Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2023 12:00
Čas čtení 8:17
Vojtěch Vanda

Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans

Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans
Zdroj: Petr Vágner
HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP FRESH RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Výrazná postava, která ještě před pandemií rozčísla českou rapovou scénu, se vrací. Play$tation Princess nám poodkryla svůj životní příběh.

Neortodoxní. To je jedno z nejlepších přídavných jmen, které v češtině existuje a které dokáže výstižně popsat naši, a uznáváme, že z časového hlediska lehce zpožděnou, lednovou hostku třetího ročníku FRESH RAPu. Na scéně je již nějakou dobu, a pokud se o FRESH RAP zajímáš, tohle jméno tě určitě neminulo. A i když zrovna nevydávala, chystá se vrátit ve velkém stylu.

Celý tento díl bude plný zajímavostí. V první řadě se jedná o českou rapperku z Prahy, čímž otevíráme nový rok vůbec poprvé. Zadruhé jde o umělkyni, která má ambice prorazit i mimo Českou republiku. Zatřetí je nutné cenit progres, kterým si prošla, a v neposlední řadě také to, jak si jde svou nevydlážděnou cestou s nastavenými lokty a notnou dávkou kuráže ven.

Nejspíše se objeví hlasy, které náš respekt vůči písecké rodačce nebudou chápat. Nutné je však říct, že Play$tation Princess dělá všechno pro to, aby se stala plnohodnotnou interpretkou. Jsme rádi, že byla ochotná se s námi podělit o svoji spletitou minulost, ambice, sny a plány.

Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner
Doporučeno
Hodně lidí má k ženskému rapu předsudky a necení ho, říká Sharrie. Mým kariérním cílem je mít Pečiuko jako Separ Hodně lidí má k ženskému rapu předsudky a necení ho, říká Sharrie. Mým kariérním cílem je mít Pečiuko jako Separ 20. listopadu 2022 9:00

Česko, Švýcarsko, Venezuela a Playstation

Nejdřív jsme si ale chtěli udělat v něčem jasno. Člověk nemusí být odborník, aby si všiml, že rap ze strany Play$tation Princess není celou dobu česky. Slyšíme v něm často angličtinu i španělštinu. Proto hned jedna z prvních otázek směřovala na Gabrielin, jak zní její křestní jméno, původ. 

„Je to trochu složitější. Mám docela dlouhý a nepochopitelný životní příběh,“ začíná trochu tajemně, nicméně velmi zajímavě své vyprávění. „Narodila jsem se sice v Písku, ale moje rodina se mnou žila prakticky odjakživa ve Švýcarsku. Můj táta měl naštěstí super nápad se s celou rodinou odstěhovat do Jižní Ameriky, do Venezuely, konkrétně na ostrov Isla de la Margarita,“ prozrazuje směr rodinného putování.

„Zde jsme žili přibližně 5 let do doby, než mi moje maminka dala na výběr, jestli chci zůstat tam, nebo se chci přestěhovat do Čech,“ osvětluje spojení s Prahou a svůj vícejazyčný rap. „Kvůli vysoké kriminalitě, nedostatku vzdělání a nejistotě jsem se rozhodla jet s maminkou, což pro mě ale znamenalo bydlet zde jako nezletilá sama, protože maminka pracovala ve Švýcarsku, aby mi dopřála vhodné vzdělání,“ vysvětluje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Playstation Princess (@h311_6)

„Bylo to těžké, ale díky tomu umím plynule 4 jazyky, za což jsem hodně vděčná, a proto to
chci i trochu ukázat světu,“ odhaluje svou motivaci. Umělkyně, jíž se taktéž přezdívá Hellg, přitom nemá úplně hudební minulost. V roce 2019, kdy vydala svůj první videoklip, na nějž jsme narazili, když jej tehdy sdílel youtuber PeťanGames, byl vlastně prvním hudebním pokusem vůbec. Tehdy udělal docela haló – dodnes posbíral skoro 125 tisíc zhlédnutí.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

„Hudbu dělám 3 roky se vším všudy, nikdy předtím jsem se jí nevěnovala. Měla jsem
bývalého, který rozjížděl tetování, a tehdy jsem veškerou kreativitu spíš věnovala jemu. Předtím by mě nikdy ani nenapadlo, že to bude vlastně to, co ve mně probudí nekonečnou vášeň,“ řekla nám.

