Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. února 2023 17:30
Čas čtení 1:42

J. K. Rowling promluvila o strachu z bývalého manžela. Měl ji bít a vyhrožovat zničením první knihy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
J. K. Rowling promluvila o strachu z bývalého manžela. Měl ji bít a vyhrožovat zničením první knihy
Zdroj: Getty Images/Mike Marsland

Spisovatelka popsala, že její bývalý manžel měl během jejich svazku násilnické a panovačné sklony.

Autorka série knih o Harrym Potterovi J. K. Rowling promluvila o domácím násilí, kterému byla dle svých slov vystavena ze strany svého bývalého manžela. V první epizodě podcastu Witch Trials of J. K. Rowling uvedla, že Jorge Arantes měl násilnickou a panovačnou povahu. Měl jí prohledávat osobní věci, výjimkou prý nebyly ani facky. Spisovatelka také zmínila, že jí manžel vyhrožoval zničením první knihy o Harrym Potterovi. 

Arantes násilí přiznal, facek prý nikdy nelitoval 

J. K. Rowling a Jorge Arantes byli manželé osmnáct měsíců v letech 1992 a 1993 a mají spolu dceru Jessicu Isabel. Rowling popsala jejich společný život jako život ve strašném napětí. Pokaždé, když přišla domů, jí prý manžel prohledával kabelku. Sama ani neměla klíč od domu.

Jako rukojmí si Arantes vzal první díl Harryho Pottera, na kterém Rowling tehdy pracovala. Muž prý věděl, jak velkou pro ni má rukopis cenu, a vyhrožoval jí tím, že ho zničí. V jednu chvíli jí ho prý opravdu vzal a schoval. Rowling prý ale byla stále odhodlanější odejít, proto si prý každý den brala rukopis, aby si ho mohla kopírovat. Musela ale vždycky nosit jen pár stránek, aby Arantes nepoznal, že nějaká část chybí. 

„Postupně mi ve skříni v místnosti pro zaměstnance kousek po kousku rostl a rostl počet stran. Tušila jsem totiž, že pokud se mi nepodaří odejít s originálem, spálí ho nebo si ho vezme nebo ho bude držet jako rukojmí,“ řekla na adresu exmanžela. Arantes podle informací médií přiznal, že svou tehdejší manželku fackoval. Odmítl ale slova o trvalém násilí a facek prý nikdy nelitoval.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kromě zkušeností s bývalým manželem se J. K. Rowling v podcastu vyjádřila ke svému postoji k genderovým otázkám a uvedla, že jejím cílem nikdy nebylo nikoho naštvat. Celý skandál spustil článek s nadpisem „o lidech, kteří menstruují“. Na ten autorka reagovala cynicky a naznačila, že takoví lidé se nazývají ženy.

Podcast ovšem na sociálních sítích neušel kritice. Podílela se na něm Megan Phelps-Roper, bývalá členka baptistické církve Westboro, která je známá svými nenávistnými názory a častými protesty proti LGBT+ komunitě.

Kam se můžeš v případě domácího násilí obrátit o pomoc?
Bílý kruh bezpečí
nepřetržitá telefonická linka pro pomoc obětem domácího násilí
Tel. 251 511 313
E-mail: [email protected]
www.domacinasili.cz

Krizové centrum RIAPS
NONSTOP telefonická linka důvěry
Tel. 222 586 768
E-mail: [email protected]
www.csspraha.cz/krizove-centrum-riaps.html

ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy
Tel. 241 432 466, SOS tel. 602 246 102 (po–pá 9–18 h)
E-mail: [email protected]
www.rosa-os.cz

ProFem, o.p.s.
Tel. 224 910 744
E-mail: [email protected]
www.profem.cz
Zpět
Sdílet
Diskuse