Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
6. února 2023 11:52
Čas čtení 1:05

Británie stáhla z prodeje Elf Bary. Ukázalo se, že cigarety obsahují nelegální množství nikotinu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Británie stáhla z prodeje Elf Bary. Ukázalo se, že cigarety obsahují nelegální množství nikotinu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Společnost přiznala svou chybu a uvedla, že zákon porušila „neúmyslně“.

Ve Velké Británii stáhli z prodeje elektronické cigarety čínské společnosti Elf Bar. Stalo se tak poté, co testy odhalily, že Elf Bary 600 obsahují nelegální množství nikotinu. Laboratorní testy Daily Mail ukázaly, že obsah nikotinu v Elf Barech 600 byl nejméně o 50 % vyšší, než je povolený limit. Společnost se za chybu omluvila.

6. února 2023 11:06 Čas čtení 0:38 Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení. Zemřelo nejméně 640 lidí Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení. Zemřelo nejméně 640 lidí

Elf Bary mají podle provedených laboratorních testů obsahovat nelegální množství nikotinu, dokonce o 50 % vyšší, než je povolený limit. Společnost na zjištění reagovala, přiznala svou chybu a uvedla, že zákon, který ukládá množství nikotinu, porušila „neúmyslně“.

Odborníci tato zjištění označují za „hluboce znepokojující“ a varují mladé, kteří Elf Bary s oblibou kouří. „Je to neuvěřitelně znepokojující. Je hrozné, že lidé nevědí, co užívají. Proti těmto vapům je třeba urychleně zakročit,“ komentoval výsledky testů Andrew Bush, profesor pediatrie na Imperial College London.

6. února 2023 8:33 Čas čtení 1:12 Harry Styles, Beyoncé nebo Ozzy Osbourne. Toto jsou vítězové Grammy 2023, kdo z nich zbořil 25 let starý rekord? Harry Styles, Beyoncé nebo Ozzy Osbourne. Toto jsou vítězové Grammy 2023, kdo z nich zbořil 25 let starý rekord?

„Zjištění deníku jsou velmi znepokojivá a je zřejmé, že došlo k pochybení na více úrovních. Nejenže je obsah e-liquidu příliš vysoký, ale kontroly, které mají zajistit dodržování těchto pokynů, buď neproběhly, nebo jsou nedostatečné. Každý, kdo dodává elektronické cigarety na britský trh, by měl dodržovat právní předpisy,“ přidal se Mark Oates, ředitel skupiny na ochranu spotřebitelů We Vape.

Elf Bary kouří i děti ve věku 11 až 17 let

Elf Bary 600 byly uvedeny na trh v roce 2021. Ve Velké Británii se každý týden prodá zhruba 2,5 milionu kusů, což jsou dvě třetiny všech jednorázových vapů prodaných v této zemi. Díky svým pestrým obalům a sladkým příchutím se pak staly oblíbené také u dětí. 

Protikuřácká skupina Ash v minulém roce zjistila, že více než polovina dětí ve věku 11 až 17 let, která vyzkoušela vaping, sáhla právě po Elf Barech. 

Domů
Sdílet
Diskuse