Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. února 2023 9:56
Čas čtení 0:56

Putin drtivě prohrává v judu s malým klukem. Ukrajina má nové známky podle díla od Banksyho

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin drtivě prohrává v judu s malým klukem. Ukrajina má nové známky podle díla od Banksyho
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Výroční známky jsou vytvořeny podle díla graffiti umělce Banksyho. Zobrazují zápas v judu, ve kterém muž připomínající Vladimira Putina prohrává nad malým klukem.

K ročnímu výročí ruské invaze vydala Ukrajina nové poštovní známky, které inspirovala nástěnná malba britského graffiti umělce Banksyho. Je na nich malý kluk, který v chvatu hodí ruského prezidenta Putina na záda. Informují o tom BBC a The Guardian.

Dílo od světoznámého graffiti umělce Banksyho, podle něhož byly tyto výroční známky vytvořeny, zobrazuje zápas v judu, ve kterém muž připomínající Vladimira Putina drtivě prohrává nad malým klukem. Ruský prezident je známý tím, že judo aktivně praktikuje a má v něm černý pásek. Tento výjev tedy pro mnohé Ukrajince symbolizuje jejich statečný odpor v rok dlouhé válce. Do levého dolního rohu známek byla navíc přidána krátká fráze s nadávkou na adresu ruského vůdce.

bansky známky
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Původní dílo se nachází na zdi jednoho z těžce zasažených domů ostřelováním ve městě Borodyanka nedaleko Kyjeva. Banksy vytvořil umělecká díla v několika ukrajinských městech, která patřila mezi nejhůře zasažené během probíhající války. Právě Borodyanka byla ruskými jednotkami obsazena v prvních dnech invaze. Poté, co bylo město na jaře znovu dobyto, ukrajinští představitelé obvinili Rusy, že tam páchají masové válečné zločiny. To bylo potvrzeno nálezem několika masových hrobů v okolí Kyjeva, které skrývaly stovky mrtvých civilistů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V pátek byly v Kyjevě na hlavní poště zaznamenány fronty, jak si obyvatelé spěchali koupit nové známky. „Je to velmi cool gesto, aby svět pochopil, že Ukrajina zůstává v centru pozornosti,“ citovalo BBC šestadvacetiletou Maxime. Dodala, že ji potěšilo, když viděla „první známku, na které bylo jedno z Banksyho děl“.

Domů
Sdílet
Diskuse