Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2023 11:00
Čas čtení 5:06
Tereza Šnajdrová

Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt

Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Carl Kreul/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NEVYŘEŠENÉ VRAŽDY
Uložit Uložené

Životní příběh Kaspara Hausera zůstane navždy zahalen tajemstvím. Stejně jako jeho podivná smrt.

K jedné z největších záhad v historii došlo jen pár kilometrů od českých hranic, v německém Norimberku. Jednoho dne se tam na ulici zjevil chlapec jménem Kaspar Hauser, který měl být dlouhé roky vězněn v tmavé místnosti a nikdy neměl povoleno ji opustit. Uměl pouze pár slov, chodil jako batole a nevěděl, co je to oheň. Jeho život je plný podivných okolností a podivná byla i jeho smrt. 

Doporučeno
Teprve 12letá dívka byla nalezena mrtvá se staženými kalhotkami, otec i matka byli zastřeleni. Trojnásobná vražda stále budí hrůzu Teprve 12letá dívka byla nalezena mrtvá se staženými kalhotkami, otec i matka byli zastřeleni. Trojnásobná vražda stále budí hrůzu 20. ledna 2023 13:00

Dva dopisy, jeden rukopis

Dne 26. května 1828 se v ulicích Norimberku zjevil dospívající chlapec Kaspar Hauser, který s sebou nesl dva dopisy. Jeden byl adresovaný kapitánovi 4. eskadrony 6. jezdeckého pluku, von Wessenigovi. Anonymní autor v něm psal, že se k němu Kaspar dostal už jako nemluvně 7. října 1812, naučil jej číst, psát, vedl ho ke křesťanskému náboženství, avšak nikdy jej nenechal udělat ani krok z domu, aby nikdo nevěděl, kdo chlapce vychovává. V dopise se také psalo, že Kaspar by se rád stal kavaleristou, „jako byl jeho otec“, a obsahoval výzvu, aby mu byl jeho sen uskutečněn.

 
Druhý krátký dopis, který měl chlapec s sebou, byl údajně od Kasparovy matky pro jeho předchozího opatrovníka. V něm se uvádělo chlapcovo jméno, datum narození 30. dubna 1812 a také v něm byla napsána informace, že Kasparův otec zemřel.
 
Jak později analytici zjistili, oba dopisy byly psány stejným písmem a informace o tom, že druhé kratší psaní napsala chlapcova matka, tak byla nepravdivá. Dnes již dokonce existují domněnky, že oba dopisy možná napsal sám Kaspar Hauser, ale tato teorie nikdy nebyla potvrzena.
 
Zmateného chlapce se ujal švec jménem Weickmann, kterému Kaspar stále říkal „chci být kavaleristou, jako byl můj otec“, nebo jen opakoval slovo „kůň“. Když s ním Weickmann komunikoval a snažil se z něj dostat další informace, chlapec plakal a tvrdohlavě pořvával „nevím“. Jeho slovní zásoba byla velmi omezená, a protože nedokázal úřadům poskytnout žádné zprávy o svém životě, byl identifikován jako tulák.

Kaspar Hauser
Zdroj: Wikimedia Commons/Johann Georg Laminit/volně k použití

Chodil jako batole a znal jen pár slov

Jako tulák byl Kaspar umístěn do vazby, kde jej policie pozorovala. Konstatovala, že se chlapec skutečně chová jako dítě, chodí jako batole a teprve se učí porozumět každodenním činnostem. Takovým tvrzením policie vyvrátila spekulace, které se zatím začaly šířit veřejností. Obyvatelé Norimberku se totiž domnívali, že je Kaspar podvodník, dospělý muž malého vzrůstu, který se vydává za dítě.  
 

Kaspar byl v cele držen dva měsíce. Nemluvil, pouze papouškoval různá slova a fráze, které zaslechl, a měl velmi malou slovní zásobu, jež se skládala hlavně ze slov vztahujících se ke koním. Zvláštní také bylo, že ačkoli měl z cestování poškozená chodidla, byla měkká jako dlaň. Jako by Kaspar před cestou do Norimberku nikdy nenosil boty.
 
Podle odhadů mu bylo zhruba 16 let, ale intelektuálně byl pozadu. Když mu do cely přinesli zapálenou svíčku, chlapec na ni udiveně zíral a snažil se plamen chytit, jenže si popálil ruku. Stejně tak jej fascinoval jeho vlastní odraz v zrcadle, který se taktéž snažil uchopit. Lidé proto začali spekulovat nad tím, že Kaspar byl divokým dítětem, které vychoval sám les.

Doporučeno
Škrtič z I-70 zavraždil nejméně 12 chlapců a mužů. Za své oběti si vybíral mužské prostituty, dopaden nikdy nebyl Škrtič z I-70 zavraždil nejméně 12 chlapců a mužů. Za své oběti si vybíral mužské prostituty, dopaden nikdy nebyl 31. prosince 2022 11:00

„Pil jsem jenom hořkou vodu, která mě uspávala.“

Kaspar se nakonec stal chráněncem města a přešel do péče lorda Stanhopea, britského šlechtice. Pod jeho vedením se naučil komunikovat a začal vyprávět podivné příběhy o tom, jak vyrůstal v malé temné místnosti, která měla mít dva metry na délku, metr na šířku a metr a půl na výšku. V ní prý spal na slamníku a nikdy nevycházel ven. Každé ráno u své postele pouze našel žitný chléb a vodu, která občas chutnala hořce a uspávala ho. Když se pak po požití hořké vody probudil, měl prý ostříhané vlasy a nehty.
 
