Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2023 18:11
Čas čtení 0:34
Veronika Dlesková

Pro muže je zdravější močit vsedě, ukazuje nová studie. Němcům to připomíná toaleta s hlasem Angely Merkel

Pro muže je zdravější močit vsedě, ukazuje nová studie. Němcům to připomíná toaleta s hlasem Angely Merkel
Zdroj: Unsplash/Jan Antonin Kolar
ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ VĚDA
Uložit Uložené

S močením mužů vsedě je pořád provázáno jisté stigma. Amatérský průzkum britského listu The Guardian přitom ukazuje, že jde o stále častější jev. Zatímco před pěti lety si při močení sedala asi polovina mužů, v současnosti už jde o sedmdesát procent.

V Německu existují toalety, které mužům při zvednutí prkýnka před močením připomenou, že by si měli sednout. Jmenují se WC-Geist, tedy WC-duch. Některé z těchto zařízení dokonce mluví hlasem Angely Merkel. 

Nová studie týmu z nizozemské Leiden University Medical Center (LUMC) ukazuje, že močení vsedě je pro muže zdravější. Umožňuje totiž rychlejší a úplnější vyprázdnění močového měchýře. Pozice těla při močení totiž ovlivňuje dobu vyprazdňování a maximální průtok. Močení vsedě je obzvlášť důležité pro muže, kteří se potýkají s chorobami dolních močových cest. 

Kontaminace zubních kartáčků

Močení vsedě může pozitivně ovlivnit i zdraví celé rodiny. Umyvadla se zubními kartáčky se totiž často nachází v blízkosti toalet. „Proud, který vytéká, se po 8 až 15 centimetrech začíná rozpadat na kapky. Ty začnou narážet jedna na druhou a následně se rozstřikují pod velkým úhlem, čímž se mohou dostat až na zubní kartáček,“ říká profesor mechanického inženýrství Tadd Truscott. 

Domů
Sdílet
Diskuse