Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2023 12:03
Čas čtení 0:57
Kateřina Viková

Studie zjistila, že myši dají přednost páření před jídlem, i když jsou hladové. A co ty? Hlasuj v anketě

Studie zjistila, že myši dají přednost páření před jídlem, i když jsou hladové. A co ty? Hlasuj v anketě
Zdroj: Pexels/Alexas Fotos/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Německá studie zkoumala, jak si myši prioritizují své vrozené chování, a ukázalo se, že při stimulaci receptorů citlivých na hormon ovlivňující chuť k jídlu dají myši přednost socializaci s opačným pohlavím před jídlem.

Vědci zjistili, že když hladové myši, kterým jsou stimulovány mozkové receptory citlivé na leptin, postaví před možnost najíst se nebo interagovat s příslušníky opačného pohlaví, budou se radši pářit. Studie je publikována v Cell Metabolism a informoval o ní Technology Networks.

Doporučeno
Bydlení budoucnosti: Jak vypadá největší projekt domů ze 3D tisku? Dvoupokojový domek stojí 640 tisíc korun Bydlení budoucnosti: Jak vypadá největší projekt domů ze 3D tisku? Dvoupokojový domek stojí 640 tisíc korun 24. února 2023 10:07

„V jednu chvíli můžeme činit pouze jedno chování, takže náš mozek musí nějak vypočítat, co bude nejvíce odměňující nebo co je naší nejnaléhavější potřebou,“ říká doktorka Tatiana Korotkova, neurovědkyně z Univerzitní kliniky v Kolíně nad Rýnem.

Jak souvisí chuť k jídlu a páření?

Aby Korotkova porozuměla hierarchii vrozeného chování myší, které zahrnuje jídlo, pití, socializaci a páření, studovala aktivitu neuronů v laterálním hypotalamu, což je oblast mozku spojená s chutí k jídlu a žízní. Cílem bylo zjistit, jak budou vrozené pudy ovlivněny úrovní hladu. Proto porovnala chování myší, které měly neomezený přístup k potravě (syté), s těmi, kterým bylo zakázáno jíst přes noc (akutně hladové), a těmi, které měly konzumaci potravy omezenou na pět dní (chronicky hladové).

Anketa:
A co ty? Dáváš přednost jídlu, nebo sexuálním aktivitám?
Muck muck.
Mňam mňam.
Muck muck.
37 %
Mňam mňam.
63 %

Zjistila, že neurony citlivé na leptin byly inhibovány, když myši jedly. Když myši interagovaly s opačným pohlavím – tedy potenciálním partnerem pro páření – byly aktivovány stejné neurony. Když však myši interagovaly se stejným pohlavím, neurony nebyly aktivovány.

Doporučeno
Velryba místo masturbace. Oscarový Brendan Fraser nás v The Whale nutí postavit se vlastnímu pokrytectví Velryba místo masturbace. Oscarový Brendan Fraser nás v The Whale nutí postavit se vlastnímu pokrytectví 23. února 2023 9:00

Když vědecký tým tyto neurony stimuloval, mělo to na nasycené myši velmi malý vliv, ale myši, které byly akutně hladové, strávily mnohem více času socializací s potencionálními partnery pro páření. Chronicky hladové myši stimulace neovlivnila. „Tento systém dokáže regulovat pouze mírný hlad, ale ne silný hlad,“ říká Korotkova.

Zpět
Sdílet
Diskuse