Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. února 2023 19:30
Čas čtení 1:16

Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho
Zdroj: Wikimedia Commons/Karolina Drachovská

Dominik Feri se vrátil na sociální sítě a zveřejňuje na nich svou obhajobu. Zpětné vazbě ale zamezil vypnutím komentářů.

Dominik Feri čelí obvinění ze tří případů znásilnění. Po zahájení soudu se bývalý politik vrátil na sociální sítě, kde se svými sledujícími sdílí svou obhajobu. Feri znemožnil jakoukoli odezvu k těmto příspěvkům tím, že vypnul komentáře. Podle webu měsíčníku Druhá směna tak může upevňovat svou mediální moc a použít ji k zastrašování či zesměšnění žen, které ho obvinily, nebo ovlivnit postoje veřejnosti ve svůj prospěch. 

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

Počet sledujících Ferimu klesl, pořád má ale obrovský dosah

Podle platformy Social Blade sleduje Feriho jen na Instagramu téměř sedm set tisíc lidí. Oproti předchozím počtům jde sice o pokles (například v listopadu 2021 ho sledovalo 945 tisíc lidí, v květnu 2021 dokonce více než milion), nicméně jeho příspěvky mají stále obrovský dosah.

„Se 700 tisíci sledujícími a vypnutými komentáři Feri tímto krokem ukazuje svou mediální moc. Nemůže tak snad ovlivnit soud, poslanecký mandát mu tato aktivita také nevrátí, ani bývalou popularitu zpátky nezíská. Prakticky jsou tedy tyto kroky vlastně nepodstatné. Symbolicky však nikoli. Statisíce lidí jeho účty stále sledují a přebírají informace, které jejich prostřednictvím bývalý poslanec sděluje,“uvedla Magdalena Dušková ve svém komentáři pro server A2larm. Doplnila, že sledování profilů na sociálních sítích obvykle nebývá velkým politickým gestem, v tomto případě je to ale jinak.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Druhá : směna (@druhasmena)

„Jediná možnost, jak oběti ujistit, že Dominika Feriho nikdo neposlouchá, je sledování jeho profilů jednoduše zrušit. Každé unfollow říká ‚věříme obětem a stojíme při nich‘,“ píše dále Dušková.

22. února 2023 12:15 Čas čtení 1:24 Chce to souhlas! Lidskoprávní organizace požadují redefinici znásilnění Chce to souhlas! Lidskoprávní organizace požadují redefinici znásilnění

S výzvou #NesledujuFeriho přišel feministický web měsíčníku Druhá směna. „S cancel culture můžeme polemizovat a nesouhlasit. Dominik Feri nicméně zvolil strategii, kterou sekundárně viktimizuje oběti a reprodukuje mýty o sexualizovaném násilí. Jeho cancelnutí si zaslouží především přeživší znásilnění –⁠ a nejen ty jeho,“odůvodnil měsíčník svou výzvu. Kauza Feri je podle Druhé směny doposud nejvíce exponovaným případem znásilnění v Česku a její průběh, mediální diskurz a postoje veřejnosti mohou značně ovlivnit přeživší a jejich důvěru v českou justici i v dalších případech. 

Domů
Sdílet
Diskuse