Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 11:37
Čas čtení 1:02

Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého
Zdroj: TASR/AP

Podle sviště Phila z USA zima potrvá ještě šest týdnů. Jeho „kolegu“ z Kanady však našli mrtvého ještě předtím, než stihl počasí předpovědět.

Severoamerický kontinent podle tradice spoléhá v předpovědí počasí i na zvířecí „meteorology“. Svišť Phil v pensylvánském městečku Punxsutawney svou prognózu v rámci každoroční tradice 2. února zveřejnil: zima má trvat dalších šest týdnů. Smutná zpráva přišla z Kanady, kde zemřel Philův „kolega“, svišť Fred. Informuje o tom deník The Guardian.

Každoroční tradice se dostala i do filmu

Tradice sviští předpovědi probíhá v USA a Kanadě každý rok. Na Hromnice vytáhnou členové tamního spolku svištího meteorologa z jeho obydlí, zvíře následně naznačí předpověď. Pokud je zataženo a svišť nevidí svůj stín, přijde brzy jaro a zbytek zimy bude mírný. Když ale svítí slunce a svišť svůj stín vidí, zima potrvá ještě šest týdnů.

Přesně tak se to mělo stát i letos v kanadském Quebecu. Jenže jeden z organizátorů tradice Roberto Blondin našel Freda 2. února bez známek života. Nestihl tak předpovědět, jak dlouho ještě potrvá chladné počasí.

To v pensylvánském městečku Punxsutawney tamní svišť Phil předpověď zveřejnil. A protože tam na Hromnice bylo slunečné počasí, Phil svůj stín uviděl, a předpověděl tak ještě šest týdnů zimy, informuje TASR.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Tato Philova každoroční předpověď je v Punxsutawney velkou událostí a scházejí se na ní desítky lidí – dostala se dokonce i do filmu Na Hromnice o den více (1993) s Billem Murraym v hlavní roli. 

Phil předpovídá letošní zimu.
Phil předpovídá letošní zimu. Zdroj: TASR/AP

Phil přitom není jediným zvířecím meteorologem ve Spojených státech. V Dunkirku ve státě New York předpovídá délku zimy svišť Dave, na Staten Islandu mají zase Chucka. V Punxsutawney má však tato tradice nejdelší trvání – od 2. února 1887. Za posledních deset let měl ale Phil jen čtyřicetiprocentní přesnost předpovědi. 

Domů
Sdílet
Diskuse