Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2023 19:20
Čas čtení 0:53
Veronika Dlesková ČTK

Světový unikát v Plzni. Nově tam v zoo žije zmije pavoučí

ZAJÍMAVOSTI PLZEŇSKÝ KRAJ ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Od čtvrtka je v plzeňské zoologické zahradě k vidění pár zmije pavoučí. Jedná se o jediné vystavené exempláře na celém světě. Návštěvníci je mohou najít v expozici Království jedu.

Zmije pavoučí je vzácný druh hada, který se vyskytuje pouze v pohoří Zagros v Íránu a Iráku. Díky svému maskování je těžké ji vyhledat a pozorovat ve volné přírodě. Popsána tak byla až v roce 2006. Na svých webových stránkách to uvádí Zoo Plzeň, kde je toto zvíře od čtvrtka k vidění.

Zmije pavoučí je unikátní tvarem špičky ocasu, který připomíná pavouka. Had pomalu pohybuje ocasem v blízkosti své hlavy a láká na něj svou potravu, kterou jsou většinou ptáci. Podobnou taktiku a konec ocasu využívají i jiné druhy hadů. Žádný to ale nedovedl k dokonalosti tak, jak se to podařilo zmiji pavoučí. 

Zmije pavoučí.
Zmije pavoučí. Zdroj: Wiki Commons

„Je to naprosto bizarní, nádherný tvor. Na konci ocasu má výrůstek, který vypadá jako zadeček a nohy pavouka. Když má hlad, stočí se, dá ocas před hlavu a pavoukem na konci ocasu třepe, aby navnadil kořist. Pták, který myslí, že si uloví k snědku pavouka, se tak nakonec sám stane potravou této zmije,“ uvedl pro ČTK ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Chovatelé ze zoo podnikli v minulých letech pět expedic na území Íránu, aby unikátního živočicha našli, v přírodě ho ale spatřili jen jednou. Zoo Plzeň nakonec dostala hadí pár v roce 2021. Ve čtvrtek jej pak spolu s prostorným teráriem, které se stalo domovem hadího páru, představila veřejnosti. V současnosti jde o jediné dva exempláře vystavené veřejnosti na celém světě. 

Domů
Sdílet
Diskuse