Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2023 18:30
Čas čtení 1:48
Tereza Šnajdrová

Slowthai je na nové desce UGLY svobodný, chaotický a nebojí se konfrontace. Tohle je nejlepší album týdne

Slowthai je na nové desce UGLY svobodný, chaotický a nebojí se konfrontace. Tohle je nejlepší album týdne
Zdroj: Flickr/3FM/volně k použití
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Britský rapper slowthai vypustil do světa novou desku UGLY. Té právem patří titul Nejlepší album týdne.

Přinášíme ti nový koncept Nejlepší album týdne. Každý týden budeme sledovat novinky, s nimiž se vytasí umělci*umělkyně napříč hudebním spektrem a z nich pak vybereme jednu desku, která podle nás rozhodně stojí za poslech. Albem týdne se tento týden stala deska UGLY od britského rappera slowthaie, na které se mísí rap, alt-rock i syrová elektronika. Co na ni říkáš? Uděl jí hodnocení na konci článku.

Doporučeno
Český hudební trh je přidušený, bojí se dát šanci něčemu novému, říká kapela Vesna reprezentující Česko na Eurovizi (Rozhovor) Český hudební trh je přidušený, bojí se dát šanci něčemu novému, říká kapela Vesna reprezentující Česko na Eurovizi (Rozhovor) 21. února 2023 11:00

Ten týpek s fejkovou uříznutou hlavou Borise Johnsona

Britský rapper slowthai, vlastním jménem Tyron Kaymone Frampton, vydal první singl Jiggle už v roce 2016. Do povědomí širší veřejnosti se dostal o tři roky později, když světlo světa spatřila jeho debutová deska Nothing Great About Britain. Slowthai tak světu ukázal, že mu nechybí odvaha, neboť se skrz hudbu hlasitě vyjádřil k politické situaci v zemi, brexitu i k tehdejší britské premiérce Therese May.

 
S dílem, které propojovalo grime, oldschool hip-hop i tvrdší elektroniku, skončil na čtvrtém místě v BBC Sound of 2019 a vysloužil si nominaci na Mercury Prize. A tam nastal zlom. Rapper si na slavnostní večer přinesl falešnou hlavu tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona a takřka okamžitě jej znal celý svět.

Odvážné, drsné a chaotické

Dnes slowthai vydal v pořadí již třetí studiové album UGLY, které je snad ještě lepší než dvě předchozí desky. Najdeš na něm 12 skladeb o celkové délce něco málo přes 38 minut. Otvírák Yum je nekompromisní, plný sebelásky, ale zároveň velmi znepokojivý, a to díky syntetizátorům, které jako by stupňovaly napětí. Křik, dušení, panické ataky… takhle se slowthai cítí v současném světě? V podobném duchu se pak nese také Selfish či Sonner, která chvílemi připomíná punkové devadesátky.

 
Hravé indie melodie pak naopak najdeš u skladeb HAPPY nebo Never Again, které vybízí k tomu, aby refrén spolu s rapperem zpívaly i davy ve vyprodaných halách či na festivalech. Fuck It Puppet je drsná, úderná, Feel Good zase nabitá a inspirativní a na své si přijdou i ti, které láká melancholie v podobě skladeb 25% Club nebo Falling, v jejímž závěru tě slowthai překvapí emotivním screamem.


Na UGLY si prostě každý najde to svoje: rap, alt-rock, syrovou elektroniku, screamo, špetku punku, prostě vše, co tě jen napadne. To vše za doprovodu textů, ve kterých se slowthai chvástá, povyšuje, nebo naopak vtipně shazuje a zároveň s posluchači*posluchačkami sdílí zážitky ze svého mládí, kdy vyrůstal na okraji společnosti a jeho život byl plný rvaček, hrůzy a znechucení, kvůli čemuž dodnes trpí úzkostmi.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Slowthai nasadil deskami Nothing Great About Britain a TYRON laťku vysoko, ale podařilo se mu ji překonat. O tom, že je novinka UGLY jedinečná, je pravděpodobně přesvědčen i sám rapper, neboť si její název nechal vytetovat pod levé oko. Tím nám ukazuje, že je zabejčený mladík, který má světu co říct. Jak se deska líbí tobě?

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse