Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
4. března 2023 8:48
Čas čtení 0:55

Inauguraci Petra Pavla doprovodí výstřely ze speciálních kanonů, celkem zazní 21 salv

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inauguraci Petra Pavla doprovodí výstřely ze speciálních kanonů, celkem zazní 21 salv
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Ve čtvrtek 9. března doprovodí inauguraci Petra Pavla tradiční výstřely ze speciálních salvových kanonů. Ty zazní po složení státního slibu a rozeznění státní hymny. Načasování ran určuje automatické odpalovací zařízení.

Pavlovu inauguraci ve čtvrtek tradičně doprovodí výstřely ze speciálních salvových kanonů. Vojáci dopoledne umístí čtyři kanony na pražský Petřín, odkud výstřely zaznějí po složení slibu a rozeznění státní hymny. Vojáci pražského posádkového velitelství budou také stát s historickými a bojovými prapory u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, u které se Pavel pokloní, řekla ČTK Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu.

Čestné salvy vypalují čtyři kanony, přičemž v každé hlavni je 11 speciálně upravených odpalovacích komor. Do dvou kanonů vojáci vloží 11 výbušek, do dalších dvou kanonů deset. Výbušky jsou napojeny na odpalovací zařízení, které postupně aktivuje vždy současně dva kanony, aby byly rány zdvojené a aby v případě selhání vyšla alespoň jedna rána. Celkem tak zazní 21 salv.

28. února 2023 14:35 Čas čtení 0:34 Program: Takto bude vypadat inaugurace Petra Pavla. Občany pozdraví z balkonu Pražského hradu Program: Takto bude vypadat inaugurace Petra Pavla. Občany pozdraví z balkonu Pražského hradu

Časové rozpětí výstřelů určuje automatické odpalovací zařízení. Signál k zahájení palby vojáci obdrží rádiovým signálem a telefonicky. To vše ve chvíli, kdy dá dirigent znamení hudebníkům. Délka hymny záleží na dirigentovi a na prostředí, ve kterém hudebníci hymnu hrají. Může tak trvat 58 až 65 vteřin. Kapelník ale vojákům vždy předem sdělí, jak dlouho hymna potrvá.

Původ tradice je nejasný

Počet salv vychází z historických zvyklostí, které mají nejasný původ. Pravděpodobně vznikl z námořní tradice, kdy lodě vplouvající do přístavu na znamení mírových úmyslů střílely pozdravné rány z děl. V České republice se salvy střílejí také třeba při vojenské přísaze, při státním pohřbu nebo při významné zahraniční návštěvě.

Domů
Sdílet
Diskuse