Proč ale vystupuje jako Play$tation Princess? Znamená to například, že se vymezuje proti Xboxu? „Hele, to vůbec!“ upravuje. „Sice mi Xbox ovladač fakt nevyhovuje, ale nemám problém s lidmi, co hrajou na jiné konzoli,“ směje se. Vypráví nám, že její jméno má za sebou také docela zajímavý příběh.

Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner

„Měla jsem na sobě už několik citátů, na které jsem si časem udělala trochu jiný názor. A přišel den, kdy jsem nad obočím hrozně chtěla nápis,“ zasvěcuje nás do svého tetování. „V ten okamžik jsem se nechtěla dostat do situace, kdy bych třeba změnila úhel pohledu a měla na obličeji něco, co mě vlastně vůbec nevystihuje. A jelikož hraju už od svých 7 let na Playstationu, tak se to takzvaně nabízelo,“ shrnula jednoduše.

Jako jedináček a dítě, které nemělo moc kamarádů, pro ni prakticky znamenal celé dětství. A v dospělosti v hraní pokračuje. „No, a na krku mám nápis ‚princess‘. Tato tetování jsem měla mnohem dříve, než jsem hudbu vůbec začala dělat, takže si často dělám srandu, že jsem to jméno měla v podstatě předurčeno,“ završuje.

Násilný přítel, tvrdé začátky

Již jsme zmínili videoklip Lovely Bitch, s nímž Gabriela odstartovala působení v českém rapu. Přestože byl hype kolem něj poměrně velký, tehdy z něj nedokázala vytěžit sto procent. „V ten moment jsem track ani neměla na Spotify. Nevěděla jsem, že je to až tak důležité. Kdybych tomu trochu rozuměla, asi bych neudělala takovou blbost,“ zpytuje své svědomí. V těžkých situacích se ale velmi těžko uvažuje racionálně a ona si tenkrát jednou procházela.

„Měla jsem násilného přítele, který chtěl sám dělat hudbu a hrozně mi záviděl a vyčítal, že Lovely Bitch vůbec měla úspěch. V tu dobu jsem překopávala celý svůj život. Snažila jsem se o povýšení, hypotéku, na hudbu nebyl dostatek času a ten domácí teror tomu moc nepomáhal,“ popisuje nám. Hellg proto nemá o inspiraci ve své tvorbě nouze.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Hodně textů, které píšu, jsou přímo situace z mého života. Z minulosti nebo z přítomnosti. Snažím se přes songy předat nějaký pocity a názory,“ objasňuje nám. Nejde ale hlavně o emo. „Hlavní téma, které mám nejradši, je seberozvoj ve všech směrech. Ať už člověk přizná, co se mu třeba dvakrát nepovedlo, nebo naopak mluví o tom, co ho trápí a těší. Nebo o nějaké vizi, kterou má,“ mluví o hudebním vkusu.

Co se ale samotného psaní textů týče, potřebovali jsme vysvětlit bar z tracku, jenž následoval po Lovely Bitch, s názvem Hellhounds. U něj napsala do popisku, že to byl první song, který otextovala. Jak to tedy bylo s debutem? „První songy jsem dávala nejprve na SoundCloud a Lovely Bitch měl větší úspěch než Hellhounds. Proto jsem se rozhodla, že můj první videoklip bude Lovely Bitch plus nějaký tvrdý track,“ odpovídá.

„Ale song Hellhound pro mě dost znamenal, tak jsem se rozhodla udělat hudební klip i na něj. Texty si píšu všechny sama a neustále se snažím zlepšovat a zkoušet nové věci. Necítila bych se dobře, kdybych říkala cizí slova. Na to jsem až moc zásadová,“ ujišťuje. Na sobě neustále pracuje, takže i když jí prozatím vyšel pouze jediný projekt, EP I Cry When I’m Fine, v řadě má další zásobu.

