Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
7. února 2023 13:19
Čas čtení 1:17

Toto je seznam míst, kde můžeš přispět na pomoc po zemětřesení v Turecku a Sýrii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto je seznam míst, kde můžeš přispět na pomoc po zemětřesení v Turecku a Sýrii
Zdroj: TASR/AP

Většina charit má pracovníky přímo na místě, aktuálně se vybírá na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby a přístřeší.

Češi a Češky po zemětřesení v Turecku a Sýrii, které má dosud přes 4 300 obětí, projevili vlnu solidarity. Jak informovala ČT24 s odkazem na zástupce českých humanitárních organizací, za prvních 24 hodin se na pomoc Turecku a Sýrii po zemětřesení sešly miliony korun. Kam ale všude můžeš přispět a jak tyto peníze charity zužitkují? Shrnujeme v následujícím přehledu. 

Člověk v tísni

Do sbírky Člověka v tísni na pomoc zasaženým oblastem mohou lidé přispívat prostřednictvím účtu 51945194/0300, organizace zároveň poskytla na pomoc milion korun ze svého Klubu přátel. Na místě působí tým Člověka v tísni, který v součinnosti s místními úřady vyhodnocuje situaci. „Bude potřeba základní humanitární pomoc: Řešení dočasného přístřeší a později samozřejmě obnova,“oznámil Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni. 

ADRA

Dárci mohou poslat příspěvky i organizaci ADRA na jejích webových stránkách„ADRA je jednou z mála mezinárodních humanitárních organizací, které i přes přetrvávající občanskou válku působí přímo v Sýrii. Své regionální kanceláře má ADRA v Damašku, ale i přímo v regionech zasažených zemětřesením (Latákie, Aleppo, Hamá). Naši tamější kolegové tak byli na místě bezprostředně po katastrofě,“ říká vedoucí zahraničních projektů ADRA, Zbyněk Wojkowski. 

Charita Česká republika 

Charita ČR už v pondělí ze svého krizového fondu uvolnila 300 000 korun a spustila sbírku na čísle účtu 55660022/0800 s variabilním symbolem 118. „Naši kolegové z Charity Turecko pomáhají přímo na místě. Finanční prostředky využijeme na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby, přístřeší, či zdravotní a psychologickou pomoc. Následně pak na pomoc při obnově zasaženého území,“ píše se na oficiálních stránkách organizace. Přispět můžeš na tomto odkaze.

Český červený kříž

Český červený kříž má speciální konto pro oběti zemětřesení s číslem 333999/2700 a variabilním symbolem 2301. Bližší informace nalezneš na jejich webových stránkách.

Zpět
Sdílet
Diskuse