Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
7. února 2023 12:57
Čas čtení 1:03

Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Ve falešné nahrávce Petr Pavel údajně přiznával, že by chtěl vstoupit do války s Ruskem. Ve skutečnosti pocházela z kanálu neČT24 na Telegramu.

Tři dny po prvním kole prezidentských voleb se na sociálních sítích poprvé začal šířit příspěvek s údajnými citacemi z Twitteru Petra Pavla. Podle nich chtěl Pavel poslat české vojáky bojovat na Ukrajinu. Šest dní před konáním druhého kola kolovala po internetu také falešná nahrávka, na které Petr Pavel vyzývá ke vstupu do války s Ruskem. Server Demagog.cz nyní odhadl jejich původ a dosah šíření na sociálních sítích. Analýzu o dezinformacích zveřejnil v pondělí na svém webu. 

Nahrávka, která obsahovala pouze sestříhané Pavlovy odpovědi spojené tak, že v nich zaznělo něco, co kandidát vůbec neřekl, byla poprvé sdílena 21. ledna kolem 17. hodiny. Původně se zrodila na platformě Telegram, v kanálu s názvem neČT24. O tři minuty později se ale rozšířila i na Facebooku. Stejně jako smyšlené citace se i falešná nahrávka šířila Whatsappem a řetězovými e-maily.

Indicie ukazují na Sputnik 

Při sečtení čísel z různých platforem měla falešná nahrávka podle Demagogu až stovky tisíc zhlédnutí a 3 tisíce sdílení. „Nemáme nástroje na to, abychom dokázali původ nahrávky dohledat, ale nepřímé indicie ukazují na ruskou zpravodajskou agenturu Sputnik,“ řekl Petr Gongala, koordinátor projektu Demagog.cz. Telegramový kanál neČT24, kde se nahrávka poprvé objevila, totiž začal fungovat bezprostředně po uzavření oficiálního ruského kanálu Sputnik.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

„Přestože je tam při bližším zkoumání znatelný střih a zvuk pak neodpovídá obrazu, není to vidět na první pohled. Jednoduše tak naletí i uživatel, který je jinak vůči online zprávám obezřetnější,“ dodal Gongala.

Samotný Pavel krátce po šíření dezinformací zveřejnil na Twitteru skutečnou nahrávku. Na původním videu pouze popisoval, že je potřeba zabezpečit Ukrajincům zbraně a zásoby. Informovali jsme tě o tom v samostatném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse