Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
25. února 2023 18:45
Čas čtení 1:30

Tisíce lidí se sešly na Letné, aby si připomněly výročí ruského vpádu na Ukrajinu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

V sobotu vpodvečer se na Letné sešly tisíce lidí, aby podpořily Ukrajinu, která už rok vzdoruje ruskému agresorovi.

Na pražské Letné se dnes vpodvečer sešly nižší tisíce lidí, aby si připomněly první výročí ruského vpádu na Ukrajinu, informuje ČTK. Lidé se průvodem vydali k ukrajinské ambasádě, kde má vystoupit i zvolený prezident Petr Pavel, akci tam zakončí koncert. Lidé s sebou mají ukrajinské vlajky a také baterky, které organizátoři po akci chtějí vybrat a poslat na Ukrajinu. Akci, nazvanou Vidíme jasně, co je třeba udělat, pořádají spolek Milion chvilek, Paměť národa, ukrajinské velvyslanectví či iniciativa Dárek pro Putina.

24. února 2023 6:00 Čas čtení 15:05 Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor)

Policie v pátek na Twitteru avizovala, že v souvislosti s konanými shromážděními „připravila bezpečnostní opatření, jejichž cílem bude především zajištění veřejného pořádku“. Podílet se na nich mají policisté z pořádkové, dopravní, ale i kriminální služby či antikonfliktního týmu. Policie však očekává klidný průběh shromáždění. 

letná
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

V úvodu akce promluvil publicista a spisovatel Jiří Padevět. Vedle výročí války na Ukrajině připomněl dnešní 75. výročí komunistického puče v Československu a také 73. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara na následky mučení příslušníky StB. „Zkusme alespoň tímto pochodem vzkázat agresorovi, že jsme na straně Ukrajiny, na straně svobodného světa vzdorujícího východní despocii,“ řekl.

Akci poté podpořil také velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet. „Jsem hrdý, že tu dnes mohu stát s vámi a opakovat své jednoduché poselství. Stojíme na straně Ukrajiny, stojíme s vámi a nikam neodejdeme. Sláva Ukrajině!“ řekl. S poděkováním lidem za podporu vystoupil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

25. února 2023 14:00 Čas čtení 1:18 Ukrajinka v Česku: Můj život je mi jedno, hlavně ať doma všichni přežijou Ukrajinka v Česku: Můj život je mi jedno, hlavně ať doma všichni přežijou

Videomapping poté na budově ministerstva vnitra ukázal počátek invaze i to, co se po ní na Ukrajině odehrávalo. Po projekci se lidé vydají na cestu kolem ruského zastupitelského úřadu k ukrajinské ambasádě. U ruské ambasády budou do země zapichovat ukrajinské vlaječky jako připomínku obětí války.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu minulý rok 24. února. Konflikt si od té doby vyžádal životy tisíců ukrajinských civilistů a miliony dalších lidí vyhnal z domovů. Ruská agrese vyvolala masivní vlnu solidarity v České republice i v zahraničí. Západní lídři odsoudili kroky Moskvy a země proti Rusku uplatňují sankce.

REFRESHER při příležitosti jednoho roku od ruské invaze na Ukrajinu připravil sérii článků a rozhovorů, v nichž se tomuto tématu podrobně věnuje. Klikni sem a přečti si, co jsme pro čtenáře připravili.

Zpět
Sdílet
Diskuse