
Chleba
Houska
Kaiserka
Bageta
Jiné
Rohlík
49 %
2434 Hlasů
Chleba
21 %
1054 Hlasů
Houska
6 %
285 Hlasů
Kaiserka
14 %
699 Hlasů
Bageta
7 %
365 Hlasů
Jiné
4 %
178 Hlasů

Seznam testovaných rohlíků:

Rohlík světlý – Billa

Rohlík světlý – Lidl

Rohlík světlý – Kaufland

Rohlík světlý – Penny

Rohlík světlý – Tesco

Rohlík světlý – Albert


Rohlík světlý – Billa

rohlík billa
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: PENAM, a. s, Cejl 504/38, Brno-Zábrdovice, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Kde jinde začít než v lokálním supermarketu. Rozhodli jsme se hned po práci, krátce po šesté hodině, vyrazit pěšky do Billy, jako bychom ani nic netestovali. Nečekali jsme však, že nás hned v první prodejně bude čekat nepříjemné překvapení – v celém oddělení pečiva byla doslova jen jediná polovina tvrdého rohlíku.

Proto jsme řetězec kontaktovali, abychom zjistili, proč není možné v poměrně normální denní dobu koupit nejen rohlík, ale třeba i bagetu, kaiserku nebo jiný druh pečiva. Odpovědi se nám ale nedostalo.

Proto jsme pokus zopakovali hned na druhý den, který byl kupodivu diametrálně odlišný. Zásobníky na rohlíky byly plné prakticky z poloviny, přičemž velká část z nich se tvářila vcelku čerstvě. Ani další regály nevypadaly prázdně.

Překvapivý nebyl ani stav pšeničných rohlíků, který, abychom byli fér, prodejna po vložení do prodeje z velké části ovlivnit nemůže. Zákazníci často rohlíky promáčknou, osahají a vrátí zpět, čemuž se nezabránilo ani během koronavirové pandemie. Pokud se ale něco změnilo během koronaviru k lepšímu vzhledem k hygieně, jsou to velké zásoby sáčků či rukavic, kterými se dá, pokud je to třeba, rohlík „otestovat“. Zakoupené rohlíky stály 2,90 Kč za kus, což je dnes standardní cena za rohlík světlý ve všech supermarketech. 

Teď k samotnému testu. Bylo nám jasné, že to nebude žádná hitparáda, a taky to tak dopadlo. Rohlík nepřipomínal „klasický“ rohlík ani tvarem, ani pobledlou barvou. Navíc nevoněl. Když jsme do něj kousli, chutnal moučně; ostatně od výrazného poprašku mouky jsme měli i ruce. Sečteno, podtrženo – pokud chceme mluvit o nějakém „supermarketovém standardu“, rozuměj ne zrovna vysokém, zde máme šedý střed.

Hodnocení: 4/10


TIP: Nákup rohlíků, zejména v supermarketech, je spíše loterie. Může se stát, že se v tebou obvyklý vysledovaný čas rohlíky v regálech neobjeví v takovém stavu, který očekáváš. Vítězství je, když získáš obstojný rohlík. Jednoznačný vítěz proto neexistuje.

Rohlík světlý – Lidl

rohlík Lidl
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: PENAM, a. s., Cejl 504/38, Brno-Zábrdovice, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Trochu chytřejšími jsme se stali poté, co jsme otestovali rohlík světlý ze supermarketu Lidl. Na naše dotazy totiž odpověděl mluvčí řetězce Tomáš Myler. „Rohlíky do našich prodejen odebíráme od různých dodavatelů napříč Českou republikou. Do násypníků se přitom doplňují průběžně podle potřeby. To se týká také ostatního pečiva, které naši kolegové v prodejnách doplňují po celý den,“ odpověděl trochu neurčitě. Každopádně jsme se dozvěděli, že se „prostorům na rohlíky“ říká násypníky.

A co se děje s rohlíky, které se neprodají? Podle Mylera se Lidl snaží množství neprodaných potravin minimalizovat, což se projevuje například bedýnkami s „ošklivou“ zeleninou, které se začaly v prodejnách objevovat. „V návaznosti na odprodeje tak řídíme optimální zásoby pro jednotlivé položky v prodejnách a přitom jsme schopni zákazníkovi nabídnout čerstvé zboží,“ doplnil. „Pečivo, které už nesplňuje nároky na kvalitu a čerstvost, pak předáváme k dalšímu využití do bioplynových stanic,“ uzavřel.

Bohužel pro zákazníkův mlsný jazýček, dodavatelem v brněnském Lidlu je taktéž firma Penam. Takže jsme vlastně věděli, do čeho jdeme. Těžko říct, jestli to byl jen chvilkový dojem, ale měli jsme pocit, že struktura rohlíku je o fous „nadýchanější“ než u Billy, v ostatních aspektech bychom ale těžko hledali rozdíl. Druhý den byl i přes totožné skladování poživatelnější než rohlík z Billy. Nebyl totiž tvrdý, ale extrémně gumový.

