Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. února 2023 15:00
Čas čtení 1:00

Za pád linky MH17 by měl být zodpovědný zřejmě i sám Putin. Z těchto důvodů ho ale vyšetřovat nebudou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Za pád linky MH17 by měl být zodpovědný zřejmě i sám Putin. Z těchto důvodů ho ale vyšetřovat nebudou
Zdroj: Wikipedia Commons/Darren Koch

Mezinárodní tým vyšetřovatelů ve středu oznámil, že kvůli nedostatku důkazů pozastavuje vyšetřování sestřelení letadla linky MH17 malajsijských aerolinií nad Ukrajinou z roku 2014. TASR o tom informuje podle zprávy agentury AFP.

„Vyšetřování dosáhlo svých limitů, všechny stopy byly vyčerpány. Vyšetřování je proto pozastaveno. Důkazy nejsou dostatečné k dalšímu vyšetřování,“ uvedla nizozemská prokurátorka Digna van Boetzelaer. Vyšetřovací tým zároveň oznámil, že existují náznaky, že dodávku raket, kterými byl stroj linky MH17 sestřelen, schválil pro proruské separatisty ruský prezident Vladimir Putin.

7. února 2023 8:23 Čas čtení 0:57 Ruská influencerka dostala 9 let za mřížemi. Na Instagramu psala o válce na Ukrajině Ruská influencerka dostala 9 let za mřížemi. Na Instagramu psala o válce na Ukrajině

„Existují silné náznaky, že ruský prezident rozhodl o dodání raket Buk TELAR separatistům v DLR (Doněcké lidové republice),“ uvedl tým v prohlášení. „Přestože byly objeveny nové informace o různých lidech, kteří jsou do toho zapojeni, důkazy v současnosti nejsou dost konkrétní na to, aby se otevřelo nové vyšetřování,“ dodávají vyšetřovatelé.

Telefonát a imunita

Ruští představitelé podle vyšetřovatelů v rok, kdy k tragické události došlo, dokonce odsunuli rozhodnutí o zásilce raket, protože Putin byl právě na návštěvě Francie. Tam se v červnu 2014 zúčastnil připomínkové události věnované vylodění v Normandii. Podle vyšetřovatelů to dokazuje zachycený telefonát nejmenovaného poradce, který uvádí, že dodávka bude posunuta, protože „jen jeden dělá rozhodnutí... a ta osoba je nyní na summitu ve Francii“.

Putin má však jako prezident Ruska imunitu, a proto jej nelze vyšetřovat, uvedli vyšetřovatelé. K pozastavení vyšetřování došlo přibližně tři měsíce poté, co nizozemský soud odsoudil dva Rusy a jednoho ukrajinského povstalce za jejich roli v incidentu.

2. února 2023 19:45 Čas čtení 1:10 Putin: Rusko opět ohrožují německé tanky jako za 2. světové války Putin: Rusko opět ohrožují německé tanky jako za 2. světové války

Nizozemský soud také dospěl k závěru, že letadlo linky MH17 v červenci 2014 sestřelila nad východní Ukrajinou raketa ruské výroby vypálená Moskvou podporovanými separatisty. Mezi oběťmi bylo 196 Holanďanů, 43 Malajsijců a 38 Australanů. Soud také zdůraznil, že separatistickou „republiku“ v Doněcké oblasti, nad kterou došlo k útoku na uvedené letadlo, mocensky ovládalo Rusko.

Zpět
Sdílet
Diskuse