Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Kristýna Dobiášová
25. února 2023 16:35
Čas čtení 0:54

Íránští představitelé vyhrožují Trumpovi zabitím, mluví o pomstě za atentát na generála

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránští představitelé vyhrožují Trumpovi zabitím, mluví o pomstě za atentát na generála
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Íránští představitelé opakovaně vyhrožují Trumpovi smrtí. Íránský brigádní generál Amir Ali Hadžizadeh prohlásil, že se chtějí pomstít za zabití generála Kásema Solejmáního.

Íránská armáda chce stále zabít amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jeho spolupracovníky za atentát na íránského generála Kásema Solejmáního v roce 2020, který nařídil Trump. Podle agentury AFP to v noci na sobotu prohlásil íránský brigádní generál Amir Ali Hadžizadeh, informuje TASR.

7. ledna 2023 16:06 Čas čtení 0:30 V Íránu byli v souvislosti s celonárodními protesty popraveni další dva muži V Íránu byli v souvislosti s celonárodními protesty popraveni další dva muži

„Doufám, že se nám podaří zabít Trumpa, Pompea, McKenzieho a vojenské velitele, kteří vydali rozkaz zabít Solejmáního,“ řekl Hadžizadeh v televizi. Americká armáda zabila Solejmáního 3. ledna 2020 při útoku bezpilotního letounu poblíž letiště v iráckém Bagdádu. Solejmání velel elitním jednotkám Quds, které provádějí operace v zahraničí. Byl považován za strůjce strategie rozšiřování íránského vlivu na celém Blízkém východě. Řídil rovněž činnost milicí loajálních Íránu v Iráku a dalších zemích.

Íránští představitelé opakovaně slibují pomstu

Od zavraždění Solejmáního íránští představitelé opakovaně slibovali, že generálovu smrt pomstí, připomíná agentura AFP. Spojené státy a jejich spojenci opakovaně vyjadřují své obavy z íránského programu balistických raket. Hadžizadeh v televizi uvedl, že Írán je v současné době schopen zasáhnout americké lodě na vzdálenost 2 000 kilometrů. „Tuto hranici 2 000 kilometrů jsme stanovili z respektu k Evropanům a doufáme, že Evropané prokáží, že si tento respekt zaslouží,“ dodal.

Jak informuje BBC, Trump se stal terčem výhrůžek například už na začátku roku 2021. Íránský duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí tehdy k výhrůžce přidal fotomontáž Trumpa na golfovém hřišti. Na upraveném snímku byl vidět i stín vojenského letadla nebo dronu.

Domů
Sdílet
Diskuse