„Neboj, v šuplíku mám momentálně jedno album, jedno EP a 2 videoklipy. Potřebovala jsem čas a teprve teď dělám to, co se mi opravdu líbí,“ usmívá se.

Křiklavé vlasy, face tats, OnlyFans a image

Styl je také jednou z věcí, která se Gabriele upřít nedá. Její vztah k urban/edgy/outlaw věcem je viditelný. Má ráda minisukně, crop topy, černé stíny a vyznačuje se vzezřením „sexy punk girl“. Změnou si prošly také její vlasy. Z původní růžové přešla na blond. „Počkej, až uvidíš mé další klipy, měla jsem toxicky zelené vlasy,“ varuje. „Díky bohu jsem se jich už zbavila. Hodně jsem změnila i styl oblékání a v blond se cítím nejlépe,“ oddychla si.

Tetování má dnes na sobě kdekdo, ona sama je však snad první českou rapperkou, která měla face tats. Zeptali jsme se jí, jestli ji to v životě neomezuje. „Mě osobně to nijak neomezilo, protože se umím prosadit. Naopak většinou jsou lidi překvapeni poté, co si se mnou promluví. Ale člověk musí znát svoje schopnosti,“ varuje ostatní. „Kdybych neuměla ty jazyky a další věci, tak by mě to určitě omezilo,“ je si vědoma. Kolik tetování na sobě má, už nespočítá. Říká, že jedno velké, které má „skoro všude“.

Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner

Estetika je velkým tématem, a to nejen v její vizáži, ale také ve videoklipech, které postupem času nabraly opravdu kvalitní parametry. Hellg na tom pracuje z velké části sama. „Dělám sama sobě i art directora, takže si to vymyslím, zorganizuji a i zaplatím sama. Poté si najdu videomakera na daný projekt. Mám teď dva klipy. Jeden takový fajn a druhý je můj zatím nejdražší. Tak uvidíme, jak se ti bude líbit,“ teasuje.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

My jsme tu ale výhradně od hudby, v níž se jí také míchají všechny žánry a trendy dohromady. „Momentálně pracuji na albu, kde se věnuji hyperpopu, DnB, rapu, drippu i trapu a mám tam i jeden song s mou bývalou metalovou kapelou. Momentálně také dělám slip EP s It.used.to, kde se věnujeme asi totálně všemu, i punku,“ nemaluje hranice. Její vibe je prakticky kosmopolitní. „Ráda zkouším a poslouchám všechno. Poslední song ze studia je hyperpop drill, takže sama nevím, kam až jsem schopná zajít,“ nechává dveře otevřené.

Poslední velké videoklipy jsou však poměrně dost čitelné. Jak OnlyFans, tak Thicker mají desetitisíce zhlédnutí a vábí jak zvládnutou flow, tak i estetikou ženského těla. Play$tation Princess v nich mluví o tom, že nepodlehla trendu OnlyFans, přestože by do něj mohla zaplout prakticky bez obtíží. 

„Jsou to zatím mé nejoblíbenější tracky, které mám venku,“ informuje nás a dodává, že ji napadlo, že by se částí její image mohl stát dnes velmi oblíbený server. „Možná by mě to i bavilo. Spousta mých kamarádek ho má a jsem na ně pyšná. Mám ale pocit, že pro mě by to nebylo,“ myslí si. „Jak tam i říkám, že jej nemusím mít a stejně mám cash, tak to vůbec není o tom, že mám miliony na účtě, ale že si dokážu našetřit na hypotéku z normální výplaty. Škoda že to pro někoho vyznělo úplně jinak,“ uvedla na pravou míru.


Poslední velmi patrnou součástí jejího stylu jsou japonské populární motivy. Ty se nepřímo pojí s jejím dalším pracovním směřováním. Ostatně Gabriela Japonsko miluje. „Momentálně dávám výpověď v korporátu a zakládám vlastní business, který bude hodně anime related. Doufám, že to vyjde. Bude to obrovská příležitost pro lidi, jako jsem já,“ oznamuje nám.

