Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. března 2023 18:18
Čas čtení 0:57

Velká pyramida v Gíze skrývala neznámou chodbu. Může vést k dalšímu odhalení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Velká pyramida v Gíze skrývala neznámou chodbu. Může vést k dalšímu odhalení
Zdroj: Pixabay/csbwv (na voľné použitie)

Existenci skryté vnitřní chodby nad hlavním vchodem do Velké pyramidy v Gíze potvrdili tamní vědci.

Vědci za hlavním vchodem Velké pyramidy v egyptské Gíze poprvé objevili skrytou chodbu. Neprobádaná komora, která je devět metrů dlouhá a 2,1 metru široká, by mohla vést k dalším objevům. Informuje o tom britská stanice BBC a americký magazín Time.


Nález se podařil díky projektu započatému v roce 2015, jenž využívá moderní technologie k nahlédnutí do útrob pyramidy. Další testy byly provedeny pomocí radaru a ultrazvuku.

Skenování bude pokračovat

Šéf egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí k tomu uvedl, že nedokončená chodba byla pravděpodobně postavena tak, aby odlehčila pyramidu. A to buď u hlavního vchodu o sedm metrů níže, nebo u další dosud neobjevené komory či prostoru. „Budeme pokračovat ve skenování, takže uvidíme, co můžeme zjistit, co je pod ním nebo až na konci tohoto koridoru,“ řekl Vazírí.


Velká pyramida v Gíze se nachází na okraji Káhiry a je vysoká 146 metrů. Za účelem vzniku monumentální hrobky byla postavena kolem roku 2560 před naším letopočtem za vlády faraona Chufua (známého též jako Cheops). Přestože se jedná o jednu z nejstarších a největších památek na Zemi, odborníci se stále neshodují na tom, jak byla vůbec postavena.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Egypťané nedávno objevili také Wazírího papyrus, který nalezli ve svinutém stavu v jedné ze 250 hrobek z ptolemaiovské éry v Sakkáře. Více se dozvíš v článku u nás v Refresheru.

Domů
Sdílet
Diskuse