Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
7. února 2023 20:23
Čas čtení 0:41

Francii ochromila vlna stávek proti navýšení věku odchodu do důchodu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francii ochromila vlna stávek proti navýšení věku odchodu do důchodu
Zdroj: Unsplash/Alice Triquet/na voľné použitie (ilustračná fotografia)

Francouzské odbory v úterý vyhlásily třetí vlnu stávek proti návrhu důchodové reformy, která by prodloužila věk, kdy Francouzi odcházejí do důchodu, na 64 let. Protesty ochromily veřejnou dopravu, neučí se ani v některých školách.

Francouzská důchodová reforma vyvolala celostátní stávku. Členové Národního shromáždění (obdoba české Poslanecké sněmovny, pozn. redakce) projednávají návrh, podle kterého by se věk odchodu do důchodu zvýšil o dva roky na 64 let.

Francouzi momentálně v důchodu stráví nejvíce let ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Návrh zákona má podporu také francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zda projde parlamentem, však ještě není jasné. 

I když se zrušením reformy souhlasí tři čtvrtiny Francouzů a odbory vyzývaly lidi, aby opět vyšli do ulic ve velkém počtu, počet stávkujících v pořadí už třetí stávce podle úřadů klesá. Minulý týden se stávky zúčastnilo přes milion lidí, úterní počet stávkujících je podle úřadů nižší. Francouzské ministerstvo vnitra odhaduje účast na 757 tisíc lidí, odbory mluví o dvou milionech lidí, jak informuje francouzský deník Le Monde.

V zemi byla ochromena železnice, stagnovala školní výuka, zastaveny byly i dodávky ropných produktů. 

Francouzská vláda tvrdí, že tato reforma by zemi do roku 2030 ušetřila 17 miliard eur. Odboráři a levicoví odpůrci ale apelují na to, aby se peníze sehnaly jinde. 

Domů
Sdílet
Diskuse