Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
22. února 2023 12:15
Čas čtení 1:24

Chce to souhlas! Lidskoprávní organizace požadují redefinici znásilnění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chce to souhlas! Lidskoprávní organizace požadují redefinici znásilnění
Zdroj: Refresher/Kryštof Sýkora

Na pražském Malostranském náměstí se ve středu koná happening za redefinici znásilnění v trestním zákoníku.

Změnit definici znásilnění v trestním zákoníku je cílem kampaně Chce to souhlas organizací Amnesty International a Konsent. U příležitosti dvouletého výročí kampaně ve středu pořádají na Malostranském náměstí happening, na kterém mohou lidé legislativní změnu podpořit a podepsat petici. Mohou si zde také přečíst příběhy žen, které se staly oběťmi znásilnění a následně se setkaly s nepochopením a sekundární viktimizací.

Refresher se happeningu zúčastnil. Na místo jsme vyrazili natočit videoreportáž, kde zpovídáme ředitelku Konstentu a političky, které se redefinici věnují.

Definice znásilnění by měla být založena na absenci souhlasu

Akce je podle jedné z pořadatelek Ireny Hůlové z Amnesty International určena také politikům. „Poslanci, poslankyně, senátoři a senátorky sem mohou přijít, popovídat si, proč tu nápravu potřebujeme a co oni v tom můžou udělat,“ řekla ČTK. Ke změně definice trestného činu znásilnění se podle ní strany zavázaly již před loňskými podzimními volbami.

Nynější znění zákona pojednává o donucení násilím, pohrůžce násilí či jiné těžké újmy a o zneužití bezbrannosti oběti. Podle některých odborníků i podle lidskoprávních organizací by ale definice znásilnění měla být v trestním zákoníku založena na absenci souhlasu. Petici za změnu podepsalo podle Hůlové již přes 16 tisíc lidí.

23. června 2022 7:00 Čas čtení 14:04 Politika ženy potřebuje. Čím více, tím lépe, říká poslankyně za Piráty Kocmanová (Rozhovor) Politika ženy potřebuje. Čím více, tím lépe, říká poslankyně za Piráty Kocmanová (Rozhovor)

Změna v zákoníku je podle poslankyně Kláry Kocmanové (Piráti) zároveň podložená dobrou praxí ze zahraničí. „Již 12 zemí takovou definici má. Není to nic nového,“ uvedla. Piráti podle ní spolu s organizacemi legislativní změnu podporují. V současné době totiž podle ní nepokrývá situace, kdy je oběť ztuhlá strachy a nedokáže se ani bránit, nebo nedobrovolný sexuální styk ve vztazích. „Ve vztahu může oběť například i vědět, že bránit se jí dříve nepomohlo, že to situaci jen zhoršilo,“ řekla Kocmanová.

Podívej se do galerie, jak to na happeningu vypadalo.

KonsentHappening Konsentu a Amnesty International.Johanna Nejedlová, zakladatelka KonsentuBanner na happeningu Konsentu.
Zobrazit galerii
(5)


Změnu prosazuje i organizace proFem. Již dříve však uvedla, že politická podpora redefinice není taková, aby se změnu podařilo prosadit v tomto volebním období. Také podle Amnesty International se zatím debata neposunula ke konkrétním legislativním návrhům.

Domů
Sdílet
Diskuse