Co bychom ale rádi ocenili, byl způsob, jakým byly rohlíky skladovány v prodejně. Plnič, skrze který padají rohlíky do násypníku, je často jedinou účinnou obranou před chtivýma rukama nerozhodných zákazníků, kteří rádi pečivo ohmatávají. Nejsou tak ohmatány všechny, ale jen ty, které do násypníku propadly. V našem konečném hodnocení to ale rozdíl nedělá.

Hodnocení: 4,5/10 


Otázky pokládané řetězcům:

Zajímalo by nás, jak ve vašem řetězci funguje doplňování pečiva a konkrétně rohlíků?
Pečete/dopékáte si je sami?
Jak často, resp. v jakých intervalech se doplňují čerstvé rohlíky v obchodech?
Kdy se v prodejně objeví poslední čerstvá várka s rohlíky/pečivem?
Co se následně děje s pečivem, které se neprodá?

Rohlík světlý – Kaufland

rohlik kaufland
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: MLÝN HEROLD spol., s. r. o., Bulharská 1049/52, Brno, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 1,50 Kč/ks

Ani v Kauflandu nebyl úplně problém nakoupit rohlíky ve večerních hodinách. Když jsme do obchodu dorazili, všimli jsme si, že vypadají docela jinak. A opravdu – vyráběl je totiž někdo jiný. Každopádně se jednalo o lokálního dodavatele, jak nás ujistila i mluvčí řetězce Renáta Maierl, podle které se jak rohlíky, tak housky do prodejen zaváží až třikrát v průběhu celého dne.

„Zůstatky u tohoto druhu pečiva jsou minimální. V případě zůstatků jednodenního pečiva, ovoce a zeleniny spolupracujeme s Českou federací potravinových bank, s lokálními zoologickými zahradami či mysliveckými spolky,“ upřesnila, jak zachází Kaufland se zbytky, Maierl.

Rohlík měl odlišnou strukturu; nebyl ani tolik moučný, vypadal delší a měl rovnější tvar. Z chuťového hlediska chutnal lépe, tak nějak „rohlíkověji“, i když na první pohled nebyl v tak dobrém stavu jako ostatní testované kusy. Pro rohlík z Kauflandu hrála i cena. Přestože jsme nepřišli na úplném konci prodejního dne, během něhož se řetězce obvykle snaží zbavit procházejícího zboží slevami, rohlík stál o polovinu méně než normálně. S tím se ale nedá počítat vždy. 

Neradi bychom jej ale přechválili – hodně se loupal a kvalitativně to byl pořád supermarketový rohlík. Nutno však dodat, že nabídka pečiva v Kauflandu je vůbec celá zajímavá. Ať už se týká sladkého, či slaného pečiva, i přes svůj klasický sortiment dává možnost prodeje různým místním pekařům ve zvláštním stojanu, jenž je dokonce umístěn blíže zákazníkům a není zapadlý v koutě. 

Hodnocení: 6,5/10


TIP: Pro rohlíky se vyplatí cestovat do jiného než obvyklého supermarketu jen v momentě, pokud jsou ve slevě a zásadně se změní cena. Během námi sledovaného období bylo výhodné zajet pouze pro rohlíky do Kauflandu, které byly v 50% slevě. 

Rohlík světlý – Penny

rohlik Penny
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: UNITED BAKERIES, a. s., pekárna Brno, Bohunická 24, Brno, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Nákup rohlíků během pokročilé hodiny v Penny Marketu byl pro nás trochu hra na schovávanou. V násypníku pro pšeničné rohlíky totiž nebyl ani jeden kus. Nicméně při bližším průzkumu vedlejšího násypníku s houskami jsme našli upřímně až nápadně velké množství „subjektů k testování“. Sice v ne zrovna nejlepším stavu, ale nejhorší taktéž nebyl.

O tom, že by se se zákazníky hrála hra na schovávanou, nám mluvčí řetězce Tomáš Kubík nenapsal. Informoval nás ale o tom, že rohlíky do prodejen každý den zaváží pekaři, konkrétně desítky lokálních pekařů, kteří, prakticky jako v každém řetězci, zásobují prodejny poblíž. 

„První várku čerstvého pečiva zaváží pekaři na prodejny okolo šesté hodiny ráno, aby při otevření v 7 hodin byl dostatek všech druhů pečiva včetně rohlíků. Další závozy čerstvého pečiva jsou realizovány v průběhu dne. Časy závozů se mohou v jednotlivých regionech lišit, vše koordinují vedoucí prodejen se zástupci pekáren tak, aby byl na našich prodejnách v průběhu dne dostatek čerstvého pečiva,“ popsal pro REFRESHER.

O čerstvosti před 19. hodinou se dalo pochybovat, a jak jsme čekali, vrátili jsme se do starých kolejí. Rohlík sice nebyl z Penamu, upekla jej brněnská pobočka společnosti United Bakeries, ale poměřovat tyto dvě značky se úplně nedá.

Rozhodování se mezi rohlíky z Penamu a United Bakeries je totiž jako přemýšlet nad tím, jestli se píchnout do ruky špendlíkem, nebo připínáčkem. Pokud bychom ale měli dát opravdu někomu hlas, budou to United Bakeries. A to proto, že after taste rohlíku je jednoduše méně „sušší“ a konzument nabývá iluze větší čerstvosti.