Chci umírat s tím, že jsem udělala hodně dobra pro lidi a umění

Ony příležitosti neleží každému u nohou. Proto jim jde Hellg vstříc. Jelikož neměla mnoho možností k vystupování, rozhodla se, že si založí vlastní projekt s názvem Tribal Gang. Již rok se snaží o to, udělat prostor pro umělce, kteří potřebují získávat zkušenosti na stagi, a to skrze organizaci malých festivalů. „Je to taková umělecká dívčí komunita,“ říká nám Gabriela s tím, že ji založila s nejlepšími kamarádkami.

Tribal Gang Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner

„Momentálně se k nám zapojila spousta našich blízkých, kteří nám v minulých akcích pomohli, ale z původní sestavy jsme tam Unicore, Kioshi, Levitace, Yanette a já aka Bordelmáma,“ představuje. „Dále zde máme nové členky, jako jsou Fialka, Jane, Lucy, Kateřina, Mnesic, Molly, Nela, Neoui, Raven, Nicol, Baby a Hunter. K tomu patří stálí DJové, kteří nám pomáhají se zvukem,“ dodává.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Ona sama se již také postavila za aparaturu. „Na poslední akci, kterou jsme dělali, jsem si chtěla zkusit, jaké to je být DJkou. Zkusila jsem si svůj první set (S/O litterbin) a zjistila jsem, že by mě to bavilo. Určitě chci hrát i na svých akcích, protože se to lidem líbilo a nechci se psát dvakrát do line-upu. Spíš je to taková fun věc to do,“ komentuje DJka Y2k Princess. 

Spolupráce se známými jmény jí však dosud unikala. „Doufám, že se to po vydání nové desky změní. Budu tam mít větší banger a také hodně songů v češtině,“ říká umělkyně, pro niž je momentálně pouze song Thicker jedinou stopou, na které by nic neměnila. To ale prý neznamená, že by chtěla zanevřít na zahraniční posluchačstvo. Naopak doufá, že se jí podaří prorazit i v zahraničí.

Rapperka, které ve sluchátkách hraje spousta žánrů a zejména dívčí rap, jelikož ji údajně inspirují „holky, které si jdou za svým a zavírají pusu lidem, kteří si myslí, že by holky dělat rap neměly“, je dosud nejvíce vděčná za všechno, co momentálně má a umí. Je sice ráda za počáteční hype, když začínala, ale dnes je dál. „Je to hrozně hezký pocit, když něco kompletně vymyslíte a dostanete dobrý feedback,“ přesto zmiňuje.


Nyní je prý čas plnit si sny. „Chtěla bych skrz hudbu vidět svět a mít svůj podnik, kde bychom s Tribal Gangem mohli být šťastní a kreativní. Na obou tvrdě pracuji. Chci umírat s tím, že jsem udělala hodně dobra pro lidi a umění, zkusila vše, co mě napadlo, i když to třeba nevyšlo, a měla po boku ty správný lidi,“ ví.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Proto je třeba se připravit na její nový release debutové desky mezi březnem a dubnem, a to společně se dvěma videoklipy. A 1. dubna snad otevře svůj podnik, nejedná se o apríl. „Pak se bude plánovat release EP, které je též hotové. Teď ode mě chtěl jeden label dema, tak budu doufat, že to vyjde, protože to by pro mě znamenalo obrovský posun,“ překvapuje novinkami.

Play$tation Princess
Zdroj: Petr Vágner


Vzkaz je jasný: „Nejprve bych chtěla moc poděkovat Refresheru za tuto možnost. Hodně jste mě potěšili! Pak děkuji všem, kteří si můj příběh přečetli. Díky vám mají i jiní artisti stejnou možnost jako já. Život je příliš krátký na to, abyste dělali něco, co vás nebaví. Zkuste vše, co vás napadne!“

Domů
Sdílet
Diskuse