Kaspar svému opatrovníkovi sdělil také to, že první lidskou bytostí, kterou kdy potkal, byl muž, jenž jej navštívil krátce před propuštěním z temné místnosti. Onen muž si prý dával záležet na tom, aby Kaspar neviděl jeho tvář a nedokázal jej identifikovat.
 
Po nějaké době, která není přesně známa, se Kaspara ujal Friedrich Daumer, učitel a filozof, jenž chlapce učil různým předmětům a objevil u něj talent pro kreslení. Kromě toho však na chlapci také zkoušel homeopatii, magnetické pokusy a další experimenty.

Podivnou smrt doprovázely podivné události

V říjnu roku 1829 pak došlo k podivné události. Dne 17. října byl Kaspar nalezen ve sklepě Daumerova domu, jak silně krvácí z čerstvé rány na hlavě. Tvrdil, že byl napaden mužem v kápi, který mu řekl: „Ještě, než opustíš město Norimberk, musíš zemřít.“ Chlapec zároveň vypověděl, že jméno muže, který jej napadl, zná. Jednalo se prý o stejného muže, který ho přivedl do Norimberku.
 
Někteří lidé tvrdili, že si Kaspar způsobil zranění sám, aby vzbudil soucit, neboť se jen pár dní před útokem pohádal se svým opatrovníkem, který ho nařkl z toho, že lže. Takové domněnce napovídaly i zakrvácené stopy, které vedly z Kasparova pokoje až do sklepa, kde byl chlapec nalezen.
 
Podobně podivná věc se udála v dubnu roku 1830, kdy došlo v Kasparově pokoji k výstřelu z pistole. Chlapec byl postřelen do hlavy, a když se později probral v nemocnici, incident se pokusil vysvětlit. Prý vylezl na židli, aby si vzal nějaké knihy z vyšší police, avšak židle spadla a při snaze něčeho se chytit omylem strhl ze zdi pistoli a ta vystřelila. Stejně jako u prvního zranění byla i tentokrát část veřejnosti přesvědčena o tom, že chlapec lže.
 
Po všech těchto incidentech byl Kaspar odebrán svému opatrovníkovi a byl přeložen do domu barona von Tuchera, který si však jen pár měsíců poté začal také stěžovat na to, že chlapec lže a je ješitný. O jeho důvěryhodnosti mimo jiné začal pochybovat také šlechtic Stanhope, u něhož Kaspar jednu dobu pobýval.
 
Chlapec byl kvůli všem spekulacím, pochybením i lžím přeložen do Ansbachu, kde se jej ujal učitel Johann Georg Meyer. Jenže Meyer byl přísný, Kasparovi lži ihned odhalil a jejich vztah byl velmi napjatý.
 
Dne 14. prosince 1833 se pak Kaspar vrátil domů s hlubokým zraněním na levém prsu. Tvrdil, že jej někdo vylákal do zahrady u dvora a neznámý muž ho tam bodl, když mu podával tašku. Na místo ihned vyrazila policie, která v zahradě našla malou fialovou kabelku, v níž byl vzkaz: „Hauser vám může říct, jak vypadám a odkud jsem. Abych mu ušetřila námahu, chci vám sama říct, že pocházím z bavorského pohraničí na řece… A moje jméno je M. L. Ö.“
 
Kaspar Hauser zemřel na následky poranění dne 17. prosince 1833. Pohřben byl na městském hřbitově v Ansbachu a na jeho náhrobku stojí latinský nápis: „Zde leží Kaspar Hauser, hádanka své doby. Jeho narození bylo neznámé, jeho smrt záhadná.“

Kaspar Hauser
Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown author/volně k použití

Kaspar Hauser jako nejtajemnější postava 19. století

Záhada kolem Kaspara Hausera jeho smrtí neskončila. Vzkaz, který byl nalezen ve fialové kabelce, totiž obsahoval gramatickou chybu, jež byla pro Kaspara tak typická. Samotný papír byl navíc složen do specifického trojúhelníkového tvaru. Ve stejném tvaru podle Meyera skládal své i dopisy i sám chlapec. Soudní znalci se navíc shodli na tom, že zranění si Kaspar mohl způsobit sám a možná se jen zranil hlouběji, než plánoval.
 
Rozpory obsahují také Kasparovy vzpomínky, které popisoval během svého života. Podle psychiatra Karla Leonharda by chlapec v podmínkách, které popsal, nepřežil. Jeho příběh byl prý plný absurdit a je až s podivem, že mu někdo uvěřil. „Kaspar Hauser byl, jak se domnívali již jiní autoři, patologický podvodník. Kromě hysterické grimasy měl pravděpodobně i vytrvalost paranoidní osobnosti, protože dokázal svou roli hrát tak bezstarostně. Z mnoha zpráv o jeho chování lze rozpoznat hysterickou i paranoidní tendenci jeho osobnosti,“ dodal.
 
Smrt Kaspara Hausera tak navždy zůstane zahalena tajemstvím, stejně jako celý jeho život.

Pokud jsi fanouškem krimi příběhů, mohly by tě také zajímat:
> Série o Ženách, které se dopustily brutálních vražd.
> Série, v níž ti představujeme všechny Češky a Čechy odsouzené na doživotí.
> Další články z naší krimi sekce.
Doporučeno
Vrah z Oakland County zavraždil nejméně 4 děti. Jednu dívku zastřelil, jiné zase sexuálně zneužil a uškrtil Vrah z Oakland County zavraždil nejméně 4 děti. Jednu dívku zastřelil, jiné zase sexuálně zneužil a uškrtil 3. listopadu 2022 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse