Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
25. února 2023 14:42
Čas čtení 1:16

Svoboda a demokracie nejsou zadarmo, připomněl Vystrčil během 75. výročí pochodu studentů na Hrad

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Svoboda a demokracie nejsou zadarmo, připomněl Vystrčil během 75. výročí pochodu studentů na Hrad
Zdroj: Senát Parlamentu ČR

Česká republika si připomíná 75. výročí pochodu studentů na Hrad. Ten sloužil jako největší veřejný protest proti komunismu. Na pietní akci vystoupil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Je třeba se postavit za ty, kteří bojují za svobodu,“ uvedl.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes u příležitosti 75. výročí pochodu studentů na Hrad připomněl, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a je třeba zachovat ostražitost před projevy autoritářství. Řekl, že je potřeba se postavit za lidi, kteří bojují za svobodu a dodržování základních lidských práv. Informuje o tom ČTK. Pochodu se zúčastnil i 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš, fotografie z akce byly zveřejněny na Twitteru.

Podobně jako Československo v roce 1948 zažívá nyní podle Vystrčila útlak svobody Ukrajina, kterou napadlo Rusko. Politik to v sobotu řekl novinářům na pietní akci připomínající studentský pochod v únoru 1948, který byl největším veřejným protestem proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. U pamětní desky v Nerudově ulici se sešlo asi 200 lidí, aby si čin studentů před lety připomněli.

1. února 2023 21:47 Čas čtení 1:54 „Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil „Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil

Sobotní vzpomínková akce, kterou uspořádali Pražský akademický klub 48, předseda Senátu a spolek Mene Tekel, začala ráno u budovy Českého vysokého učení technického na Karlově náměstí, a to kladením květin k pamětní desce připomínající studentský odpor v roce 1948. Účastníci piety se poté vydali po trase pochodu vysokoškoláků do horní části Nerudovy ulice. Tam památku a odkaz někdejších studentů připomnělo pietní shromáždění, kterého se účastnilo kolem 200 lidí.

Připomínka studentského pochodu na Hrad

Vysokoškolští studenti se v únoru před 75 lety vypravili průvodem na Hrad dvakrát. Poprvé, 23. února, se jejich tříčlenná delegace dostala až k prezidentovi Edvardu Benešovi. O dva dny později se na Hrad vydalo zhruba 5000 lidí. V Nerudově ulici jim ale přehradili cestu policisté, při jejichž zásahu byl postřelen a zmrzačen student Josef Řehounek. Na univerzitách po únorovém uchopení moci komunisty následovaly prověrky studentů a akademiků a vylučování ze škol.

Domů
Sdílet
Diskuse