Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
2. února 2023 18:03
Čas čtení 0:54

Větrání na Hradě: Pavel chce technickou kontrolu, obává se odposlechů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Větrání na Hradě: Pavel chce technickou kontrolu, obává se odposlechů
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

„Pokud bych tam šel jen na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ uvedl Pavel.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel nechce pracovat v prostorách Pražského hradu do té doby, než projdou bezpečnostní kontrolou. Obává se odposlechu. Řekl to v rozhovoru pro týdeník Respekt zveřejněném ve čtvrtek, informovala o tom zpravodajka agentury TASR v Praze.

Ochranka podle Pavla poslouchala zadání kancléře Mynáře

Pavel kanceláře Pražského hradu považuje z bezpečnostního hlediska za nevyhovující, chce je dát zkontrolovat hned po své inauguraci 9. března. „Pokud bych tam šel jen na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ řekl Respektu Pavel. 

2. února 2023 16:56 Čas čtení 0:42 „Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video) „Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video)

Nově zvolená hlava státu kritizovala také skutečnost, že na Pražském hradě působí soukromá bezpečnostní agentura, která má téměř neomezený přístup ke všemu. Kvůli nedůvěře v prezidentskou ochranku chrání Pavla od zvolení Ochranná služba Policie ČR.

Ochranka současného prezidenta Miloše Zemana podle Pavla poslouchala zadání vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře. „Častokrát nerespektovala základní pravidla pro výkon ochrany, docházelo k únikům informací. V takovém prostředí opravdu nedokážu mít důvěru k lidem, kteří se budou pohybovat v nejbližším okolí,“ dodal.

1. února 2023 8:30 Čas čtení 4:22 Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

Pavel by kromě technické kontroly chtěl na Pražském hradě provést i hloubkový audit, a to ještě do své inaugurace. Ve čtvrtek o tom mluvil na setkání se šéfem Národního kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou. Ten však uvedl, že takový audit se do té doby stihnout nedá, potrval by několik měsíců. Aktuálně však NKÚ jeden hradní audit dokončuje.

Domů
Sdílet
Diskuse