Hodnocení: 4,7/10


Rohlík světlý – Tesco

rohlik Tesco
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: UNITED BAKERIES, a. s., Pekařská 1, Praha 5, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Který z řetězců na nás udělal suverénně nejhorší první dojem? Tesco. Bylo to z toho důvodu, že jeho rohlíky budily dojem solidního pečiva, doopravdy byly ale akorát strašně tvrdé. Možná je to odlišnou recepturou, ale zdá se, že tvrdnou rychleji než jinde.

Rohlíky tvrdé jako kámen jsme si však i přesto dali do sáčku a doufali, že je plastový sáček trochu změkčí. Mimochodem, vybírat nerozbouraný rohlík bylo také docela kumšt. Čím to bylo, jsme se nedozvěděli, jelikož společnost na naše dotazy nereagovala.

Rohlíky nám ale nakonec změkly a daly se pozřít, bohužel ani tak nebyla chuť kdovíjaká. Rozdíl mezi rohlíkem z Penny a z Tesca jsme viděli v jemnějším připečení produktu řetězce britské značky, mohl to však být úmysl, stejně jako ojedinělá chyba. Přidanou hodnotu zde nehledejme.

Hodnocení: 4,7/10 


Rohlík světlý – Albert

rohlik albert
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: PENAM, a. s., Cejl 504/38, Brno-Zábrdovice, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Test jsme završili v řetězci Albert, u něhož jsme čekali trochu povedenější výkon. Proč? Ostatně přišel s konceptem napůl obchodů a napůl bister, prodejen s pultem se zdravými svačinami a obědy, které jsou zasazeny do na pohled příjemného prodejního prostředí. Jak jsme ale zjistili, rohlíky si sám nevyrábí. Minimálně v Brně mu je zaváží starý známý Penam. 

I tak jsme je, údajně za „trvale nízkou cenu“ 2,90 Kč za kus, koupili k testu. A možná to bylo jen placebo, jelikož Albert má obvykle zajímavé potraviny, že nám tento rohlík chutnal o trošičku lépe než jeho kolegové z Lidlu a Billy. S přidáním kapky střízlivého pohledu je ale pravděpodobnější, že jsme opravdu ovlivněni byli. 

Pokud chceme tedy něco speciálního, v Albertu to nehledejme. Prodává stejně obyčejné pšeničné světlé rohlíky jako jiné supermarkety. 

Hodnocení: 4,5/10

TIP: Rohlíkům z pekárny se rohlíky ze supermarketu nevyrovnají. Pokud máš někde poblíž lokální pekařství, radši vyraz na procházku a kup si voňavou snídani. Kvalita je nesrovnatelná a prakticky k nezaplacení.

Kdo tedy vyhrál? Těžko říct. Vyhrává ten, kdo si může ráno obstarat v docházkové vzdálenosti rohlík z lokální pekárny. Z našeho testu vyšel nejlépe rohlík z Kauflandu, k jeho vítězství však velkou měrou přispěla jediná velká odlišnost oproti ostatním řetězcům v podobě jedinečného výrobce a momentální slevy. Druhé a třetí místo prakticky neexistuje.

Není radno je však odsuzovat. Pokud řetězce berou rohlíky od lokálních pekáren, je dost dobře možné, že ve tvém městě budou rohlíky lepší.

Historie a výroba rohlíku

Nakonec bychom si mohli alespoň lehce „zabrousit“ do historie tohoto zajímavého pečiva. Z etymologického hlediska je slovo rohlík odvozeninou staročeského slova rohel a souvisí se slovem roh. Rohel totiž znamenalo rohatý. Původ těchto slov je zakořeněn již v praslovanštině.

Tradice tvrdí, že se rohlíky začaly vyrábět na počest vítězství Evropy nad Osmanskou říší v roce 1683, kdy Turci obléhali Vídeň. Údajně mají být dílem pekaře Petera Wendlera, který začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce jakožto islámského symbolu. Střední Evropa ale reálně zná rohlík mnohem déle, jelikož existují zmínky o pečivu z 10. století jakožto velikonočním pečivu dělaném v klášterech.

Výroba rohlíku je poměrně složitá. Právě pekárna Delta v rámci United Bakeries uvádí, že jej vyrábí z pšeničné mouky, soli, droždí, oleje a vody. Těsto se nejprve 6–7 minut vymísí, pak zraje 10 minut, v děličce se rozdělí do tzv. klonků a následně se posouvají do předkynárny, kde 8–9 minut předkynou. Následně se v rohlíkovém stroji rozválí na placky, které se strojově srolují.

Již stočené rohlíky se osadí do tzv. laviček do kynárny, kde při teplotě 34–38 °C a vlhkosti 62–70 % kynou 35–45 minut. Poté se ovlaží vodou a pečou se 12–13 minut. Dle výrobce je ideální sníst je do 12 hodin, nejlépe však do hodiny od nákupu.

Domů
Sdílet
Diskuse