Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
7. února 2023 18:44
Čas čtení 1:05

Sexuální obtěžování na Masarykově univerzitě: Ozvaly se další oběti, oba učitelé končí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sexuální obtěžování na Masarykově univerzitě: Ozvaly se další oběti, oba učitelé končí
Zdroj: muni.cz

V kauze sexuálního obtěžování přibývají oběti. Vedení brněnské univerzity rozvázalo pracovní poměr s učiteli podezřelými z nevhodného chování, nařídilo celouniverzitní kontroly a zdůrazňuje nulovou toleranci podobného chování.

Kauza sexuálního obtěžování na Masarykově univerzitě, o které jsme už dříve psali, nabírá na obrátkách. Ke svědectvím šesti dívek, které mluvily o hrubých narážkách, osahávání a přemlouvání k sexu, se přidávají další, jež kontaktovaly redakci Seznam Zpráv. Tentokrát hovoří i o nekonsenzuálním sexu. 

V důsledku medializace aféry škola s oběma pedagogy, kterých se kauza týká, rozvázala pracovní poměr, tedy po půl roce od nahlášení nevhodného chování. Proti podobnému chování se ale nyní tvrdě vymezila. Rektor univerzity Martin Bareš situaci označil za velmi vážnou. „Děsí mě, když se dozvídám o přibývajících možných svědectvích. Je to něco absolutně nepřijatelného, co na naší univerzitě odmítám tolerovat,“ dodal. Případ monitoruje i Policie ČR. 

Kola univerzity se dala do pohybu

Rektor Masarykovy univerzity nařídil provést kontrolu všech studentských hodnocení jednotlivých předmětů od roku 2019 do současnosti. Právě tato hodnocení mohou pomoct odhalit nevhodné chování pedagogů. Univerzita si sjedná externí právní kontrolu nahlášeného případu, nezávislým posudkem projde i metodika Masarykovy univerzity pro řešení případů nevhodného chování. Aby byl výstup co nejvíce nestranný, provede kontrolu ombudsmanka Univerzity Karlovy Kateřina Šámalová. Data z hodnocení kurzů, právní analýza i kontrola ombudsmanky by měly být hotové na konci února. 

18. března 2024 16:30 Čas čtení 0:47 KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat?

Škola zdůrazňuje i roli univerzitního ochránce/ochránkyně práv. Rektor obnoví výběrové řízení, které bylo minulý týden z důvodu medializace případů na Pedagogické fakultě MU pozastaveno. „Dění těchto dní nám ukazuje, že univerzita institut ombusmana/ky naléhavě potřebuje,“ vyjádřil se Bareš a dodal, že bývalý děkan docent Němec, který se účastnil výběrového řízení na ombudsmana, z něj odstoupil.

Vedení Masarykovy univerzity také vyzvalo všechny, kteří se v minulosti setkali s nevhodným chováním pedagogů, aby se obrátili na příslušné fakultní kontaktní osoby či na Poradenské centrum MU.

Domů
Sdílet
Diskuse