Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
5. února 2023 21:22
Čas čtení 1:01

Fiala: Prezident Zeman nejmenuje nového předsedu Ústavního soudu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fiala: Prezident Zeman nejmenuje nového předsedu Ústavního soudu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s Milošem Zemanem uvedl, že prezident na jeho žádost nejmenuje nového předsedu Ústavního soudu.

Prezident Miloš Zeman nebude ještě za svého mandátu jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na večerní tiskové konferenci po svém dnešním jednání s hlavou státu na zámku v Lánech na Kladensku. Informuje o tom ČTK.

Nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský končí v srpnu. Zeman uvažoval o tom, že jeho nástupce určí ještě do 8. března, kdy současné hlavě státu vyprší mandát.

„Tento krok neučiní“

Fiala uvedl, že Zemana požádal o to, aby nového předsedu Ústavního soudu nejmenoval. Prezident mu, jak uvedl premiér, vyhověl. „Tento krok neučiní,“ řekl dnes večer novinářům ministerský předseda. Zeman podle něho ale stále trvá na tom, že by byl takový postup možný.

Miloš Zeman
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

S avizovaným Zemanovým záměrem nesouhlasil vedle řady ústavních právníků ani nově zvolený prezident Petr Pavel. Pokud by Zeman skutečně šéfa Ústavního soudu jmenoval, Pavel by podal podnět k prošetření, aby dal soud jasné doporučení, jak s takovou situací pracovat.

Podle Rychetského by to bylo absurdní

K možnému jmenování nového předsedy Ústavního soudu Milošem Zemanem se v neděli vyjádřil i jeho současný šéf Pavel Rychetský. Ten v České televizi uvedl, že takový krok by byl „absurdní“ a že nový prezident Petr Pavel by jej měl, respektive musel ignorovat.

18. května 2023 20:49 Čas čtení 4:57 „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

„Kompetence prezidenta není vymezena pouze věcně, ale i časově. Je nepochybné, že nemohu nikoho jmenovat do funkce, která je obsazená, to je absurdní. Bude to kompetence až nově zvoleného prezidenta Pavla,“ uvedl Rychetský.

„Kdyby dosluhující prezident někoho z existujících soudců jmenoval na obsazenou funkci, vznikl by problém, který by mohl způsobit jisté problémy uvnitř fungování Ústavního soudu,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse