Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2023 13:36
Čas čtení 2:23
Adéla Ježková

Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou

Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET STŘEDOČESKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher tě zve na výlet do přírody.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Na dnešním výletě se vydáme do historie, konkrétně do dob Přemyslovců. Po delší době nenavštívíme horu, kopec ani rozhlednu, nýbrž zříceninu gotického hradu Vrškamýk. Tak si do batůžku zabal svačinu a vyrazíme za králi a královnami, princi a princeznami!

Doporučeno
Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí 11. února 2023 6:00

Zřícenina hradu se nachází jeden kilometr západně od obce Kamýk nad Vltavou v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Autem z Prahy se sem dostaneš do hodiny, například z Plzně pak za hodinu a čtvrt. V obci nalezneš hned několik parkovacích míst, my doporučujeme velké a bezplatné parkoviště přímo u vody a sportovního areálu. Využít ale můžeš i hromadnou dopravu, autobusy do Kamýku nad Vltavou jezdí například ze Sedlčan nebo Příbrami.

Od parkoviště přímo ke zřícenině je to 1,3 kilometru a zhruba 80 výškových metrů. Takže pohodový výlet bez zadýchávání. Výlet tak zvládnou i menší děti nebo senioři, za sucha lze trasu projet i s terénním kočárkem. Na vycházku si ale i přesto vyhraď alespoň hodinu času, ať se můžeš dostatečně pokochat okolím.

Až nahoru nás dovede zelená turistická cesta, která vede nejprve podél silnice a pak remízkami a lesem. Ještě před samotnou zříceninou projdeme odpočinkovým areálem, kde se nachází rozhledna, středověké hřiště, ovčín a labyrint. Areál je přístupný celoročně, rozhledna pak pouze od června do srpna. Až projdeme tímto hezky upraveným areálem, budeme už u zříceniny. Nejprve tě přivítá dřevěný most, který přímo vybízí k fotkám na Instagram.

vrskamyk hrad vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Honosný palác z dob Přemyslovců

Honosné sídlo nechal na hřebenovitém výběžku, v nadmořské výšce 345 metrů, vybudovat pravděpodobně Václav I. Dokončil jej pak až jeho syn Přemysl Otakar II. Panovníci ale hrad využívali podobně, jako my dnes jezdíme na chatu. Na Vrškamýku přespávali při loveckých výpravách do okolních hlubokých lesů. Nastálo tu pak pobýval královský úředník – ten se měl, co? Mít tak celý hrad jen pro sebe.

Doporučeno
Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny 4. února 2023 9:00

Šrumec tu býval ještě za vlády Jana Lucemburského, po nástupu jeho syna Karla IV. se to ale začalo měnit. Místo toho, aby Vrškamýk přestavěl, si nechal postavit Karlštejn. Důvody jeho rozhodnutí nejsou známy, ale historici odhadují, že na tom nesou podíl vzdálenost od Prahy a špatná statika hradu. Od druhé poloviny 14. století už tak na Vrškamýku nikdo oficiálně nepřespával a od roku 1569 se objekt eviduje jako zřícenina. Pobývali zde už pak jen možná chudí pocestní a loupeživí rytíři, kteří přepadávali lodě plující po Vltavě. Jedním z nich měl být podle pověsti rytíř Hunec, který se ke svým poddaným údajně choval velmi krutě. Karma ho ovšem dostihla a při projížďce po okolí byl zabit. Od té doby se jeho duch toulá místními lesy.

vrskamyk hrad vyletvrskamyk hrad vyletvrskamyk hrad vyletvrskamyk hrad vylet
Zobrazit galerii
(9)

Z hradu do dnešní doby zbyly už jen zbytky zdí čtverhranné věže hradního paláce a palácových křídel, nádvorní stěny, příkopy a okružní val. I tak ale na nás dýchá historie doslova ze všech stran.

V roce 1965 pak byla zřícenina vyhlášena kulturní památkou. Stavební základy Vrškamýku byly posléze mezi lety 2009 a 2010 archeologicky prozkoumány a stabilizovány. Byla dobudovaná stezka a zázemí pro návštěvníky a dnes je to tu už zase krásné. Přestože má královský hrad z pozdně přemyslovského období významnou historickou hodnotu, zůstává dosud nedoceněný. Alespoň tu ale zatím nenarazíš na proudící davy turistů – třeba jako na Karlštejně.

Doporučeno
Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná 14. ledna 2023 6:00

Pokud ti z dnešního historického okénka vyhládlo, hned několik restaurací najdeš přímo v Kamýku nad Vltavou. Větší výběr pak mají například města Příbram nebo Sedlčany. Ale pokud chceš výletovat ještě dál, nezapomeň omrknout další tipy v naší sérii Kam na výlet?, kde máme spoustu dalších míst ve Středočeském kraji.

Věříme, že se ti dnešní vycházka do přírody líbila a přidáš se k nám zase příště!

vrskamyk hrad vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse