Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
4. února 2023 9:13
Čas čtení 1:24

Další čínský špionážní balon se objevil nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další čínský špionážní balon se objevil nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon
Zdroj: Unsplash/Robert Linder/volně k užití

Druhý balon se objevil jen den poté, co Spojené státy zpozorovaly podobný balon nad americkým státem Montana.

Pentagon v sobotu oznámil, že nad Latinskou Amerikou létá další čínský špionážní balon. A to jen den poté, co bylo ve vzdušném prostoru Spojených států pozorováno první takové zařízení. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken kvůli tomu odložil plánovanou návštěvu Číny, která se měla uskutečnit 5.–6. února. Čínská strana tvrdí, že o špionážní balon nešlo.

Podle Číny šlo v prvním případě o meteorologický balon

„Zaznamenáváme zprávy o průletu balonu nad Latinskou Amerikou,“ uvedl dle deníku The Guardian mluvčí Pentagonu Pat Ryder den poté, co byl nad americkým nebem spatřen první balon. „V tuto chvíli odhadujeme, že se jedná o další čínský pozorovací balon,“ doplnil. Přesnou polohu stroje Pentagon neupřesnil, jeden z amerických představitelů sdělil médiím, že v současné době zřejmě k USA nesměřuje.

K druhému balonu ve vzdušném prostoru Spojených států se čínští představitelé nevyjádřili. K tomu prvnímu v pátek uvedli, že jde o civilní zařízení používané pro meteorologické účely. V prohlášení čínského ministerstva se píše, že zařízení má omezenou schopnost řízení a vlivem větru se „vychýlilo ze svého plánovaného kurzu“. Čína podle resortu vyslovila lítost nad jeho neúmyslným vstupem do amerického vzdušného prostoru.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Podle pozdějšího vyjádření čínského ministerstva zahraničí využívají někteří američtí politici incident jen k tomu, aby Čínu zdiskreditovali. Ministr zahraničí Anthony Blinken a prezident Joe Biden se ale dohodli, že bude lepší Blinkenovu návštěvu Číny odložit. I přesto, že balon podle mluvčího Bílého domu nepředstavuje pro USA vojenskou ani civilní hrozbu. 

Blinken v pátek v Jižní Koreji uvedl, že hovořil s Wangem I, nejvyšším čínským diplomatem. Dal mu prý najevo, že přítomnost balonu ve vzdušném prostoru USA je jasným porušením svrchovanosti USA a mezinárodního práva. Doplnil ale, že Spojené státy jsou odhodlány k diplomatické spolupráci s Čínou a že sám Peking navštíví, jakmile to podmínky dovolí.

Blinken by byl prvním americkým ministrem zahraničí, který by navštívil Čínu od října 2018, což by signalizovalo tání po období třenic za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Domů
Sdílet
Diskuse