Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2023 16:20
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Popeleční středa zahajuje čtyřicetidenní půst. Umělá inteligence nám k ní sdělila dojemné poselství

Popeleční středa zahajuje čtyřicetidenní půst. Umělá inteligence nám k ní sdělila dojemné poselství
Zdroj: Pxhere/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NÁBOŽENSTVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

„Pro mnoho lidí může být Popeleční středa důležitým dnem, protože jim připomíná, jak krátký a křehký je náš život,“ myslí si chatbot.

Na středu připadá Popeleční středa, kterou věřící zahajují podle tradice čtyřicetidenní postní období, jež je přípravou na oslavu Velikonoc. Název tohoto dne se odvozuje od popelce, který je v tento den křesťanům udělován. Postní období končí na Velký pátek.

Doporučeno
Sestra Marie vstoupila po maturitě do kláštera, dodnes žije odděleně od světa kolem. Strávili jsme s ní dopoledne Sestra Marie vstoupila po maturitě do kláštera, dodnes žije odděleně od světa kolem. Strávili jsme s ní dopoledne 22. února 2023 8:10

Nejde jen o stravování, lidé mají být střídmější i v dalších věcech

„Datum popeleční doby je pohyblivé a odvíjí se od data Velikonoc. Výrazným symbolem Popeleční středy je takzvaný popelec z popela loňských ratolestí,“ vysvětluje server Víra. Na Popeleční středu se věřícím uděluje tímto popelem na čelo znamení kříže. To, že ho člověk přijme, je znamením pomíjivosti člověka a odhodlání zříci se hříchu.

Symbolika popela se užívala ještě před křesťanstvím. Jak vysvětlil server Kudy z nudy, „lidé věřili, že posypání se popelem z těla oběti nebo hlínou z hrobu je ochrání před duchem zemřelého. V antice i ve starozákonní době byl popel symbolem smutku a pokání a tuto symboliku převzala i křesťanská společnost“.

Akademická farnost Praha v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí pořádá tradiční Popelec umělců. V kostele proběhne od 19 hodin mše s udílením popelce, kterou bude sloužit Tomáš Halík. Zazní také postní improvizace Roberta Huga a Jiřího Stivína.

Doporučeno
Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk 21. února 2023 11:15

Půst ale neznamená jen vyhýbání se tučnému jídlu. Střídmost by měli lidé uplatňovat i v jiných záležitostech. Často se v tomto období vzdávají věcí, které jim ulehčují život. Místo využívání auta chodí pěšky, snaží se méně utrácet za nakupování, naopak věnují peníze potřebným.

Podle umělé inteligence, které se Refresher na Popeleční středu zeptal, může být připomínka smrtelnosti, kterou symbolizuje Popeleční středa, děsivá nebo neklidná. „Nicméně cílem této připomínky není vyvolávat strach, ale naopak připomenout všem, že jsme všichni smrtelní a že bychom měli využívat čas, který nám byl dán, k tomu, abychom se snažili být lepšími lidmi a naplnili smysluplným způsobem svůj život. Pro mnoho lidí může být Popeleční středa důležitým dnem, protože jim připomíná, jak krátký a křehký je náš život. Může to být motivující připomenutí, aby se zamysleli nad svými cíli a hodnotami a soustředili se na to, co je skutečně důležité,“ myslí si chatbot spuštěný firmou OpenAI.

Domů
Sdílet
Diskuse