Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2023 8:28
Čas čtení 0:51
Ilona Hobzová

VIDEO: V Německu pozorovali polární záři, byla slabě viditelná i z Česka

VIDEO: V Německu pozorovali polární záři, byla slabě viditelná i z Česka
Zdroj: foto-webcam.eu
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V Česku zachytila polární záři kamera ČHMÚ ve Smolnici.

Řada lidí touží během svého života uvidět slavnou polární záři. V neděli v pozdních nočních hodinách se poštěstilo obyvatelům severního Německa. Slavný jev zachytily webkamery například ve městě Flensburg. A dočkali se také lidé v Česku, byť zde byla polární záře viditelná jen slabě. Potvrdil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Štěstí měli pozorovatelé na severu Čech

Polární záře se nad městem Flenburg podle webkamery objevila po desáté hodině večerní. „Není vyloučena ani její viditelnost ze severních oblastí Česka. Oblačnost se ojediněle protrhává,“ uvedl ČHMÚ v neděli před jedenáctou hodinou. Jen o pár minut později úřad viditelnost z Česka potvrdil. Zachytila ji, byť slabě, kamera v obci Smolnice v Ústeckém kraji. 

Polární záře neboli aurora je jedním z nejatraktivnějších přírodních úkazů. Nejčastěji se na obloze objevuje ve tvaru bělavě zeleného závěsu, někdy jde ale o ohňostroj překypující červenými, modrými, fialovými, nebo dokonce růžovými odstíny.

Anketa:
Chtěl*a bys vidět polární záři?
Už jsem ji viděl*a.
Ano, musí to být fascinující podívaná!
K životu to nepotřebuji.
Už jsem ji viděl*a.
6 %
Ano, musí to být fascinující podívaná!
94 %
K životu to nepotřebuji.
0 %

„Když dojde k silné sluneční erupci, malé částečky plné energie, které jsou vystřelovány směrem od Slunce, jsou přitahovány zemskou gravitací. Elektromagnetické pole, které chrání naši planetu, tyto částečky odchyluje od zemského povrchu, čímž vstupují do atmosféry na jednotlivých pólech Země. Pokud k tomuto dojde, nastane úžasná chemická reakce, díky níž můžeme spatřit tuto tajemnou světelnou podívanou,“ vysvětluje server specializující se na Finsko a Laponsko. Právě na jejich území je pozorování polární záře ideální.

Zpět
Sdílet
Diskuse