Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. února 2023 14:14
Čas čtení 0:56

KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník
Zdroj: Flickr/Vietnam Mobiography/volně k užití

Severní Koreu sužuje nedostatek potravin a roste počet úmrtí na hladomor. Akceptování zahraniční pomoci je ale „nepřijatelné“.

Hlavní severokorejský státní deník Rodong Sinmun uvedl, že spoléhat se na zahraniční pomoc při řešení nedostatku potravin by bylo stejné jako brát si od někoho „otrávené bonbóny“. List vyzval k ekonomické soběstačnosti a varoval před „imperialisty“, jejichž pomoc má být „pastí na drancování a podmanění“. O přirovnání informuje deník The Guardian.

14. února 2023 12:34 Čas čtení 1:09 Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

Severní Koreu přitom sužuje nedostatek potravin, který způsobily přírodní katastrofy, pandemie covidu-19, mezinárodní sankce za jaderný a raketový program a prudké omezení obchodu s Čínou. Právě Čína zůstává pro zemi jedním z mála zdrojů vnější potravinové pomoci, většina agentur OSN a západních humanitárních skupin Severní Koreu totiž opustila.

Nejhorší dostupnost potravin od dob hladomoru v 90. letech

Jižní Korea označila situaci u svých sousedů za alarmující a svolala mimořádné jednání. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kwon Young-se již dříve podle deníku AlJazeera uvedl, že Pchjongjang požádal Světový potravinový program o poskytnutí podpory, ale že nedošlo k žádnému pokroku kvůli rozdílům v otázkách monitorování.

Podle analýzy portálu 38North.org je dostupnost potravin v Severní Koreji nejhorší od dob hladomoru v 90. letech, kdy zemřely statisíce lidí. V roce 2022 Světový potravinový program odhadoval, že 10,7 milionu lidí, tedy více než 40 % obyvatel Severní Koreje, trpí podvýživou a potřebuje humanitární pomoc, přičemž v posledním roce toto číslo pravděpodobně vzrostlo.

20. února 2023 16:00 Čas čtení 2:31 Nová umělá inteligence od Bingu vyhrožuje uživatelům Nová umělá inteligence od Bingu vyhrožuje uživatelům

Také jihokorejská tisková agentura Yonhap s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že ve třech severokorejských venkovských věznicích zemřelo za poslední dva roky na hladomor a nemoci přibližně 700 vězňů.

Domů
Sdílet
Diskuse