Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. února 2023 13:45
Čas čtení 2:55

„Čekáme tu od šesti ráno.“ Na výroční tisícikorunu stály v Praze frontu tisíce lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Čekáme tu od šesti ráno.“ Na výroční tisícikorunu stály v Praze frontu tisíce lidí
Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Bankovku už na internetu nabízejí překupníci.

Tisíce lidí ve středu od časných ranních hodin čekaly ve frontách před pobočkami České národní banky (ČNB). Neodradilo je ani mrazivé počasí. Banka totiž k příležitosti třicátého výročí rozdělení české a slovenské měny vydala speciální tisícikorunu s přetiskem. Některé pobočky měly naplněnou kapacitu už brzy ráno. 

V Praze vše probíhalo v poklidu

Za obrovský zájem a stovky metrů dlouhé fronty mohla tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek. Přítisk tvoří motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery. Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lidé ji tak mohou používat k platbám za zboží i služby.

Do oběhu jich ČNB dala 8. února přesně dvě stě tisíc, každý zájemce smí koupit nanejvýš pět bankovek. Může je vyměnit za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě tisíc korun osobně na všech pobočkách ČNB, tedy v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě. A přestože pobočky otevřely v 7:30 ráno, první zájemci o speciální bankovku čekali už od časných ranních hodin. Někteří přišli v noci. 

Sběratel z Prahy, který se speciální bankovky dočkal po 5,5hodinovém čekání ve frontě.
Sběratel z Prahy, který se speciální bankovky dočkal po 5,5hodinovém čekání ve frontě. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

„Čekal jsem zhruba od šesti hodin ráno,“ říká Refresheru muž, který vychází se speciálním úlovkem ze dveří ČNB v Praze v ulici Na Příkopě přibližně o půl jedenácté dopoledne. Dodává, že podle informací ostrahy už před ním čekalo tisíc sto lidí. Fronta prý ale ubíhala rychle. To potvrdil i další sběratel, který se dočkal vzápětí.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podle něj probíhalo čekání v poklidu. „Na začátku fronty tu jeden pán něco pokřikoval. Zásadní konflikt jsem ale nezaznamenal. Určitě ale mohla být vzhledem k velkým mrazům a dlouhému čekání lepší organizace, třeba zajištění teplých nápojů, jako tomu bylo třeba při frontě na korunovační klenoty,“ myslí si.

Česká národní banka
Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

To, že vše probíhá bez větších problémů, potvrzuje Refresheru i člen ostrahy ČNB, která podle jeho slov žádné potyčky řešit nemusí. Mezi lidmi těsně před vchodem do banky probíhají jen slovní výměny názorů. Jedna z čekajících si totiž stěžuje, že někteří předbíhají. „Syn měl zkoušku, ale jsme tu od šesti,“ brání muž syna, který se k nim přišel do fronty přidat. „Syn měl zkoušku, ale je tu od šesti, tak to asi těžko. Předbíháte,“ trvá na svém žena a žádá ostrahu u vchodu, aby vše hlídala.

Vchod do České národní banky hlídali členové ostrahy. Ti pouštěli zájemce o bankovku dovnitř postupně, vždy v určitém počtu. Žádné výrazné konflikty nezaznamenali.
Vchod do České národní banky hlídali členové ostrahy. Ti pouštěli zájemce o bankovku dovnitř postupně, vždy v určitém počtu. Žádné výrazné konflikty nezaznamenali. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Tomu, že si každý hlídá své místo jako oko v hlavě, se ale nelze divit. Z kapacitních důvodů se zhruba kilometrová fronta v Praze uzavřela už krátce před půl devátou ráno. Pracovníci pobočky její konec ohraničili cedulí, i za tou se ale v průběhu rána vytvořila fronta čítající několik desítek zájemců. Lidé za touto cedulí, která se nacházela až v Jindřišské ulici, byli i tak odhodláni čekat. Někteří z nich totiž kvůli bankovce přijeli z mimopražských oblastí. 

Zhruba prostředek fronty na rohu ulic Panská a Na Příkopě v dopoledních hodinách.
Zhruba prostředek fronty na rohu ulic Panská a Na Příkopě v dopoledních hodinách. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

„Čekáme tu od půl osmé a věříme, že se na nás dostane, i když ta fronta moc nepostupuje,“ říká žena čekající na rohu Jindřišské a Panské ulice. Ta přijela z Kamenných Žehrovic u Kladna i s malým synem, který sbírá mince a bankovky, a cesta do Prahy byla jeho nápad. 

Cedule, kterou ČNB umístila na konec fronty, se táhla až do Jindřišské ulice. I za ní ale čekaly desítky lidí.
Cedule, kterou ČNB umístila na konec fronty, se táhla až do Jindřišské ulice. I za ní ale čekaly desítky lidí. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Bankovku už nabízejí překupníci

Kromě pobočky v Praze se o půl deváté uzavřela i ta v Hradci Králové, v pozdějších hodinách se přidala i brněnská. Své brány ČNB zavírá ve čtyři hodiny odpoledne. „Čekající, kteří ve frontě stáli před jejím uzavřením, se dnes k výměně dostanou,“ ujistila banka.

„Tato výroční tisícikoruna je v pořadí druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. První byla stokoruna, která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska,“uvedla ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB Petra Krmelová.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

„Primárně to je určeno pro širší veřejnost, ale víme, že je i zájem jak z oblasti sběratelů, tak z oblasti různých překupníků,“řekl ČTK ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer. Největší zájem o bankovku bude podle něj od středy do pátku, rozebrání posledních očekává na začátku příštího týdne. Už v průběhu středečního dopoledne se na portálu Aukro objevily nabídky speciální tisícikoruny. Její cena se tam pohybuje od zhruba dvou tisíc korun a více. Jedna z nabídek už ale činí dokonce přes patnáct tisíc korun.

Zpět
Sdílet
Diskuse