Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
6. března 2023 18:33
Čas čtení 0:58

O krok blíž ke kolonizaci Měsíce a Marsu. První český studentský satelit by měl umožnit výzkum buněk ve vesmíru

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
O krok blíž ke kolonizaci Měsíce a Marsu. První český studentský satelit by měl umožnit výzkum buněk ve vesmíru
Zdroj: Getty Images/NASA

Mise s názvem CIMER je výsledkem spolupráce vědeckého týmu z Mendelovy univerzity v Brně a studentského týmu YSpace z VUT. Jejím cílem je vyslat do vesmíru první český studentský satelit. Jeho součástí bude i bio kontejner obsahující vysušené bakterie.

Vysušené bakterie se vědci pokusí na dálku oživit a ověřit si tak možnosti jejich rehydratace. Pokud se jim povede uvést bakterie do aktivního stavu, mohly by pak sloužit dalším účelům prospěšným pro potenciální život ve vesmíru, jako je například generování kyslíku.

„V současné době probíhá hodnocení konkrétních organismů, které budou pro tento experiment vhodné,“uvedl vedoucí biologického výzkumu Libor Lenža z laboratoře Space Agri Technology, Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Kolonizace vesmíru

Mise CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research) se netají tím, že výsledky jejího výzkumu by měly lidstvo přiblížit ke kolonizaci Měsíce a Marsu. Studentský tým YSpace má na starost návrh architektury mise a technického provedení satelitu a vědecký tým z Mendelovy univerzity je zodpovědný za návrh celého biologického experimentu. Ten bude zahrnovat i testování konstrukce nádoby, která je určena pro dlouhodobé skladování vysušené biomasy. 

Studie vědců z Mendelovy univerzity mimo jiné otestuje technologie, které budou klíčové pro přepravu biologických vzorků a jejich probuzení do aktivní fáze. Pokud bude experiment úspěšný, buňky by mohly sloužit například ke generování kyslíku, produkci různých látek, či naopak odstraňování látek nežádoucích. V budoucnosti by se daly využít i k produkci potravin při lidské kolonizaci vesmíru. 

23. února 2023 19:00 Čas čtení 0:46 Webbův teleskop objevil šest nových galaxií. Podle vědců by vůbec neměly existovat Webbův teleskop objevil šest nových galaxií. Podle vědců by vůbec neměly existovat

Potenciál mise CIMER ocenila i Evropská vesmírná agentura (ESA). „V současné chvíli je projekt ve fázi A/B vývoje, kdy pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti navrhované koncepce. Vypracovaný máme již plán projektu a jeho cílů včetně designu architektury celého systému,“ uvedl Adam Hláčik ze studentského spolku YSpace na webu Mendelovy univerzity.

Domů
Sdílet
Diskuse