Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
21. února 2023 11:06
Čas čtení 0:41

Benátské kanály začínají vysychat, gondoly uvázly v bahně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Benátské kanály začínají vysychat, gondoly uvázly v bahně
Zdroj: PR agentura Havas PR Prague

Sever Itálie včetně Benátek se potýká s problémem sucha a nedostatkem vody.

Na plavby po benátských kanálech teď nejspíš můžeš zapomenout. Začínají vysychat. Aktuálně se přes ně nemohou dostat čluny ani gondoly. Místo toho řada z nich uvázla v bahně. Informoval o tom britský deník The Guardian

Řeky a jezera na severu Itálie trpí vážným nedostatkem vody již týdny. Příčinou je podle ekologické skupiny Legambiente kombinace vysokého tlaku a malých srážek, zároveň ve spojitosti s úplňkem, který ovlivňuje odliv. Nejdelší italská řeka Pád, která teče z Alp na severozápadě k Jadranu, má o 61 % méně vody, než je obvyklé v tomto ročním období.

Itálie se od července loňského roku potýká s největším suchem za posledních 70 let. Loni v létě se dokonce vyhlásil stav nouze v oblastech kolem Pádu, které představují zhruba třetinu zemědělské produkce země. 


Podle odborníka na klima Massimiliana Pasquiho z italského vědeckého výzkumného institutu CNR je potřeba, aby hladina v severozápadních oblastech stoupla alespoň o 50 centimetrů. To odpovídá zhruba 50 dnům deště.

Domů
Sdílet
Diskuse