Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2023 13:00
Čas čtení 2:12
Adriana Královičová

Umělec vytváří čepice či boty ze starých klávesnic. „Kdo si koupí mé umění, zachrání svět. Klávesnice hledám v odpadu,“ říká

KULTURA MÓDA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Alfaz Syam se umění věnuje jen rok, ale stihl už vyprodat mnoho svých limitovaných kousků.

„Zveřejňoval jsem svou tvorbu na Instagramu. Najednou mě začalo sledovat více lidí, dostával jsem pozitivní komentáře. Byl jsem z toho v šoku. Nečekal jsem, že moje práce zajde až tak daleko, a děkuji bohu za všechno. Je to úžasný pocit, jsem za něj vděčný. Nevěřím, že se to všechno stalo tak rychle,“ říká pro Refresher Alfaz Syam.

Pod svojí značkou Button Network vytváří módní doplňky či různé objekty ze starých klávesnic. Pokud bys chtěl*a vlastnit takový neobvyklý kousek, můžeš. Alfaz posílá objednávky do celého světa. Například ručně dozdobené tenisky stojí 200 dolarů, kukla 150 dolarů.

Jeho koníčkem je skateboarding, vaření, grafický design, umění a móda. Své výtvory prodává na stránce své značky Button Network. Tady si můžeš pořídit limitované ručně vyrobené kousky. „Prostřednictvím této stránky mě mohou lidé oslovit i na spolupráce,“ říká.

umenie,dizajn,móda,doplnky
Zdroj: archív Alfaza Syama

Milovník módy a designu

Alfaz žije ve městě Bogor. Šestadvacetiletý umělec se začal koníčku věnovat teprve před rokem, okamžitě si však našel své obdivovatele. Pro jeho tvorbu jsou charakteristické kukly, rukavice, brýle, vesty či boty. Některé jeho produkty se ihned vyprodaly, i díky Instagramu dnes dosahuje globálního úspěchu. Jak nám sám řekl, momentálně je maximálně zaneprázdněn balením objednávek.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Jeho druhým byznysem je online second hand Saggy Sheet. Alfaz zde prodává oblečení, doplňky, ale také různé objekty do domácnosti. Najdeš u něj designové židle, křesla či lampy.

Alfaz Syam, móda,doplnky,umenie,dizajn
Zdroj: archív Alfaza Syama

Hledá obchody s odpadem

Button Network je místo, kde uvidíš velký kus jeho srdce v každém výrobku. Jeho cílem není hromadná výroba, ale originalita. Pokud si stihneš pořídit jeden z Alfazových limitovaných ručně vyrobených výtvorů, budeš podle něj více „cool“.

„Kdo si koupí mé umění, zachraňuje svět. Tvořím na principu recyklování. Klávesnice hledám v obchodech s odpadem. Ty černé tam najdu vždy,“ tvrdí.

Alfaz však nepracuje pouze s černou barvou klávesnice. Pokud chce získat například růžovou či červenou, musí občas zajít do obchodu s PC doplňky. Naučit se pracovat s dílky klávesnic podle něj navíc nebylo jednoduché, pracuje dokonce s vlastně vyrobenými nástroji.

„Trvalo mi dlouho, než jsem se naučil pracovat s dílky klávesnice. Musím ji celou rozebrat, oddělit jednu po druhé jednotlivé části a očistit. Následně čtverečky s písmenky přilepuji na oblečení či doplňky speciálním lepidlem. Než jsem našel správný způsob lepení, všechny části hned odpadly,“ říká.

Alfaz Syam, móda,doplnky,umenie,dizajn
Zdroj: archív Alfaza Syama

Inspiroval se na Pinterestu

Na netradičních kouscích začal pracovat v únoru 2022. Jako milovník módy si pořídil šicí stroj s tím, že bude předělávat oblečení. Dosud ho však ještě nepoužil. Během roku stihl v rámci práce s klávesnicemi spolupracovat s různými umělci z Ameriky, Austrálie, Egypta či Indonésie.

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

„Když jsem chtěl začít používat šicí stroj, musel jsem si nastudovat videa na YouTube. Postupně jsem se dostal na Pinterest, je tam milion nápadů. Najednou jsem tam objevil design s klávesnicí. Samozřejmě že nebyl stejný, jako je dnes mé umění, většinou se na oblečení nacházela pouze jedna součástka z klávesnice. Já jsem se tehdy rozhodl, že si vytvořím vlastní styl. Poté, co jsem objevil nápad s klávesnicí, jsem stroj nikdy nepoužil,“ přibližuje Alfaz v rozhovoru.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alfaz (@skatesuckers)

Svou budoucnost jasně vidí v módním byznysu. Rád by se začal věnovat tvorbě oblečení, chce však zůstat věrný svému designu s klávesnicemi. „Pokud bych začal šít vlastní oblečení, konečně je zde prostor k tomu, abych vytáhl svůj šicí stroj. Oblečení bude muset vždy mít alespoň jednu část z klávesnice,“ dodává Alfaz. 

umenie,dizajn,móda,doplnkyumenie,dizajn,móda,doplnky, Alfaz Syamumenie,dizajn,móda,doplnky,Alfaz Syam umenie,dizajn,móda,doplnky
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse