Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
27. února 2023 10:18
Čas čtení 1:07

V KLDR podle Soulu lidé umírají hladem, situace je nejhorší od hladomoru v 90. letech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V KLDR podle Soulu lidé umírají hladem, situace je nejhorší od hladomoru v 90. letech
Zdroj: TASR/AP

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení tvrdí, že v KLDR se opět objevily zprávy o úmrtích způsobených hladem.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un otevřel klíčové stranické setkání, na kterém se diskutuje o rozvoji zemědělství v KLDR. Zasedání se koná krátce po medializaci zpráv o vážném nedostatku potravin v zemi. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení tvrdí, že v KLDR se opět objevily zprávy o úmrtích způsobených hladem. Agentura TASR převzala zprávu od AFP.

22. února 2023 14:14 Čas čtení 0:56 KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník

Nedostatek potravin a růst cen

„Nedostatek potravin hodnotíme jako vážný,“ řekl minulý týden mluvčí ministerstva a dodal, že Pchjongjang zřejmě požádal o potravinovou pomoc Světový potravinový program (WFP). Podle webu 38 North, který se věnuje analýzám o Severní Koreji, země bojuje s nejhorším nedostatkem potravin od ničivého hladomoru v 90. letech. Tehdy zemřely statisíce Severokorejců, podle některých odhadů až miliony.

Severní Korea má problémy s potravinovou bezpečností dlouhodobě. Země je velmi zranitelná vůči přírodním katastrofám včetně povodní a sucha, a to v důsledku chronického nedostatku infrastruktury, odlesňování a špatného řízení státu. Vše zhoršilo uzavření hranic v souvislosti s pandemií koronaviru. 

14. února 2023 12:34 Čas čtení 1:09 Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

Objem severokorejského obchodu se po prvním roce uzavření hranic v roce 2021 snížil o 17,3 %. Pro většinu tamních obyvatel to znamenalo omezený přístup k životně důležitým komoditám, jako jsou léky i potraviny. Už tak oslabený imunitní systém Severokorejců se vlivem tohoto nedostatku může ještě zhoršit. Podle Světového potravinového programu trpělo podvýživou v roce 2022 10,7 milionu lidí.

Jedním z mála zdrojů vnější potravinové pomoci zůstává pro Severní Koreu Čína. S uvolněním některých koronavirových omezení na obou stranách čínsko-korejské hranice se začal obchod obnovovat. Podle posledních zpráv se čínský vývoz do Severní Koreje v roce 2022 oproti předchozímu roku více než ztrojnásobil. Obnovení obchodu by ale mohlo zavinit inflaci a růst cen některých potravin. Podle North 38 jsou podle analýzy cen v Severní Koreji dražší i základní potraviny jako rýže a kukuřice. 

Zpět
Sdílet
Diskuse