Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
4. března 2023 11:55
Čas čtení 0:59

Učitelé na VŠ plánují v březnu stávky, chtějí zvýšit mzdy. Bude mezi nimi i tvůj obor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Učitelé na VŠ plánují v březnu stávky, chtějí zvýšit mzdy. Bude mezi nimi i tvůj obor?
Zdroj: Pexels/Pixabay

Studuješ sociální vědy, filozofii nebo humanitní obor? Na některé učitele budeš v březnu nejspíš na přednáškách či seminářích čekat marně.

Vysokoškolští učitelé nejsou spokojení se svou mzdou. Zejména ti, kteří učí sociální vědy a humanitní obory na univerzitách. Plánují proto uspořádat protestní akce.

Stávka má proběhnout 28. března na Den učitelů. „Vyhlašujeme takzvanou Hodinu pravdy. Během té budou veřejnost a studenti vysokých škol otevřeně informováni o naprostém zanedbání univerzitního vzdělávání a ostudně podhodnocených mzdách. Jsme připraveni podílet se na stávkové pohotovosti či stávce,“ uvedli organizátoři protestní akce ve své petici.

Zapojit by se měly zvláště filozofické fakulty (FF). Podporu petici dříve vyjádřily mimo jiné akademické senáty FF Univerzity Karlovy (UK), Ostravské univerzity, Univerzity Pardubice a Univerzity Hradec Králové. K řešení mzdové a finanční situace ve výzkumu v humanitních a společenských vědách vyzvali rovněž ředitelé některých pracovišť Akademie věd ČR.

Dvakrát míň než profesoři jiných oborů

Mzdy podle nich nejsou adekvátní ani v českém kontextu, natož v mezinárodním srovnání. „Naše požadavky jsou přitom prosté: Zrovnoprávnění tarifů mezi obory na tuzemských vysokých školách a navýšení jejich rozpočtu tak, aby mzdy dosahovaly úrovně odpovídající prestiži a osobní investici pedagogů a vědců dotčených fakult a vědeckých pracovišť,“ doplnili.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Pedagog FF UK Jakub Jirsa dříve upozornil na velké rozdíly mezi mzdou lidí na stejných pozicích na jednotlivých fakultách UK. Zatímco medián mzdy profesora FF UK v roce 2021 činil 47 473 Kč a na pedagogické fakultě 50 409 Kč, profesoři jiných oborů mohou dosahovat na skoro až dvakrát větší výplaty. Medián mzdy pro profesory působící na Matematicko-fyzikální fakultě a 2. a 3. lékařské fakultě UK byl totiž v témže roce přes 90 000 Kč.

Domů
Sdílet
Diskuse